Percepció i sentits
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,84 KB
Sentit: detecta estímuls físics i els transmet al cervell. Aquest els atorga un sentit.
Sensació: consisteix a detectar algun estímul a través dels sentits i dels receptors interns sense que estigui dotat de significat.
Estímuls: tota energia física, tèrmica, mecànica i química que activa un receptor sensorial.
Percepció
Procés perceptiu pel qual organitzem les sensacions i captem conjunts o formes dotades de significat. És la transformació d'una impressió sensitiva en cognitiva.
Característiques
a) Procés constructiu que depèn de:
- Característiques de l'estímul.
- Experiència sociocultural i afectiva.
- Esquemes perceptius (experiència i aprenentatge).
b) Procés d'informació i adaptació al medi: tots els animals tenen receptors per adaptar-se al medi i per a la supervivència.
c) Procés de selecció:
- Percebem el que és rellevant per a nosaltres en cada moment.
- Seleccionem a través de l'atenció: conscients, inhibeix el que pot interferir i orienta els sentits.
Fases del procés perceptiu
- Detecció: els sentits disposen de receptors i grups de cèl·lules sensibles a estímuls determinats.
- Transducció: els receptors converteixen l'energia en missatges nerviosos.
- Transmissió: el missatge arriba al cervell.
- Processament de la informació: el cervell organitza i interpreta el missatge en forma d'experiències conscients.
Classificació dels òrgans sensorials
- Exteroceptors: recullen informació de l'exterior (sentits).
- Interoceptors: recullen informació de les vísceres (necessitats com orinar, gana, cansament).
- Propioceptors: recullen informació dels músculs (equilibri, moviment).
- Nociceptors: recullen informació del dolor (mal d'esquena o queixal).
Gust i olfacte
El gust i l'olfacte es troben units i responen a estímuls químics. Tastem els aliments pel nas i el gust dels aliments es barreja entre sensacions olfactives i gustatives. El sentit del gust és auxiliar en la digestió. Els receptors del gust es troben a les papil·les gustatives de la llengua, paladar i gola.
- Sal: necessari per a l'organisme.
- Dolçor: assenyala calories (obesitat).
- Amargor: substàncies verinoses.
- Àcid: substàncies corrosives.
Sabors: dolç (punta de la llengua), salat (costat), àcid (costat), amarg (fons), umami (centre).
Els nounats poden percebre quatre sabors, i les papil·les gustatives es desenvolupen fins als sis anys.
Alteracions del gust: ageusia (incapacitat de notar sabors).
El sentit de l'olfacte capta substàncies de l'aire com a putrefacte, floral, èter, resinós, cremat i aromàtic. Es poden percebre fins a 2000-4000 olors diferents. El sistema olfactiu és molt sensible i depèn del moment del dia, d'altres olors i de les associacions amb altres olors.
Alteracions de l'olfacte: anosmia (no detectar cap olor), hiposmia (poca capacitat per detectar olors) i hiperosmia (excessiva sensibilitat a les olors, com en el cas del tabac, l'alcohol o l'alzheimer).
Vista
La vista és el sentit més dominant. Percebem l'espai, el perill i l'orientació. Reaccionem a la llum i a la foscor. Podem percebre fins a 10.000 colors i parpellejar unes 15 vegades per minut.
Audició
L'audició és molt sensible a les diferències de sons. Distingim entre milers de veus i uns 1.500 sons musicals. La capacitat auditiva canvia amb l'edat i algunes freqüències poden resultar irritants. La musicoteràpia s'utilitza per a diversos fins.
Tacte
El tacte és més sensible als dits, mans, llavis i llengua. Captem la temperatura, la pressió i les textures. Podem sentir picor, pessigolles i plaer. Tenim més sensibilitat al calor al front, pit i braços, i menys sensibilitat al fred als braços, cames i front. L'empremta dactilar és innata i perdem uns 18 kg de pell.
Els llindars sensorials determinen el nivell d'intensitat d'un estímul que necessitem per a adonar-nos-en. Hi ha dos tipus de llindars:
- Llindar absolut: quantitat mínima i màxima d'un estímul que necessitem per a adonar-nos d'una cosa. Exemples: visió (espelma a 1,8 m), audició (rellotge a 6 m), gust (cullerada de sucre a 7,5 m), olfacte (perfum a 70 m), tacte (ala a 1 cm).
- Llindar diferencial: diferència d'intensitat d'estímul que necessitem per a notar un increment o una disminució davant d'un estímul.
Teories de la percepció
a) Teoria associacionista: afirmava que la percepció és un mosaic de sensacions.
b) Teoria de la Gestalt (escola de la forma): l'organització figura-fons és innata.
Figura: té forma i contorn definit, és més propera al subjecte, està tancada sobre si mateixa, és de superfície més petita que el fons i rep influència del fons.
Fons: no té contorn definit, és més uniforme, manca d'estructura, té una superfície més gran que la figura i està darrere de la figura.
Lleis organitzatives de la percepció: són maneres constants d'agrupar estímuls. Llei de la bona forma (no es gasta energia per captar formes) i llei d'agrupació d'estímuls (proximitat, semblança, continuïtat, contrast, tancament).
c) Teoria cognitiva: investiga com processa i representa la informació cada persona. La representació de la informació condiciona la conducta. Les persones tenim esquemes cognitius que permeten interpretar la informació.
Factors que influeixen en la percepció
Externs: característiques dels estímuls que condicionen la nostra percepció (intensitat, repetició, grandària, novetat).
Interns: característiques individuals que influeixen en la percepció (atenció, motius, interessos i valors, característiques de l'observador, cultura).