Pensament Mític vs. Racional: Orígens de la Filosofia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,99 KB

Pensament Mític vs. Pensament Racional

Pensament mític: Els fenòmens de la natura no es poden conèixer, perquè passen gràcies als capritxos dels déus. El món és un lloc caòtic i arbitrari, sense lleis fixes. Explica el món mitjançant relats fantàstics. Les explicacions mítiques no accepten la revisió. Explicació tradicional.

Pensament racional: Tots els fenòmens tenen unes causes que permeten el seu coneixement. El món és un lloc ordenat, amb lleis fixes i estables. Explica el món mitjançant la raó. El coneixement racional està sempre en constant revisió. Explicació crítica.


Filosofia: És la ciència que tracta les propietats, causes i efectes de les coses. És el resultat d’un conjunt d’idees, pensaments o reflexions sobre alguna cosa, de buscar explicacions a enigmes del nostre món. Actua amb una actitud crítica sobre la forma de conèixer.

La filosofia va néixer a la Jònia, una colònia grega a l’Àsia Menor, al segle VI a.C. Va ser produït perquè hi havia molts creuaments de cultura, i no hi havia control polític. El primer filòsof fou Tales de Milet. L’animal representatiu de la filosofia és l’òliba, ja que aquest pot veure per les foscor, llavors representa que els filòsofs, poden trobar-hi una solució entre la foscor, que representa la ignorància.


Mites:

  • Els mites recorren a personatges llegendaris (déus i herois de l’Olimp).
  • Antropomorfisme: Es produeix quan un déu o semi-déu té cos humà.

-Són relats imaginatius o fantàstics (explicacions no racionals, ja que no es justifiquen ni es demostren)

-L’autor del mite és desconegut i col·lectiu.

-Caràcter tradicional i acrític [mites anònims (no s’escriuen), es transmet de pares a fills. No es revisa ni es critica].

Pensament mític:

-Miracle grec: El pensament filosòfic va néixer gràcies a la genialitat dels grecs.

-Evolució pensament mític: No hi ha una barrera estricta entre el mite i la filosofia.

-Factors culturals i econòmics: Les polis gregues i la democràcia van suposar una explosió cultural i de la vida pública.

Pensament racional:

-Racional: Es basa en arguments lògics i en observacions de l’experiència de l’ésser humà. La filosofia no vol dir que les coses estan fetes d’aquesta manera, vol descobrir per què són així.

-Sistemàtic: Els coneixements estan ordenats, i no s’admeten coherències.

-Crític: No admet res sense una revisió racional, i diu que tot coneixement pot ser rebutjat si s’argumenten raons a sobre d’aquest.


Estoïcisme: Separar entre lo que m’afecta i puc canviar i el que no.

Epicureisme: Per trobar la felicitat, cal passar-s’ho bé.

Escepticisme: El coneixement no es pot saber completament, ja que pot venir algú i rematar-te la teoria que havies donat.

Entradas relacionadas: