La Península Ibèrica durant l'ocupació musulmana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,51 KB

REGNE D’ASTÚRIES (VIII)

Va ser el primer regne cristià que s’organitza a nivell polític (autònom). El va formar el noble visigot Pelai, que es va resistir a la invasió dels musulmans a Astúries al 722.

CASTELLA

A mitjans del segle IX el regne d’Astúries-Lleó es vol protegir de les invasions musulmanes i crea un comtat fronterer anomenat Castella. Al segle X, el comte Ferran González aconsegueix que Castella s’independitzi d’Astúries-Lleó perquè el territori estava repoblat per càntabres i bascos. A poc a poc, Castella va anar adquirint una gran autonomia.

CASTELLA-LLEÓ

Durant els segle XI i XII Castella-Lleó ocupava la vall del Duero i del Tajo i l’any 1085 el regne del Taifa de Toledo.

Aquest regne, era cada vegada més poderós territorialment perquè anava conquerint i ampliant territoris.

L’any 1135, el rei Alfons VII s’autoproclama emperador.

PORTUGAL

L’any 1093, Portugal estava sota el domini de Castella-Lleó. Al 1139 aconsegueix la independència.

CATALUNYA

Els pirineus són la frontera dels musulmans i els francesos.

Carlemany va iniciar la conquesta del territori musulmà al sud dels Pirineus. L’any 785, ciutats com Girona, Besalú, Empúries, Urgell o Cerdanya es rendeixen pacíficament als francs. Aquests territoris passen a ser governats per un comte català que li deu vassallatge al rei franc.

Carlemany denomina els territoris sota domini franc Marca Hispànica que és una entitat geogràfica i politicomilitar constituïda per una sèrie de districtes anomenats comtats. Això es crea per a evitar les ocupacions dels musulmans.

Comtat

territori governat per un comte català en nom del rei franc.

Comte: persona que governa cadascun dels comtats.

Característiques d’un comte:

  • No és hereditari.
  • És anomenat pel rei franc.
  • Té funció fiscal (emetre moneda, cobrar impostos sobre el comerç i les pastures,...).
  • Defensa el territori.
  • Administra justícia.
  • Manté l’ordre públic.

Fills de Guifré el Pelós

  • Guifré II Borrell de Barcelona (874-911) comte de Barcelona, Girona i Osona.
  • Miró II de Cerdanya (878-927) comte de Cerdanya i Conflent.
  • Sunifred II d’Urgell (880-948) comte d’Urgell.

En el segle X, el comtat de Barcelona va ser envaït pels musulmans liderats per Almansor. El comte Borrell II, va demanar ajudar al rei franc però aquest no va respondre. El comte català va trencar el jurament de fidelitat del rei franc i va convertir Barcelona en un estat independent.

Els reis francs no van reconèixer la independència fins a l’any 1258.

La repoblació de Catalunya amb Guifré el Pelós i el comte Borrell:

La majoria de repobladors provenien de les muntanyes del nord del país i també hi havia aragonesos, occitans i mossàrabs.

Els camperols s’establien en terres que eren d’un comte, però passaven a ser propietat dels repobladors gracies a l’aprisió (norma d’origen visigot que permet apropiar-se d’una terra erma (no fèrtil), sense propietari, després de trenta anys de possessió i explotació ininterrompudes). Per facilitar aquest repoblament, els comtes catalans i l’Església van atorgar cartes de poblament als nous pobladors per a que  s’estableixin amb privilegis (no pagar impostos o que siguin menys).

Corona d’Aragó o confederació catalanoaragonesa

Ramir II el Monjo, va decidir vincular el regne d’Aragó amb el comtat de Barcelona per mitjà del matrimoni de la seva filla Peronella d’un any amb el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV (1131-1162). Després de celebrar el casament, Ramon Berenguer IV governa Aragó encara que Ramir II va conservar el seu títol de rei fins a la seva mort.

Cada territori conservava les seves lleis, costums i tradicions. L’única cosa en comú era el monarca. Des d’aleshores, el comte de Barcelona va ser també rei d’Aragó.

NAVARRA

Al segle IX, amb la família Aristia, es forma el regne de Navarra amb capital a Pamplona.

Sanç III el Gran (1005-1035) va afegir els regnes de Castella i gran part de Lleó. El comte de Barcelona (Borrell II) era el seu vassall.

LLEÓ

A finals del segle IX el regne de Lleó comprenia Galicia, Lleó, Astúries i el nord de Castella.

Entradas relacionadas: