PEC i PPC: Guia per a Llars d'Infants
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 15,62 KB
Projecte Educatiu de Centre (PEC)
PEC: Instrument que recull la proposta per dirigir i orientar coherentment els processos d'intervenció educativa que es desenvolupen en una institució escolar. Expressa els plantejaments educatius i els aspectes organitzatius.
La llar d'infants és un servei educatiu situat en un entorn social i cultural concret i format per unes persones amb uns valors i intencionalitat propis, i el PEC és el document que ho recull.
Components del PEC
A) Anàlisi del context: On som?
Element previ que ajuda a establir els límits d'un centre per evitar contrasentits. S'ha de recollir informació sobre la població (pares treballen, habitatges, famílies, cultura, expectatives i necessitats...)
1. Preceptes legals
Les institucions escolars estan sotmeses a prescripcions de lleis, disposicions i reglaments que són necessaris analitzar.
2. Situació socioeconòmica i cultural de la zona
El número d'habitants per sexes i edats, infraestructura de serveis, tipus d'habitatge i nivell de vida de la zona, moviments culturals, religiosos, problemes de seguretat i marginació social, població originària o immigrada, sectors de treball de les famílies, àrea residencial o barri-dormitori, llengua usual, formació dels pares, qualificació professional.
3. Tipologia escolar
Identificar les característiques del centre: els criteris de la situació geogràfica, història, titularitat (pública/privada), nivells educatius que acull, nombre d'unitats, ubicació geogràfica, règim de permanència, característiques singulars del centre, característiques singulars de l'alumnat, finançament, infraestructura i recursos i característiques dels recursos humans.
4. Indicadors de l'estructura i el funcionament
Ha d'haver-hi coherència entre els objectius proposats a la institució i les possibilitats de què es disposa. Ràtio professorat/alumnat, funcionament o no d'equips docents, nombre d'instal·lacions, treball cooperatiu amb l'AMPA, l'aptitud i motivació del professorat i òrgans per treballar en les àrees, les avaluacions del PEC, els criteris específics de la regulació de la convivència, aprofitament dels recursos materials, coeducació, gestió participativa...
B) Trets d'identitat: Qui som?
Són els principis amb els quals la institució s'identifica, d'acord amb la realitat identificada. Del nostre sistema educatiu venen definits en lleis. A més, el centre podrà utilitzar-ne d'altres per definir la seva identitat, sobretot la pròpia història. Definint-los per tal de donar-los a conèixer com a referència del centre, actuar coherentment i avaluar la gestió escolar.
Manifestant la seva posició davant:
1. Confessionalitat
Centres privats han de donar a conèixer la seva opció confessional, respectant la constitució. Centres públics, en un sistema basat en el pluralisme, la llibertat ideològica i religiosa dels individus i l'aconfessionalitat de l'Estat, renunciant a l'adoctrinament, proselitisme i sectarisme.
2. Llengua d'aprenentatge
És necessari manifestar quina és la llengua vehicular del centre, utilitzada en l'aprenentatge de la lectura i escriptura i el disseny a seguir per aconseguir la normalització lingüística.
3. Línia metodològica
Cal buscar un equilibri de mètodes diversos, establint punts a l'entorn de l'observació directa, l'activitat, els aprenentatges, la individualització i socialització, el descobriment i la funcionalitat dels aprenentatges.
4. Pluralisme i valors democràtics
Definint aquest tret, el centre manifesta quines són les actituds, valors i normes amb què s'identifica. És necessària la concreció amb el respecte al pluralisme, la voluntat de no adoctrinament, el rebuig d'autoritarisme i el compromís amb els valors democràtics i el respecte als drets humans.
5. Coeducació
Implica orientar l'activitat cap a una educació per a la igualtat, sense discriminacions per raó de sexe i superadora de mites i tabús. Evita conductes atribuïdes a l'home o a la dona i proporciona imatges diversificades i no convencionals.
6. Modalitat de gestió institucional
Es refereix al paper que s'atorga als estaments (pares, professorat, alumnat, personal...) en una gestió participativa i democràtica, derivant a la concreció de funcions per a cada element i el grau de formalització de les relacions.
C) Formulació d'objectius: Què volem?
Els objectius del centre concreten els principis d'identitat. Han de ser clars i possibles, per a permetre l'avaluació després d'un període de temps, propiciar una anàlisi permanent dels processos de gestió. Les comprovacions successives generaran millores i l'execució de propostes pròpies, afavorint una actitud crítica i investigadora fent que els membres se sentin protagonistes de l'acció del seu centre.
Ha de permetre una formulació de propòsits per a un període llarg de temps, que defineixen el rumb que la institució vol seguir, que comporten una voluntat de planificació i desenvolupament posterior.
- Característiques:
- Han de fer referència als àmbits de gestió escolar (pedagògic, institucional i administratiu).
- No tenir una gran especificació.
- Marcar la pauta que orienta l'activitat dels elements del centre i determinar el patró de mesura de la seva eficàcia.
- No permetre una avaluació sumativa rigorosa però sí l'avaluació formativa processual.
- Viabilitat i creativitat.
D) Estructura organitzativa: Com ens organitzem?
Suposa delimitar els seus òrgans de gestió (unipersonals i col·legiats) i els seus òrgans auxiliars. Aquesta estructura està en connexió amb els senyals d'identitat i objectius del centre.
Òrgans de govern
- Òrgans unipersonals en els centres públics són el Director/a, Cap d'estudis i Secretari/a.
- Òrgans col·legiats: Òrgans formats per un conjunt de persones com el claustre i el consell escolar que queden definits com el consell de participació de les llars d'infants públiques.
- Consell de participació de les llars d'infants públiques: Òrgan que pren les principals decisions en un centre públic. Representa al conjunt de la comunitat educativa i permet la participació dels diferents sectors. Té les funcions d'establir els criteris d'admissió d'alumnes, aprovar el pressupost, participar en l'elaboració i revisió de la PPC, aprovar activitats complementàries, promoure la renovació d'instal·lacions i equipaments.
Quan l'Ajuntament tingui delegades competències, regula la participació de la comunitat educativa i l'administració local en el control i gestió de la llar d'infants.
El Consell de participació quan la llar és de fins a 3 grups consta del director/a, representant de l'ajuntament del municipi, representant dels educadors, representant dels pares, representant de l'administració.
El reglament de règim interior de la llar d'infants pot preveure el mecanisme per proveir les vacants produïdes quan no ha acabat el termini correspost, sinó el director de la llar convoca eleccions per proveir les vacants.
Proposta Pedagògica de Centre (PPC)
Garanteix la coherència i continuïtat de l'acció pedagògica en els cicles a partir dels criteris establerts en el PEC i les prescripcions i orientacions del currículum, el qual conté les capacitats a assolir en finalitzar l'etapa.
A) Capacitats a assolir
Progrés en el coneixement i domini del cos, moviment i coordinació, seguretat afectiva i emocional, formar imatges positives de si mateixos i dels altres, adquirir hàbits bàsics d'autonomia, elaborar explicacions, iniciar-se en les matemàtiques bàsiques, progressar en la comunicació i expressió i explorar l'entorn.
B) Les Àrees
Àrea 1: Descoberta d'un mateix
Fa referència al coneixement de la pròpia persona i a la noció d'identitat que es constitueix en la interacció amb l'entorn. L'infant s'adona de la manera que pot intervenir en l'entorn pel coneixement que té del seu cos, de les seves possibilitats i es va descobrint com a persona.
Una actitud activa fa desenvolupar la curiositat, desig d'observar, prendre iniciatives, resoldre dificultats i comprendre processos. Aprenen a valorar-se, conèixer els seus límits i possibilitats i adoptar actituds conseqüents. Quan senten respectada la pròpia forma d'actuar desenvolupen la confiança en si mateixos. Aquest procés de descobriment ha de ser ampli i ric i s'ha de fer des de les sensacions, moviment, manipulació... expressant-ho de manera cada vegada més elaborada.
Àrea 2: Descoberta de l'entorn
Fa referència als elements, espais, condicions, situacions i relacions que formen part del seu context i incideixen en el seu desenvolupament. Per conèixer l'entorn necessiten establir interaccions i fer-ho amb profunditat. Han d'emprendre la descoberta de l'entorn captant la realitat de forma global, implicant-los en vivències i activitats que els condueixen a incorporar nocions, habilitats, actituds, valors, normes i formes culturals. Les dades obtingudes poden ser utilitzades en altres aprenentatges.
Àrea 3: Comunicació i Llenguatges
- Funció lúdico-creativa: El llenguatge exercita l'articulació i l'emissió de sons, gràcies a la repetició de moviments per sentir-se en activitat. Les respostes dels adults els ajudaran a ajustar un valor comunicatiu a aquestes experiències. Aquest valor lúdic s'anirà reforçant reiteradament fins a arribar a activitats més creatives com obres plàstiques, rodolins, contes...
- Funció comunicativa: Els llenguatges són instruments de comunicació perquè l'infant interactuï amb el medi facilitant el desenvolupament personal i juntament amb l'expressió i compensació afavoreix una contínua millora.
- Funció representativa: Adquireixen la capacitat de representar-se ells mateixos i l'entorn en categories establint relacions entre fets i conceptes, entre el present i nou i el que ja coneixen.
- Llenguatge verbal: El domini d'un terme lingüístic en relació amb un referent pressuposa la possibilitat d'emprar-lo amb altres referents. Cal que cada terme sigui comprès i usat en el mateix sentit per tothom amb qui es comunica.
- Llenguatge musical: En aquesta etapa és una altra manera de jugar. Ha de tenir un gran component lúdic. La música esdevé un bon vehicle d'aprenentatge que pot despertar la curiositat a l'infant i donar-li informació sobre manifestacions culturals diverses.
- Llenguatge plàstic: Mitjà de comunicació de l'infant per expressar tot allò que va coneixent del seu entorn i del seu món intern, descrivint vivències, pensaments, sentiments... tot desenvolupant la sensibilitat, creativitat i la intel·ligència.
- Llenguatge matemàtic: Eina que ajuda a l'infant en aquest procés de coneixement de l'entorn i centra l'atenció en els tipus de relació que s'estableixen entre els objectes o grups d'objectes en els aspectes quantitatius, de la realitat, les característiques dels objectes situats en l'espai...
C) Els continguts
Conjunt de formes culturals i sabers seleccionats per formar part de cada àrea apresos de manera significativa. 3 tipologies:
- Continguts de fets i conceptes: Primeres informacions i nocions com aproximacions globals als conceptes.
- Continguts procedimentals: Capacitats bàsiques o accions ordenades per facilitar la resolució de problemes i tècniques sistematitzades relacionades amb un aprenentatge concret.
- Continguts actitudinals: Conjunt d'actituds a comportar-se en determinades situacions.
Components de la PPC
- Què ensenyar? Adequació dels objectius de les àrees.
- Quan ensenyar? Seqüències de continguts de cada àrea, amb previsions generals sobre organització i temporització.
- Com ensenyar? Criteris i opcions bàsiques que orienten la manera d'ensenyar en cada àrea educativa.
- Pautes generals d'organització dels espais educatius i l'horari escolar.
- Criteris per a la selecció i utilització de materials curriculars i altres recursos didàctics per a l'ensenyament de les àrees.
- Atenció a la diversitat.
- Coordinació família-escola.
- Què, com i quan avaluar? Procediments generals d'avaluació en les diferents àrees.
Programació Anual (PAC) i Memòria Anual del Centre (MAC)
La PAC és el pla d'actuació per a un curs escolar que elabora l'equip directiu a partir del PEC i la PPC recollint les propostes del consell de participació i l'equip educatiu.
Ha d'incloure: l'horari general de les activitats del centre i de l'alumnat, les activitats complementàries, aspectes organitzatius, calendari d'avaluació i de les reunions dels òrgans de govern, les activitats de formació i perfeccionament i les relacions externes del centre previstes.
En acabar el curs, l'equip directiu haurà d'elaborar la memòria anual de centre (MAC) que sintetitzi les activitats del centre, i es valorarà el compliment de la programació general, els resultats obtinguts, s'informarà de les innovacions i modificacions per al proper curs.
Què entenem per avaluació
Procés mitjançant el qual s'obté informació d'una manera sistemàtica i contínua que permet conèixer la idoneïtat del procés educatiu a través de l'observació. S'ha de preveure què, com i quan s'avaluarà. La finalitat és conèixer el procés seguit per cada infant i pronunciar-se sobre la pertinència dels recursos emprats per tal de facilitar el procés d'ensenyament-aprenentatge. El que cal avaluar és el desenvolupament personal de l'infant i mesurar capacitats, no coneixements. Ha de servir per prendre decisions de com continuar el procés per afavorir el desenvolupament individual.
- Tipus d'avaluació:
- Avaluació inicial: S'ha de dur a terme abans, per saber la situació inicial de l'alumnat.
- Avaluació formativa: Durant el procés d'aprenentatge valora els processos de dificultats.
- Avaluació sumativa/final: Estableix els resultats finals d'un període en funció dels objectius establerts i els continguts treballats.
Comunicació de l'avaluació
Es transmetrà a dos nivells: al centre, on hi quedarà constància en l'informe individual obligatori del procés d'avaluació, i a les famílies, que se'ls informarà periòdicament mitjançant entrevistes i informes escrits trimestrals.
Observació
Procés que té com a objectiu l'anàlisi del comportament d'un o més individus.
Les condicions bàsiques per a una bona observació són delimitar amb precisió, seleccionar el moment i lloc adients, elegir mètode i instruments, concretar el procediment, triar subjectes o context d'observació i concretar el mètode de comunicar.
S'ha de tenir en compte anotar immediatament, amb un llenguatge precís i clar, i observar en condicions naturals.
Instruments de recollida d'informació
- Directa: Utilitzant els sentits i la interacció amb l'objecte.
- Indirecta: Utilitzant algun mitjà audiovisual, fotos, entrevistes...