El Pavelló Alemany de Mies van der Rohe a Barcelona

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,7 KB

Autor:
Ludwig Mies van der Rohe (1886 – 1969)
Cronologia:
1929
Estil:
Modern, funcionalista, racionalista
Tipologia:
Pavelló d'exposició
Materials:
Marbres de colors, travertí, vidre, ònix daurat i acer
Localització:
Barcelona

Context Històric del Pavelló Alemany

Europa patia una gran crisi després de la Primera Guerra Mundial, agreujada pel Crack del 29, i Alemanya necessitava una reconstrucció urgent. En aquest període, hi va haver una sèrie de canvis polítics significatius al continent, que van propiciar l'origen de nous moviments culturals a causa d'una saturació del pensament i les tendències artístiques anteriors.

A Espanya, la Dictadura de Primo de Rivera estava arribant a la fi, marcant també un període de transició política.

Anàlisi Formal del Pavelló de Barcelona

Descripció Arquitectònica

L'edifici és suportat per vuit pilars cruciformes, molt prims i fets d'acer inoxidable. Aquesta solució permet que els murs no hagin de realitzar la funció de càrrega, alliberant-los per a la delimitació espacial.

Espai Exterior i Disseny

El Pavelló està elevat sobre un podi, al qual s'accedeix mitjançant una petita escala. Aquesta plataforma també condueix a una piscina de planta rectangular, situada a la part esquerra. L'edifici es caracteritza per un clar predomini de la línia horitzontal, amb un perfil molt baix i allargat. L'espai és centrífug, és a dir, es desplega visualment cap a l'exterior. La coberta del Pavelló Alemany és igualment molt plana i horitzontal, sobresortint de l'estructura inferior per un costat, mentre que per l'altre deixa al descobert un pati amb un petit estany i una escultura.

Espai Interior i Fluïdesa

La planta del Pavelló és lliure, i els seus murs, fets de marbre o vidre, tenen exclusivament la funció de delimitar l'espai. Crida especialment l'atenció la relació fluida entre l'interior i l'exterior, ja que no hi ha una delimitació clara ni cap espai totalment tancat, fomentant una continuïtat visual i espacial.

Estil i Influència de la Bauhaus

L'escola de la Bauhaus, fundada el 1919, va ser un dels corrents amb més influència en l'arquitectura moderna. Les seves propostes i declaracions d'intencions s'alineaven amb la idea de reformar els ensenyaments artístics per establir una base per a la transformació de la societat de l'època.

L'arquitectura d'aquesta escola segueix la màxima funcionalista de "la forma segueix la funció", un principi fonamental que Mies van der Rohe va aplicar magistralment.

Interpretació i Significat del Pavelló Alemany

Significat Arquitectònic

El Pavelló anunciava les noves formes i principis de l'arquitectura moderna i racional, esdevenint un manifest de la nova estètica.

Funció Original

La seva funció principal era acollir la recepció oficial dispensada al rei Alfons XIII per les autoritats alemanyes i, alhora, mostrar al món els avenços i la renovació del país germà després de la guerra.

Integració Urbanística i Contrast

El Pavelló contrasta notablement amb els edificis més tradicionals de la mateixa Exposició Internacional de Barcelona de 1929, com el MNAC, destacant la seva modernitat i singularitat.

Models i Influències de Mies van der Rohe

Mies van der Rohe va seguir els principis de l'arquitectura funcionalista iniciada a l'escola de Chicago per Louis Sullivan, adaptant-los i elevant-los a una nova expressió artística.

Entradas relacionadas: