Patrimoni Culinari Català: La Marca Cuina Catalana i la seva Preservació

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,14 KB

Patrimoni Culinari Català: Definició i Valor

Patrimonialitzar vol dir perpetuar la transmissió d'una particularitat, d'un tret identificador.

Els objectes i els fets patrimonials permeten:

  • Entendre la tradició.
  • Constituir una relació amb la història, el territori i la memòria d'un lloc.

La patrimonialització és una activitat pròpia de les societats modernes, temoroses de perdre allò que consideren símbol de la seva història.

La cuina i les maneres de menjar han entrat a formar part dels fets patrimoniables gràcies a la distinció entre patrimoni material i immaterial.

Marca Cuina Catalana: Segell de Qualitat i Promoció

El Projecte Marca Cuina Catalana neix l'any 2001, emmarcat en un procés d'estudi, reflexió i promoció de la cuina catalana.

La primera fase del projecte va consistir en la recopilació, la validació i l'homologació del receptari de Catalunya, culminant amb la publicació del Corpus de la Cuina Catalana el novembre de 2006 (edició revisada i ampliada el 2011).

La Marca Cuina Catalana disposa d'un logotip, un segell de qualitat per als plats i productes que conformen la cuina catalana.

Objectius de la Marca Cuina Catalana

  • Garantir la continuïtat i preservació de la cuina catalana.
  • Potenciar els productes alimentaris i els restaurants catalans mitjançant un segell de qualitat reconegut.
  • Crear una xarxa que involucri restauradors, pastissers, establiments gurmet, productors de l'àmbit de la gastronomia i pagesos que, amb el distintiu Cuina Catalana, defensin i ofereixin el nostre patrimoni cultural gastronòmic.
  • Vetllar per la conservació de la biodiversitat alimentària, la promoció i defensa de l'entorn rural, així com de les activitats que s'hi desenvolupen.

Requisits per a Restaurants amb Marca Cuina Catalana

  • Tenir a les seves cartes un mínim del 40% de plats de Cuina Catalana Tradicional, basats en receptes del Corpus de la Cuina Catalana.
  • Utilitzar el màxim de productes de proximitat i de temporada per a l'elaboració d'aquests plats.
  • Elaborar els plats amb tècniques que, tot i haver estat modernitzades, no tinguin un caràcter experimental, sinó que hagin estat acceptades per la majoria de restauradors per suposar una millora en la qualitat del plat o una reducció de costos.
  • No utilitzar ingredients exòtics amb toponímics de fora de Catalunya en el nom del plat.
  • Marcar amb un distintiu a les cartes només els plats que apareguin al Corpus de la Cuina Catalana.

Requisits Referents al Producte

  • Treballar preferentment amb tots els productes regulats amb distincions específiques (Denominació d'Origen, DO Protegida, DO de Qualitat, Indicació Geogràfica Protegida, Especialitat Gastronòmica Garantida, etc.).
  • Distingir tots aquells productes considerats d'interès gastronòmic, sempre que mantinguin el nivell de qualitat necessari, per fomentar el coneixement i la preservació dels productes autòctons.

Entradas relacionadas: