Participació Educativa i Òrgans de Govern: Descentralització i Comunitats Educatives

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,87 KB

Participació Educativa i Descentralització

Per fer possible la participació educativa, cal introduir el terme descentralització. La participació educativa només té sentit en una comunitat descentralitzada, és a dir, que diversifiqui la responsabilitat i ofereixi més possibilitats per a la implicació personal, tant individual com col·lectiva, mitjançant la presa de decisions i l'exercici responsable. La constitució d'un sistema educatiu descentralitzat no implica només la distribució de competències entre diferents administracions, sinó també la promoció de la participació social.

Transformació dels Centres Educatius

El punt d'actuació en què més cal incidir és en la transformació dels centres educatius en autèntiques comunitats educatives. Això s'aconsegueix mitjançant el foment de la participació dels pares i els alumnes, ja sigui de forma directa o a través de les diferents associacions que puguin existir.

Consejo Universitario

Òrgan de govern de les universitats. S'encarrega d'establir les línies bàsiques d'actuació, tant estratègiques com pragmàtiques. Estipula directrices per a la seva aplicació.

Òrgans de Participació

  • Consell Escolar (Municipal i Insular)
  • Consell Escolar de l'Estat (CEE)
  • Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB)
  • Centres Educatius
  • Associacions de Pares

Consell Escolar de l'Estat (CEE)

Creat per la LODE, és l'òrgan de participació nacional de tots els factors afectats. Intervé en la programació general de l'ensenyament i assessora el Ministeri d'Educació respecte als projectes de llei o reglaments.

  • President: Ministre d'Educació i Cultura.
  • Vicepresident: Substitueix el president en cas que sigui necessari.
  • Secretari General: Tasques administratives.
  • Consellers o Vocals: 20 professors, 12 pares, 8 alumnes, 4 personal administratiu, 4 titulars de centres docents privats, 4 sindicals, 4 empresarials, 8 de l'administració educativa, 4 de l'àmbit universitari, 4 d'entitats locals, 12 personalitats designades pel Ministeri d'Educació i Cultura, i 1 del camp de la dona.

El Consell es renova cada dos anys. Funciona en plens, comissions de treball permanents, juntes de participació dels consells escolars autonòmics i ponències. Elabora informes, dictàmens i propostes.

  • Plens: Composats pel president, vicepresident, secretari i consellers. Consulten sobre la programació general de l'ensenyament i aproven i publiquen l'informe anual.
  • Comissions Permanents: Tasques consultives sobre projectes de reglament, legislació bàsica, fixació d'ensenyaments mínims i títols acadèmics.
  • Junta de Participació: Formada pel president i els consellers autonòmics. Elabora informes sobre projectes, estudis i assumptes rutinaris de la comunitat autònoma.
  • Seminaris d'Estudi o Comissions.

Consell General de la Formació Professional

De caràcter consultiu, assessora el govern en matèria de formació professional, tant reglada com ocupacional.

Consell d'Universitats

S'encarrega d'establir les línies d'actuació estratègiques de les universitats.

Consells Escolars Autonòmics i Locals (LODE)

La LODE va possibilitar els Consells Escolars, òrgans col·legiats de participació i assessorament al govern en matèria educativa (excepte l'àmbit universitari i artístic superior). Elaboren dictàmens, informes i propostes.

CEIB

Elabora i publica anualment un informe sobre l'estat del sistema educatiu. Es renova cada quatre anys, la meitat dels membres cada dos anys.

Membres: 10 professors, 7 pares, 3 alumnes, 2 d'administració, 2 de centres privats, 2 sindicals, 2 patronals, 3 de la Conselleria d'Educació, 5 d'administracions locals, 3 dels consells insulars, 1 de la UIB i 4 doctors.

Tasques: Designa ponències, distribueix el treball entre comissions, facilita l'accés a l'educació, la cultura i l'esport, elabora programes escolars, promou la consciència d'identitat pròpia i patrimoni lingüístic, diagnostica necessitats, determina objectius, organitza l'ensenyament, impulsa la integració dels centres i elabora la memòria anual.

Consells Insulars

Donen resposta a les necessitats de les illes. La seva organització està regulada pel Govern de les Illes Balears.

Membres: Representants de pares, professors, alumnes i personal d'administració.

Tasques: Elaboració i actualització del mapa escolar, projectes de creació i rehabilitació de centres, transport escolar i altres serveis, criteris d'escolarització, organització de serveis pedagògics, formació del professorat i innovació.

Consells Municipals

Integren la participació en la vida municipal. Formats per un president, un vicepresident i 30 vocals.

Tasques: Elaboració d'informes i reglaments, intervenció en casos d'alumnes amb necessitats educatives especials.

Consells Escolars de Centre

Membres: Director, cap d'estudis, representant de l'ajuntament, professors, pares, alumnes, representant del PAS i secretari.

Competències: Aprovar i avaluar projectes, conèixer les candidatures, decidir sobre l'admissió d'alumnes, resoldre conflictes, proposar mesures de conservació, fixar directrius i analitzar el funcionament del centre.

Associacions de Pares

El Reial Decret 1533/1986 garanteix el suport legislatiu a aquestes associacions i facilita el seu funcionament, regulat per estatuts i el Reglament Orgànic de Centre (ROC). El seu objectiu és participar en la presa de decisions.

Entradas relacionadas: