Participació comunitària en l'educació a Espanya
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,19 KB
La participació de la comunitat en l'educació a Espanya
La participació comunitària en l'educació és fonamental per a la democratització del sistema. Aquesta implica la implicació personal en la presa de decisions, mitjançant la descentralització. La consecució d'un sistema educatiu descentralitzat requereix la promoció de la participació social. El punt clau és la transformació dels centres educatius en comunitats educatives, fomentant la participació de pares, alumnes i la descentralització.
Instàncies de participació de la comunitat educativa en la legislació espanyola
Els òrgans de participació són:
- Consell Escolar de l'Estat (CEE)
- Consell Escolar de les Illes Balears (CEIB)
- Consells escolars municipals
- Consells escolars de centre
- Associacions de pares i alumnes
Consell Escolar de l'Estat
Creat per la LODE, és l'òrgan de participació nacional de tots els sectors involucrats en l'educació. Assessora el govern en temes de lleis, projectes i funcions a través de dictàmens, informes i propostes. Actua en tots els àmbits educatius, excepte l'universitari i l'ensenyament artístic superior. Publica un informe anual sobre el sistema educatiu.
Composició:
- President: Representa el Consell Escolar, dirigeix les activitats, convoca i presideix les sessions, gestiona els pressupostos i vetlla pel compliment de les lleis.
- Vicepresident: Substitueix el president en cas necessari.
- Secretari general: Tasques administratives.
- Consellers o vocals: Representants de professors, pares, alumnes, personal administratiu, centres privats, sindicats, empresarials, administració educativa, universitats, entitats locals, personalitats designades i del camp de la dona.
El Consell Escolar de l'Estat es renova per meitats cada dos anys, excepte els alumnes, que es renoven totalment.
Funcionament:
Els consells funcionen en plens, comissions de treball permanents, juntes de participació dels consells escolars autonòmics i ponències. Elaboren informes, dictàmens i propostes.
Consells escolars autonòmics i locals
La LODE va permetre la creació de consells escolars autonòmics. El Consell Escolar de les Illes Balears es va crear el 1998. A nivell autonòmic, també existeix el Consell de FP de les Illes Balears (2000). Els consells insulars i municipals tenen una estructura similar, però la seva legislació és posterior.
Consells escolars de centre
En els centres sostinguts amb fons públics, hi ha òrgans de participació i gestió unipersonals (director, cap d'estudis, secretari) i col·legiats (consell escolar de centre i claustre de professors).
Associacions de pares
El Reial Decret 1533/1986 garanteix l'existència d'associacions de pares i mares d'alumnes en els centres educatius. El seu principal objectiu és participar en la presa de decisions que afecten l'educació del centre i afavorir la comunicació entre pares i el centre.