Participació Ciutadana: Vot, Lleis i Llibertat d'Opinió

Enviado por Janis y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,2 KB

Votar amb Responsabilitat

Votar amb responsabilitat, en un sentit o en un altre segons la nostra pròpia opinió, ens permet saber quina és l'opinió majoritària.

El Recompte de Vots i la Llei Electoral

Tots els vots valen el mateix. La llei electoral en el nostre país estableix que els representants es reparteixen de manera proporcional als vots obtinguts, però de manera directa.

Les Lleis i la Convivència Social

La convivència entre tots els membres d'una societat es regula mitjançant les lleis. Tanmateix, les lleis no ho són tot, perquè moltes qüestions depenen de cada persona: hi ha aspectes que les lleis no resolen, i sense interès per conviure no hi ha llei que pugui funcionar. Quan una llei és injusta perquè no respecta algun dels drets humans, està justificada l'objecció de consciència.

Per Què Complir les Lleis?

Un primer motiu aniria en el sentit de complir les lleis per por d'un càstig o d'una sanció. En aquest cas, la persona no assumeix la seva responsabilitat: quan hi ha una amenaça, compleix amb la llei, però si desapareix aquesta amenaça, perd tot l'interès a respectar-la.

Les lleis són les que legalment s'han establert, però convé respectar aquestes lleis per interès mutu, que garanteixen la igualtat de tots. Una vegada fixades les normes, s'han de respectar fins al final.

Finalment, hi ha qui considera que les lleis aprovades per òrgans democràtics són les lleis de tots. En aquest cas, obeir les lleis és ser responsable del bon funcionament de la nostra societat.

La Llibertat d'Opinió: Un Dret Fonamental

Un dels drets fonamentals que permeten desenvolupar la nostra participació en la vida pública és la llibertat d'opinió.

Aquest dret és imprescindible per disposar d'informació sobre el tema i de suficient formació. Per a tenir opinió, cal pensar allò que es diu.

Informar-se, Reflexionar i Opinar

Un element clau que influeix en l'opinió dels ciutadans és la informació disponible. Poder accedir a informació veraç i completa ofereix als ciutadans un marge ampli de llibertat.

Opcions Ideològiques i Mitjans de Comunicació

Cada mitjà informa de tot allò que passa, però ho fa des del seu punt de vista.

Una vegada ben informats, podem elaborar la nostra opinió i trobar diversos recursos que ens permetin fer-la sentir:

  • Internet
  • Revistes
  • Ràdios
  • Diaris

A un nivell més pròxim, podem crear les nostres revistes o blocs a internet per tal d'informar de tot el que ens interessa.

Conferències Mundials i Drets de les Dones

Les diverses conferències mundials han estat una eina per a donar a conèixer i avançar en la lluita pels drets de les dones en les diferents èpoques.

Gràcies a això, en l'actualitat la discriminació de la qual són objecte les dones és molt menys greu i més localitzada que a principis del segle XX.

La pressió social sobre el rol femení encara persisteix i cal crear eines d'anàlisi i de construcció d'una nova societat, on les dones comptin amb més espais de participació o es flexibilitzin els rols atribuïts tradicionalment a cada sexe.

Entradas relacionadas: