Paràmetres i Gestió de la Qualitat de l'Aigua
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,3 KB
Indicadors Físics, Químics i Biològics de la Qualitat de l'Aigua
Indicadors físics: terbolesa, sòlids: SDT: dissolts totals, SST: suspensió totals, color, olor i gust, temperatura, conductivitat.
Indicadors químics: pH, duresa, oxigen dissolt, índex de matèria orgànica: 1: índex del permanganat potàssic, DQO, QBO5 (+ petita de 0,2 inorgànica, + gran de 0,6 orgànica), nutrients com el N o el P, metalls.
Indicadors biològics: bacteris, protozous, microinvertebrats, cucs, peixos.
SQA: Paràmetres
- Temperatura
- Sòlids en suspensió
- Oxigen dissolt
- Conductivitat elèctrica
- Demanada d’oxigen
Potabilització de l'Aigua
a) Desbast: eliminar partícules sòlides de dimensions més grans.
b) Clarificació: eliminació de la terbolesa, clor i matèria orgànica en tres etapes:
- Coagulació: primer es cogulen els sòlids amb productes químics, formant una dissolució col·loidal.
- Floculació: els coàguls formats s'ajunten en coàguls més grossos i precipiten i sedimenten.
- Decantació: separació física de les dues fases (aigua i sòlids) per sedimentació i decantació de sòlids.
Filtració: eliminació de partícules que hagin pogut escapar de la decantació.
Desinfecció: eliminació de la presència de germens patògens, fonts de malalties. Desinfectants: clor, derivats del clor, ozó, raigs ultraviolats.
Depuració d'Aigües Residuals
Tractament de les aigües ja consumides perquè puguin retornar al medi. Sèrie de processos que eliminen al màxim els contaminants:
- 1: Pretractaments: desbast, desengreixat: flotació, decantació.
- 2: Tractament prim o fisicoquímic: reducció de sòlids en suspensió i els col·loides de les aigües. Procés químic (coagulació i floculació) que facilita la separació dels sòlids mitjançant un procés físic (decantació o flotació).
- 3: Tractament secundari o biològic: treure la matèria orgànica.
- 4: Decantació secundària: separar aigua dels microorganismes.
- 5: Tractament terciari: eliminar compostos específics com el nitrogen o fòsfor, que causen problemes d’eutrofització.
Gestió Hídrica
a) Nous recursos:
- 1: Construcció de nous embassaments: avantatges: regular el cabal d’aigua i evitar avingudes i inundacions, produir energia hidroelèctrica, emmagatzemar aigua pels períodes de sequera. Inconvenients: obres molt costoses, modifiquen el transport i sediment del riu, matèria orgànica no arriba amb abundància al mar, vida limitada a causa de la culminació per sediments.
- 2: Construcció d'aigua del mar: a) Destil·lació: s'evapora l'aigua salada i es condensa el vapor. b) Tecnologia de membranes: mitjançant una bomba s'impulsa l'aigua a pressió a través d'una membrana osmòtica de filtració.
- 3: Reciclatge d'aigua usada: amb una bona tecnologia, l’aigua utilitzada pot ser depurada al 100%.
- 4: Transvasaments: exportació d’aigua d’una conca hidro a una altra deficitària.
- 5: Restauració d'antics pous i construcció de noves extraccions: pous abandonats per la poca rendibilitat poden solventar la manca d’aigua.
b) Millora de la gestió dels recursos existents:
- a: Mesures d’estalvi de caràcter general: millores en la xarxa evitant pèrdues, reforestació per evitar l’erosió dels pantans, política de preus que redueixin el consum.
- b: Sector agrícola: canvis en el sistema de reg, replantejament del tipus de conreu, replantejar nous regadius.
- c: Consum humà: noves tecnologies, jardins amb espècies autòctones, mentalització social.
- d: Consum industrial: reciclatge de les aigües usades, reutilitzar l’aigua prèvia depuració en la mateixa fàbrica.
Impactes del Sistema Fluviotorrencial
a) Modificar dinàmica de l'aigua:
- 1: Construcció d'embassaments.
- 2: Rectificació en la llera d'un riu: desviament del curs d’un riu, construccions sobre la llera del riu, cobriment de la llera, murs de contenció, dics.
- 3: Transvasaments: disminució de la recàrrega dels aqüífers i del cabal ecològic, reducció dels dipòsits de sediments al reduir el cabal.
- 4: Impactes de l'explotació d’aqüífers.
Contaminants de l'Aigua
Contaminants físics:
- Temperatura: l'aigua utilitzada com a refrigerant surt calenta. Provoca al riu una reducció de l’oxigen dissolt, mort d’algunes espècies.
- Partícules radioactives: prevenir dels circuits de refrigeració de centrals nuclears. Efectes: càncers, mutacions.
- Sòlids en suspensió: origen inorgànic (sorres) com restes d'éssers vius. Provenen de processos erosius o d’aigües residuals urbanes o industrials. Efectes: terbolesa de l’aigua, reducció de fotosíntesi, alteració del color.
Contaminants químics (inorgànics):
- Contaminants: 1: metalls pesants, 2: derivats nitrogenats, 3: compostos sulfurats, 4: pH, 5: fòsfor i derivats, 6: clorurs.
- Origen: 1: mineria, indústria, aigües residuals urbanes; 2: descomposició de matèria orgànica nitrogenada (residus animals i vegetals); 3: ambients anòxics per degradació, acció antròpica, abocaments industrials; 4: aigües de drenatge de mines, tallers de galvanotècnia; 5: aigües domèstiques, aigües residuals agrícoles; 6: aigua de subministrament, intrusió marina, aigües residuals domèstiques.
- Efectes: 1: alguns metalls són tòxics o cancerígens i altres s’acumulen en els animals superiors a través de les cadenes tròfiques; 2: acidifiquen el medi, infants menors de 6 mesos, els nitrats provoquen malalties greus; 3: acidifiquen el medi; 4: acidificació del medi; 5: eutrofització; 6: variacions en el gust de l’aigua.
Contaminants orgànics:
- Contaminants: 1: detergents, 2: pesticides, 3: compostos orgànics refractaris.
- Origen: 1: aigües residuals urbanes i industrials; 2: aigües residuals agrícoles; 3: no té.
- Efectes: 1: resistents a la biodegradació, escumes persistents, eutrofització a causa dels fosfats; 2: s'acumulen en animals superiors a través de cadenes tròfiques; 3: s'acumulen als sediments.
Contaminants biològics (2 tipus):
- Matèria orgànica, microorganismes: tota mena de residus – patògens: virus, bacteris, protozous, platihelmints.
Eutrofització:
- Abocament de nitrogen o fòsfor.
- Passa un boom d’algues.
- L’aigua es torna verda.
- Una part de les algues es moren i precipiten.
- Al oxidar-se consumeixen oxigen de l’aigua i es produeix una zona anòxica.
- Els peixos es moren i s’ofeguen.
- Sense oxigen apareixen els bacteris anaeròbics.