Un nou paradigma comunicatiu
Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,44 KB
Un nou paradigma comunicatiu
La comunicació és una necessitat humana i un dels seus trets característics.
La comunicació cara a cara està limitada per temps i espai.
La comunicació de masses, utilitzant un mitjà tècnic, permet que una certa informació pugui arribar a moltes persones a la vegada.
L’espai entre interlocutors pot ser cada vegada més gran i ja no han de coincidir en el temps.
L’era electrònica acaba amb l’era tipogràfica.
El canvi del paradigma comunicatiu més important és l’aparició de la tecnologia digital, que permet interacció. Hi ha però els que afirmen i els que neguen aquest canvi a nivell social per l’inici de la comunió digital.
Pls que ho neguen la comunicació virtual no pot substituir la comunicació natural, ja que existeixen dificultats: la identitat, el llenguatge, l’accessibilitat i l’homogeneïtat.
L’autèntic canvi comunicatiu es produeix amb la digitalització. Els elements que es traslladen deixen de ser àtoms i passen a ser bits. L’aparició dels bits facilita l’emmagatzemament d’una gran quantitat d’informació que pot modificar-se, traslladar-se d’una forma molt ràpida i econòmica.
El que caracteritza i diferencia més aquest nou mitja de comunicació és la interactivitat. És una auto comunicació de massa, “de massa perquè té la capacitat d’arribar a tota la societat, fins i tot a les xarxes globals de comunicació; auto perquè els missatges els produeixen, reben, seleccionen i combinen individus o col·lectius que s’interrelacionen entre ells i amb bases de dades al conjunt de la xarxa.”
Dins aquest nou paradigma, la tecnologia de la comunicació no ha deixat de progressar.
En la “comunicació mòbil el que és important no és la mobilitat (la majoria de trucades són de llocs fixos, com la llar, la feina o l’escola), sinó la connectivitat permanent”
Un retorn a la societat xarxa
Cada acció portada a terme repercuteix a una gran quantitat de persones.
Les xarxes de comunicació humanes es formen de manera instantània, constant i no homogènia, flexible.
S’adapten a entorns canviants.
El seu problema però és la coordinació i la gestió d’entorns socials complexos, El model jeràrquic i vertical possibilitava més eficàcia i més seguretat.
Les noves tecnologies permeten un retorn a la comunicació de xarxes.
Les noves tecnologies han portat a una extensió de les xarxes.
Un nou espai públic
Entre l’espai virtual i l’espai físic
Els nous mitjans de comunicació han creat un nou espai de comunicació independent a l’espai físic. (un lloc virtual molt més espaiós).
S’estan superant els límits dels estats, nacions o les ciutats. Pensar de forma més cosmopolita. Globalització, descentralització.
Però els espais físics de contacte i de comunicació seguiran existint i les ciutats que dominin a aquesta relació seran els líders.
Però es crearà un grup de marginats socials, els que no estan connectats a la xarxa.
La comunitat virtual serà una de les dimensions de la comunitat real.
Les relacions virtuals no substitueixen les relacions físiques, sinó que més aviat els promouen.