El paper del mestre en l'ensenyament de l'escriptura: una perspectiva sociocultural

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,33 KB

El paper del mestre en l'ensenyament de l'escriptura

1. Els cinc elements clau

El paper del mestre en relació als cinc elements de l'ensenyament de l'escriptura és crucial:

  • Activitat sociocultural: El mestre actua com a model, motiva els infants, fomenta la participació i utilitza diversos textos.
  • Desenvolupament evolutiu: El docent ha de conèixer l'etapa de l'infant en el procés d'escriptura per interpretar les seves produccions, oferir reptes assequibles i establir interaccions adequades. Acompanyar l'infant i donar-li les eines necessàries en cada moment reforça la seva seguretat i comprensió.
  • Procés cognitiu: El mestre facilita situacions comunicatives que permeten planificar, redactar i revisar. La revisió, principalment a càrrec de l'alumne, es realitza mitjançant situacions comunicatives clares i reflexió metalingüística.
  • Aprenentatge constructivista: El mestre és un mediador i l'alumne el protagonista. L'alumne connecta els coneixements previs amb els nous, creant-ne o modificant-ne. Docent i companys han de respectar el temps de reflexió i resposta.
  • Aspectes emocionals: El docent considera els factors afectius, ja que influeixen en la motivació. La confiança en les capacitats de l'infant és essencial, evitant bloquejos i valorant l'error com a part del procés. La comparació entre iguals ajuda a la revisió i millora.

2. L'escriptura com a activitat sociocultural

L'entorn sociocultural de l'infant influeix en l'aprenentatge de l'escriptura. La comunicació és essencial en el dia a dia, i els infants aprenen dels adults de referència. L'entorn influeix en el ritme de desenvolupament de l'escriptura. Per exemple, l'exposició a lletres en l'entorn (rètols, diaris, etc.) pot fomentar l'interès per l'escriptura. Decorar les aules i crear un ambient estimulant pot ser beneficiós.

3. La sobrecàrrega cognitiva

La sobrecàrrega cognitiva es refereix a l'excés d'informació rebuda, que pot bloquejar l'infant i dificultar la continuació de l'activitat. Cal evitar sessions massa llargues i canviar d'activitat quan s'observin signes de fatiga. Treballar un mateix concepte durant massa temps pot provocar desconnexió i pèrdua d'interès.

Entradas relacionadas: