El paper del lideratge en la gestió del canvi educatiu

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,2 KB

Experts

Segons Serafí Antúñez, la promoció del canvi correspon i afecta a totes les persones de la comunitat educativa involucrades en l'educació escolar i també a les agències centrals que administren els sistemes educatius. Ara bé, en el cas de cada centre en concret, sembla lògic que els ensenyants siguin les persones en les quals recaigui el pes més significatiu i que, per tant, intervinguin amb major freqüència en les tasques pròpies del canvi i desenvolupin les actuacions qualitativament més rellevants.

El paper dels directius en la promoció i adreça del canvi és un tema d'estudi de gran rellevància actualment. El «Desenvolupament Organitzatiu» («Organisation Development») recull un conjunt de teories i enfocaments relatius a les capacitats dels directius per dirigir el canvi («manage change»). Schmuck i uns altres (1977) van ser dels primers que van desenvolupar aquest concepte.

Què pot fer el directiu per encoratjar i dirigir el canvi? En primer lloc, conèixer-se a si mateix com a persona que ha d'obtenir resultats a través del treball d'altres persones. Hauria de preocupar-se per saber de si mateix: com actua?; quin és el seu estil?; per què ho fa d'aquesta manera?; quin concepte té de cadascuna de les persones que treballen amb ell?

En segon lloc, el directiu ha d'ajudar a contemplar i analitzar el canvi des d'una perspectiva clara. Vandenverghe (1986), prenent com a referència les tres metàfores de House (1981), assenyala com podria orientar-se el procés d'innovació, el paper dels professors i el rol del directiu, que seran diferents segons la perspectiva d'anàlisi que es prengui.

Opinió

El procés de canvi està orientat per un propòsit general: generar més i millors aprenentatges en tots els alumnes, en el sistema educatiu en si mateix. Per això es veu necessari transformar la concepció tradicional d'escola secundària selectiva i millorar la seva oferta educativa. Per aquest motiu, en la meva opinió i pensant com a futura mestra, els docents de l'escola haurien de cooperar i ajudar a què es donessin aquests canvis, ja que l'objectiu principal és una millora en els aprenentatges de tots els alumnes. També penso que aquests mestres haurien de mostrar les seves opinions i pensaments i, entre tots, arribar a un acord perquè es pogués donar el millor procés d'ensenyament-aprenentatge.

Per part de l'equip directiu, la seva missió hauria de ser: tenir ben clars els objectius als quals volen arribar amb l'objectiu de transmetre'ls correctament als mestres, dialogar molt amb l'equip docent per poder intercanviar diferents opinions i ser conscients d'aquestes i, per últim, incitar a tota l'escola a la participació en aquest procés de canvi.

Finalment, s'ha de dir que haurem de tenir en compte l'actual legislació a l'hora de fer aquest procés. Sobretot, caldrà fer especial atenció a les limitacions que ens posa, les quals són:

La LOMCE i les competències del director

La LOMCE enumera les competències del director, en el seu article 132, però no desenvolupa les de la resta de membres de l'equip directiu. A continuació, presentaré les competències que ha d'acomplir el director:

  • l) Aprovar els projectes i les normes a què es refereix el capítol II del títol V d'aquesta Llei orgànica. (PEC, PGA, PCONV, NOF, Projecte de gestió, Projecte Educatiu de Qualitat).
  • M) Aprovar la programació general anual del centre, sense perjudici de les competències del Claustre del professorat, en relació amb la planificació i organització docent.
  • N) Decidir sobre l'admissió d'alumnes, amb subjecció al que estableix aquesta Llei orgànica i les disposicions que la desenvolupen.
  • Ñ) Aprovar l'obtenció de recursos complementaris d'acord amb el que estableix l'article 122.3.
  • O) Fixar les directrius per a la col·laboració, amb fins educatius i culturals, amb les administracions locals, amb altres centres, entitats i organismes.
Accions per fomentar la qualitat

A més a més, dedicat a les accions destinades a fomentar la qualitat dels centres docents i per tal de fomentar l'especialització dels centres, es faculta al Director per a:

  • Establir requisits i mèrits específics per als llocs ofertats de personal funcionari docent, així com per als llocs ocupats per personal interí.
  • Rebutjar, mitjançant decisió motivada, la incorporació a llocs en interinitat de personal docent procedent de llistes centralitzades. Aquesta petició haurà de ser referendada per l'administració educativa corresponent.
  • Quan el lloc de treball es trobi vacant, sense estar cobert de forma definitiva per funcionaris de carrera docent, i es disposi de finançament adequat, es pot proposar la pròrroga de la comissió de serveis del funcionari docent que l'hagi ocupada de forma provisional. Sempre en els casos en què el docent hagi treballat en el projecte de qualitat.
Conclusió

Com a conclusió a tota l'opinió exposada, podríem dir, en resum, que aquest procés de canvi organitzacional regeix actuacions per part de tota la comunitat educativa de forma col·laborativa, tenint en compte tota la legislació actual.

Entradas relacionadas: