Panoramització i mescla de canals
Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial
Escrito el en catalán con un tamaño de 13,13 KB
Panoramització
En una mescla mono: veu+efectes+músiques va dirigit a un sol canal. Haurem de vigilar amb les diferències de fase i amb els emmascaraments de freqüències.
En una mescla de 2 canals: els sons es distribueixen entre dreta, centre i esquerra (si és estéreo només dreta i esquerra). La veu anirà al centre, si està fora de camp es panoramitzarà. Però si la veu té reverb, la posarem a la L i R. La música anirà en estéreo (L i R). Els efectes que surten en pantalla aniran al centre i es panoramitzaran depenent d’on vinguin.
En un mescla envolvent 5.1 (C, R, L, Rs, Ls): les veus aniran sempre centrades, a no ser que les trobem fora de camp on els hi aplicarem una panoramització. En els canals L i R introduirem les veus que se'ls hi hagi aplicat una reverberació. La música ocuparà els canals L-R i Ls-Rs. Els efectes aniran centrats.
Talls i encadenats
Fade in: transició gradual des del silenci absolut
Fade out: transició gradual cap al silenci absolut
Cross-fade: unió entre dos fragments sonors, de manera que entre el primer i el segon anem de forma lineal: el fragment 1 baixa de volum de manera lineal o exponencial: el fragment 1 baixa de volum exponencialment, en el cas que tinguem pressa per tal que aparegui el fragment 2.
Eco
Eco: quan les reflexions d’un so arriben amb retards superiors a 50ms
Plug-in Delay: permet donar retard a cada canal (left i Right). Botons: -Feedback: podem realimentar l’efecte, donant lloc a retards més grans. -Wet/Dry: percentatge del senyal amb efecte que portem a la sortida; - Filter i Pan: podem tenir filtres pas-alt i pas-baix i podem regular la posició en l’estèreo del retard. - Diffusion: aplicat sobre els ecos, fa que aquests sonin menys nítids. Time Adjuster: serveix per compensar retards en hardware/software de la cadena d’àudio
Eliminació/reducció de sorolls
Ordre de plug-in: DeHum, DeClicker, DeCrack, DeClip, DeNoise, EQ’s.
Soroll de banda ampla (reductor de soroll)
Plug-in Denoiser: Serveix per reduir sorolls no localitzats en unes freqüències concretes. Per fer-ho, primer necessita analitzar a quines freqüències està el soroll amb una mostra previa del soroll. Una vegada analitzada ja tenim la senyal+soroll i s’intenta màximitzar el senyal útil respecte el soroll. Un cas concret d’ús pot ser actuar davant del soroll ambient del carrer. Un cas contrari, seria que actues davant sorolls deguts als 50Hz de la xarxa elèctrica. És un sistema de filtrat complex d’una etapa, ja que no és com el Dolby, que requereix aplicar un procés a l’enregistrament i un procés a la reproducció.
Botons: -Sensitivity: és el nivell a partir del qual comencem a reduir el soroll. -Attenuation: és l’atenuació que apliquem. -Freeze: perfil espectral del soroll analitzat. -Adapt: serveix per fer un anàlisi del perfil espectral del soroll. Els altres paràmetres són secundaris (enable i visualitzador del nivell d’entrada i sortida i un filtre).
Soroll impulsiu:
Plug-in Depop: soroll impuls de BF (propers a la veu humana (20Hz-20Khz))
Plug-in Decracker: sèrie de petits clicks. Solem ser línies verticals.
Plug-in Declicker: intenta reduir sorolls impulsius (Clicks), que afecten a totes les freqüències.
Soroll harmònic:
Plug-in Debuzzer (Hum): plug-in de reducció de soroll amb poc nivell de senyal útil. La seva energia està concentrada als 50Hz. Cas particular: la freqüència de la xarxa elèctrica dels Estats Units que són 60 Hz i els seus múltiples. Disposa de filtres de precisió que poden cancel·lar aquesta freqüència amb filtres molt estrets. Buttons: Filtres: redueixen significativament les freqüències. Gain: la reducció de dB que s’aplicarà. -High-pass: redueix la freqüència. -Freq: definir quina és la freqüència base. -Q: factor de qualitat dels filtres.
Altres:
Plug-in Deesser: serveix per reduir l’efecte de sibilància aplicant un filtre en la banda dels 6-7 KHz per reduir l’efecte. El filtre no pot ser molt profund perquè també estem eliminant material útil.
La sibilància és l’ús excessiu del so de les “esses”, aquesta sonoritat es troba especialment concentrada en la banda 6-7KHz.
Plug-in Declipper: serveix per intentar restaurar àudios que han quedat distorsionats perquè el seu nivell ha superat el valor màxim. Quan detecta dos mostres (o més) que estan en el nivell màxim, fa una predicció de quins podrien ser els valors originals abans de la distorsió.
Reverberació
Reverb: suma de sons que depenen de la distància i del tipus de superfície que arriba a l’oient.
Fattening: les reflexions que arriben retardades menys de 40-50 ms, el cervell les integra junt amb el so directe, és a dir l’oïda no les distingeix, això és l’efecte Hass. Aprofitar-se d’aquest efecte és el fattening, que és afegir retards menys de 30ms per augmentar la presència d’un so.
Gate-reverb: És un reverb al qual hem eliminat les darreres reflexions.
Paràmetre Feedback: és una realimentació que serveix per retardar X ms marcats i els seus múltiples. Temps de decaïment (TR60): temps que triga un so en disminuir 60dB respecte la font original.
Tipus: - Ambience: molt poca reverberació. -Hall: gran sala (TR60 gran). - Cathedral: com el hall però amb sala amb formes irregulars. -Room: sala petita (TR60 petit). -Plate: afegir cos a un so concret. - Spring: donar energia a un instrument. - Gate-reverb: reverb que elimina les darreres reflexions.
Si volem reduir reverberacions en un àudio sorollós, millor començar per reduir les reverberacions i després el soroll. Si ho fem al revés, tindrem reverberacions poc naturals, afectades pel procés de denoising.
Alteracions del pitch i el temps
Transpositor: Altera la freqüència fonamental. Permet desafinar un instrument, deforma sons originals o veus.
Pitch/Pitch Shifter: Ajustar l’afinació del senyal. A més vibració per segon més pitch.
Time Compression/Expansion: Ajusta la durada de la selecció sense canviar el pitch. Ideal per sincronitzar àudio amb imatge.
Vocaling: Alinea 2 senyals (fa un Time Stretch quan substituïm una veu per una altra).
Distorsions
Incrementa el volum més enllà del headroom
Plug-in Lo-Fi: canvi del nombre de bits + canvi de freqüència de mostreig + distorsions.
Fuzzer: distorsió deguda a un excés de nivell en el primer instant en què l’activem.
Moduladors
Moduladors: oscil·ladors de baixa freqüència (LFO) que generen una ona capaç de controlar paràmetres com l’amplitud, el temps de retard, etc.
LFO (Low Frequency Oscillator): és un oscil·lador de baixa freqüència que determina quina és la variació del retard. Pot generar diverses formes (sinus, triangle…), depenent de l’efecte que busquem.
Plug-in Chorus: intenta crear la sensació que hi ha més d’un instrument o veu quan només n’hi ha una. Per fer-ho, al senyal original li suma un senyal retardat.
Plug-in Flanger: Generem nuls quiespaiats en l’espectre. Pasa per un DELAY. Els paràmetres més importants són: -T: període del senyal LFO, -Tipus d’ona LFO, -Delay: Mínim retard del flanger, - Sweep depth: Diferència entre el màxim retard del flanger i el mínim retard, - Wet/Dry: percentatge del senyal amb efecte que portem a la sortida; -% realimentació: % de senyal de sortida que tornem a introduir a l’entrada del flanger.
-Feedback: és un efecte que provoca nuls a determinades freqüències i amb el flanger es pot potenciar encara més.
Plug-in Phaser: efecte de modulació que provoca canvis en l’espectre gràcies a variacions de fase. Creem nuls allà on ens interessa. Pasa per un filtre passa-tot.
Plug-in Tremolo: Variacions de nivell (volum). És una modulació d’amplitud feta de forma regular.
Plug-in Vibrato: Variacions ràpides de freqüència (modulació de freqüència) amb poca profunditat de modulació.
Plug-in Metalizer: El senyal d’àudio s’injecta a un filtre de freqüència variable i després li podem sumar el senyal original.
Plug-in Ring-Modulator: multiplica dos senyals. Genera la freqüència suma i la diferència de les que contenen els dos senyals. Cal un paràmetre dry/wet per decidir quin percentatge de la sortida és el senyal amb efecte i quin és sense. Per tal, cal especificar IN-1, IN-2 i WET/DRY.
Plug-in Rotary: simula un altaveu direccional que gira sobre el seu eix.
Botons: -Overdrive: distorsió. - Crossover Freq: freqüència de tall entre l’altaveu de baixa freqüència i el d’alta. -MicAngle i MicDistance: són l’angle i la distància del punt de captació del senyal respecte els altaveus del Rotary.
Plug-in: Vocoder: aplica les característiques d’un senyal modulador sobre un altre senyal portador. Divideix el senyal modulador en bandes freqüencials, i els atributs d’aquestes bandes modulen la portadora. La portadora pot ser externa o generada pel vocoder.
Plug-in Vocaloid: Fa síntesi de veu, a partir d’una melodia i lletra.
Altres efectes i efectes combinats
Envelope (o ADSR): és un recorregut programat de temps i nivells, que actua sobre un altre efecte. Cas concret: premer una nota en el teclat. Instant inicial (note on), prenem la tecla, arriba a màxima potència (volum) després del temps d’atac, després el volum baixa (decay) fins arribar al volum constant (sustain), després deixem de premer la tecla (note off). El volum va baixant fins arribar a 0 (release).
Excitador: Genera harmònics parells, per fer més present aquest senyal en la mescla sense pujar el seu nivell (efectes psico-acústics).
Magneto: simula el soroll d’una cinta casset. Li diem quants dB per sota del nivell normal volem enregistrar (overdrive), velocitat de la cinta i compensació de freqüències.
Bitcrusher: Aconseguim l’efecte de reduir el soroll d’un vinil (afegir cracklers, soroll estàtic, distorsió i hum).
Reverse: Gira la ona. Ara anirà de final al principi. És útil, per copiar un “Room Tone” sense que notem discontinuïtats.
SingalTools: Qualsevol so es pot descompondre en sinus a diferents freqüències i nivells.
filtre passa-tot: la fase te un canvi de 180º. La sortida és la suma de l’entrada i el senyal filtrat, la sortida valdrà zero per algunes freqüències (aquelles a les que el filtre canvii la fase 180º).