Panoramització i efectes de processament de senyal

Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,77 KB

Panoramització

En un mescla envolvent 5.1 (C, R, L, Rs, Ls): les veus anirant sempre centrades, a no ser que les trobem a fora de camp on li aplicarem una panoramització. En els canals L i R introduirem les veus que se’ls hi hagi aplicat una reverberació. En els canals Ls i Rs es reserven pels efectes.

Talls i encadenats

Fade in: transició gradual des del silenci absolut

Fade out: transició gradual cap al silenci absolut

Cross-fade: unió entre dos fragments sonors, de manera que entre el primer i el segon anem de forma = - lineal: el fragment 1 baixa de volum de manera linial o - exponencial: el fragment 1 baixa de volum exponecialment, en el cas que tinguem pressa per tal que aparageui el fragment 2.

Eco

Plug-in DELAY: permet donar retard a cada canal (left i Right). Butons: -Feedback: podem realimentar l’efecte, donant lloc a retards més grans. -WET/DRY: percentatge del senyal amb efecte que portem a la sortida; - Filter i Pan: podem tenir filtres pas-alt i pas-baix i podem regular la posició en l’estèreo del retard.

Eliminació/reducció de sorolls

ordre de plug-in; DeHum, DeClicker, DeCrack, DeClip, DeNoise, EQ’s.

Soroll de banda ampla (reductor de soroll)

Plug-in DENOISER: Serveix per reduir sorolls no localitzats en unes freqüències concretes. Per fer-ho, primer necessita analitzar a quines freqüències està el soroll amb una mostra previa del soroll. Una vegada analitzada ja tenim la senyal+soroll i s’intenta màximitzar el senyal útil respecte el soroll. Un cas concret d’ús pot ser acturar devant del soroll ambient del carrer. Un cas contrari, sería que actues devant sorolls degusta als 50Hz de la xarxa elèctrica. Es un sistema de filtrat complex d’una etapa, ja que no és com el Dolby, que requereix aplicar un procés a l’enregistrament i un procés al reproduir.

Butons: - Sensitivity: és el nivell a partir del qual comencem a reduir el sorroll. -Attenuation: és l’atenuació que apliquem. -Freeze: perfil espectral del soroll analitzat. -Adapt: serveix per fer un anàlisi del perfil espectral del soroll. Els altres paràmetres són secundaris( enable i visualitzador del nivell d’entrada i sortida i un filtre).

Soroll impulsiu

Plug-in DEPOP: soroll impulsi de BF( propers a la veu humana(20hz-20Khz))

Plug-in DECRACKER:serie de petits clicks. solen ser lineas verticals.

Soroll harmònic

Plug-in DEBUZZER(HUM): plugu-in de reducció de soroll amb poc nivell de senyal útil. La seva energia està concentrada als 50Hz. Cas particular: la freqüència de la xarxa elèctrica dels Estats Units que son 60 Hz i els seus mútliples. Disposa de filtres de precisió que poden cancel·lar aquesta freqüència amb filtres molt estrets. Buttons: Filtres: redueixen significativament les freqüències. _ Gain: la reducció de dB que s’aplicara. -Hight-pass: redueix la freqüència. -Freq: definir quina és la freq base. - Q: factor de qualitat dels filtres.

Altres

Plug-in DEESSER: serveix per reduir l’efecte de sibilàncina aplicant un filtre en la banda dels 6-7 KHz per reduir l’efecte. El filtre no pot ser molt profunt perquè també estem eliminant material útil.

La sibilància és l’us execciu de el so de les “esses”, aquesta sonoritat es troba especialment concentrada en la banda 6-7KHz.

Reverberació

REVERB: suma de sons que depénen de la distància i del tipus de superficie que arriba a l’oient.

Fattening:les reflexions que arriben retardades menys de 40-50 ms, el cervell les integra junt amb el so directe, és a dir l’oïda no les destingeix, això és l’efecte Hass. Aprofitar-se d’aquest efecte és el Fattening, que és agefir retards menos de 30ms per augmentar la presència d’un so.

Gate-reverb: És un reverb a la que hem eliminat les darreres reflexions.

parámetre Feedback: és una realimentació que serveix per retardar X ms marcats i els seus múltiples.

Moduladors

MODULADORS: oscil·ladors de baixa freqüència(LFO) que genera una ona capaç de controlar paràmetres com l’amplitud, el temps de retard, etc..

LFO (Low Frequency Oscillator):és un oscil·lador de baixa freqüència que determina quina és la variació del retard. Pot generar diverses fomres( sinus, triangle…..), depenent de l’efecte que busquem.

Plug-in CHORUS: intenta crear la sensció que hi ha més d’un instrument o veu o n només hi ha una. Per fer-ho, al senyal original li suma un senyal retardat. Un exemple seria quan dos guitarres toquen al mateix temps, mai tocaran a la mateixa velocitat, sempre hi haura un petit retar entre elles que anira variant depenent dels guitarristes.

Plug-in FLANGER: Generem nuls quiespaiats en l’espectre. Pasa per un DELAY. Els parámetres més importants són: -T: període del senyal LFO, -Tipus d’ona LFO, -Delay: Mínim retard del flanger, - Sweep depth: Diferencia entre el máxim retard del flanger i el mínim retard, - Wet/Dry: percentatge del senyal amb efecte que portem a la sortida; -% realimentació: % de senyal de sortida que tornem a introduir a l’entrada del flanger.

-Feedback: és un efecta que provoca nuls a determinades freqüències i amb el flanger es pot potenciar encara més.

Plug-in PHASER: efecte de modulació que provoca canvis en l’espectre gràcies a variacions de fase. creem nuls alla on ens interesa. Pasa per un filtre passa-tot.

Plug-in RING-MODULATOR:multiplica dos senyals. Genera la freqüència suma i la diferència de les que contenen els dos senyals. Cal un paràmetre dry/wet per decidir quin percentatge de la sortida és el senyal amb efecte i quin és sense. Per tal, cal especificar IN-1, IN-2 i WET/DRY.

Plug-in ROTARY: simular un altaveu direccional que gira sobre el seu eix.

Botons: - Overdrive: distorsió. - Crossover Freq: freqüència de tall entre l’altaveu de baixa freqüència i el d’alta. -MicAngle i MicDistance: son l’angle i la distància del punt de captació del senyal respecte els altaveus del Rotary.

Plug-in VOCODER: aplica les característiques d’un senyal modulador sobre un altre senyal portador.

Envelope ( o ADSR): és un recorregut programat de temps i nivells, que actua sobre un altre efecte. Cas concret: premer una nota en el teclat. Instant inicial(note on), premem la teclam, arriba amáxima potència(volum) després del temps d’atac, després el volum baixa (decay) fins arribar al volum constant(sustain), després deixem de prémer la tecla (note off). El volum va baixant fins arribar a 0(release).

Filtre passa-tot: la fase te un canvi de 180º. La sortida és la suma de l’entrada i el senyal filtrat, la sortida valdrà zero per algunes freqüències (aquelles a les que el filtre canvii la fase 180º).

Plug-in VECTOROSCOPI: mostra les semblances entre dos canals, que habitualment son LEFT i RIGHT. Aquesta mesura ens serveix per identificar possibles conflictes al passar un estèreo a mono. Un canal mono apareix  amb una línia vertical i un estèreo amb els canals molt diferents seria una línia horitzontal.

Plug-in Equalitzador:

Shelving: és un filtre que només permet fixar el nivell. Per tant, el seu ample de banda és molt gran. Com la Q és el quocient entre la freqüència central i l’ample de banda, la Q és un valor molt petit. Shelving amb filtre ressonant: emfatitza les freqüències properes a les del tall.

Parametres: - Gain: és el guany que dona a cadascuna de les 3 bandes (LOW, MID, HIGH): - Sweep: podem mantenit la relació entre LOW i HIGH. - Output:  és un guany de sortida.

Plug-in Expansor:

serveix per agumentar el marge dinàmic.  un Expansor descendent que redueix molt el nivell del passatge de nivell baix és una porta de soroll: talla totes les senyals per sota d’un determinat nivell i això permet eliminar el soroll quan no tenim material útil però no fa res si tenim material útil, ja que estem per sobre del llindar de tall de la porta de soroll, Mateixos butons que el compresor pero tmbe te el HOLD: que és el temps minim que la porta està oberta (per impedir que la porta tanqui en fals si hi ha una caiguda del senyal de curta durada).

Plug-in Compresor:

serveix per reduir el marge dinàmic. Per entrades menors a -40dB, el compressor no actua, és a dir, la corba està a 45º. Per sobre de -40db cal tenir en compte que per cada 4dB que augmenti l’entrada, la sortida augmentarà 1 dB (d’aquí que en la resposta, per cada 4 quadres que avancem a la dreta, només avancem un cap amunt). La ròtula dura vol dir que el canvi de pendent en el punt -40 dB és amb dos rectes ( no es suavitza). El guany de 20 dB obliga a pujar 2 quadres(20)dB tota la corba. = llindar: -40 dB, ratio: 4:1, guany: 20

Si posem un expansor i un compresor, un acontinuació del altre:

El compresor és un element que actua per nivell superior al lliindar (per sobre dels -20dB en aquest cas). Si tingués guany, aquest també el tindria per sota però no es el cas. L’expansor és un element que actua per nivells inferiors al llindar (per sota dels -40dB , en aquest cas). Per tant, entre els -20dB i els -40dB no actua cap des dos. O sigui OUT=IN. Per sobre dels -20dB hi ha compressuó de factor 2(cada 2 dB que augmenta l’entrada la sortida només augmenta 1 dB) i per sota dels -40dB hi ha expansió de factor 3( per cada dB que disminueix l’entrada, la sortida disminueix 3 dB).

calcul per saber quin es el nivell de sortida quan el compresor està actuant completament= threshold +((+)threshold/ratio).

Butons: Freq: paràmetre freqüencial. - Thresh: nivell d’entrada a partir del qual comprimi. Gain: és el guany aplicat a la sortida. - Range: mesura si comprimeix poc o molt. -Attack: temps que triga en comprimir des de que l’entrada supera el llindar. Release: és el temps que triga en deixar de comprimir des de que l’entrada baixa del llindar.- Sidechain (inter o extern): senyal que determina si el senyal d’entrada es comprimeix o no. -Ratio: ens indica el factor d’expansió, ens di su expandeix poc o molt.

Si te repetides seccións, es tracta d’un compresor multibanda.

Entradas relacionadas: