Panorama de la Poesia Catalana de Postguerra: Tendències, Autors i Impacte Social
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,05 KB
Tendències de la Poesia de Postguerra (1939-1970)
La Guerra Civil espanyola (1936-1939) va marcar profundament la història d'Espanya, amb tres anys de conflicte armat i un llarg període de dictadura. La postguerra es va caracteritzar per la repressió i la censura, amb la intenció d'esborrar els símbols del republicanisme. Als territoris de parla catalana, així com a altres amb llengua pròpia, la repressió es va centrar en les llengües autòctones, prohibint-ne l'ús públic. Aquesta prohibició va convertir la literatura catalana en clandestina.
En la postguerra immediata, l'exili de la literatura catalana va donar lloc a temes com la pàtria aniquilada o el peregrí sense pàtria. En aquest exili es van publicar importants llibres de poemes, com Nabí, de Josep Carner, o les Elegies de Bierville, de Carles Riba.
Des d'aquesta postguerra immediata fins als anys 60, la menor pressió de la censura va fer possible una literatura més realista. Al País Valencià, una nova generació d'escriptors va proposar plantejaments estètics propers al simbolisme i a la reflexió existencial. Alguns d'aquests autors van ser Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés. Als anys 50 va emergir la poesia social, que es va consolidar als 60 amb escriptors com Salvador Espriu.
A final dels 60, el realisme va entrar en crisi i els escriptors van buscar en l'idioma una forma d'expressar el seu neguit vital. Autors rellevants d'aquesta etapa van ser Maria Mercè Marçal i Miquel Martí i Pol. La Nova Cançó, que havia nascut als anys 60, va musicar poemes i va crear lletres compromeses. Lluís Llach, Raimon o Maria del Mar Bonet van donar veu a l'ideal antifranquista durant la transició.
Aportacions de Vicent Andrés Estellés
L'obra poètica de Vicent Andrés Estellés és original i exuberant. Va retratar admirablement la vida quotidiana, amb temes com l'amor, la mort, el sexe, la por, la ciutat, el camp i la dona. Estellés es va presentar com a intèrpret de les reivindicacions del poble, amb la dignitat personal i civil com un dels seus valors més destacats. La pàtria va ser per a ell un drama col·lectiu d'un idioma i una cultura, el dolor causat per una llibertat nacional oprimida pel règim franquista. Va ser un poeta de descripcions detallistes que, a través de la tendresa, la ràbia, el sarcasme i l'amor, va expressar la glòria i misèria d'un país. El resultat va ser un discurs de crònica amarga i alhora esperançada. Estellés va forjar el seu llenguatge literari sobre la llengua poètica dels clàssics valencians del segle XV, la llengua de les obres contemporànies de la literatura catalana i la llengua col·loquial que va aprendre a l'Horta. La poesia d'Estellés evidencia una particular elaboració estilística i retòrica, ben visible en la seva adjectivació, en les imatges metafòriques, en el filtre culte, els metres regulars, versos lliures i topònims. Vicent Andrés Estellés és una veu valenciana personalíssima en el conjunt de la literatura catalana contemporània, amb un estil que connecta amb la passió i facilitat dels poetes populars.
La Poesia de Salvador Espriu
L'obra de Salvador Espriu, caracteritzada per la mescla d'un intel·lectualisme extrem i d'un descriptivisme mordaç, té una gran singularitat. La riquesa idiomàtica, la complexitat temàtica i la capacitat per a descriure en termes transcendents la història col·lectiva han fet que l'obra d'Espriu sigui considerada una de les més importants de la literatura catalana del segle XX.
En el seu primer llibre de poemes, Cementiri de Sinera, va evocar el món destruït per la guerra. En els seus llibres s'observa un camí d'interiorització que culmina amb una experiència mística, on Espriu segueix els principis de la teologia negativa, segons la qual Déu es comporta com un cec respecte a la humanitat.
La gran ressonància que li va proporcionar el fet que els seus poemes fossin musicats i cantats per Raimon va contribuir a la popularització d'una obra que es va llegir, fins a pràcticament la mort del poeta, en clau patriòtica i de consciència moral i nacional de la societat catalana.
Ressò Social de Miquel Martí i Pol
Miquel Martí i Pol ha fet nombroses col·laboracions musicals, ja que els seus poemes han estat musicats per Lluís Llach, Maria del Mar Bonet i Paco Muñoz, entre d'altres. Ha estat un dels poetes més guardonats, fins i tot proposat com a candidat al Premi Nobel de Literatura en diverses ocasions.
La seva poesia no s'entén sense el seu ferm compromís amb el poble, la seva condició obrera i l'esclerosi múltiple, que el va acompanyar tota la vida.
La poesia de Martí i Pol té un caire autobiogràfic. Els seus temes es veuen condicionats per la seva malaltia, i són la solitud, l'angoixa i la mort. Superada l'etapa pessimista, Martí i Pol va apostar pel futur amb optimisme, amb temes alegres com l'amor.
En els llibres publicats als anys 90, la poesia expressa inseguretat i fa una reflexió sobre el país en el vessant polític i social.