Origen i Evolució de l'Ésser Humà: Teories Biològiques i Història

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,62 KB

L'Ésser Humà: Origen i Evolució Biològica

L'home com a ésser biològic: Introducció

  1. Un bon mètode per conèixer què és una cosa és cercar-ne els orígens: com s'ha format i quins fets o factors han influït en la seva constitució i desenvolupament.
  2. Sobre l'origen de l'ésser humà s'han exposat moltes teories, entre les quals cal destacar les aportades per la biologia.
  3. La biologia ha ofert dos tipus d'explicacions: les teories preevolucionistes i l'evolucionista.
  4. Actualment, la teoria evolucionista és la més acceptada.

Explicacions preevolucionistes: El Creacionisme Fixista

El Creacionisme Fixista: Principis i Defensors

  1. És la teoria preevolucionista més important.
  2. Segons aquesta teoria, les espècies vives no provenen d'altres espècies mitjançant l'evolució, sinó que han estat creades de manera separada i definitiva.
  3. La tradició bíblica explica l'origen de l'ésser humà segons el creacionisme fixista:
    1. El pensament creacionista tradicional fa una interpretació literal del Llibre del Gènesi i afirma que:
    2. Déu va crear l'ésser humà a imatge i semblança seva.
  4. Al segle XVIII, autors tan importants com Carl von Linné (1707-1778) i Georges Cuvier (1769-1832) van defensar el creacionisme fixista.
    1. Van criticar les teories de Lamarck (1744-1829) perquè defensaven una visió evolucionista de l'esdevenir natural.
    2. Els seus treballs van ser decisius en l'àmbit de la història natural.
      1. Es considera que Cuvier és el pare de la paleontologia i de l'anatomia comparada.
    3. Els seus treballs van ser la base d'estudis posteriors que, a diferència dels seus, recolzaven una concepció evolucionista de l'origen de les espècies.

La Teoria de l'Evolució: De Darwin als Neodarwinistes

Charles Darwin i la Selecció Natural

  1. La teoria de l'evolució de Charles Darwin es pot sintetitzar en tres punts clau:
    1. Totes les espècies, tant botàniques com zoològiques (fins i tot l'espècie humana), provenen d'altres d'anteriors per mitjà de canvis graduals.
    2. La selecció natural:
      1. D'entre els molts canvis que espontàniament es produeixen en les espècies, només perduren i es transmeten aquells que resulten més eficaços en la lluita per la vida.
      2. Els individus més ben dotats, els que millor s'ajusten al medi, sobreviuen i transmeten hereditariament les seves característiques.
    3. L'ésser humà descendeix d'antics primats.
  2. Aquest últim punt anava contra les creences religioses de l'època. Aquestes creences eren profundament viscudes per la majoria de la gent i, seguint la Bíblia, afirmaven que l'ésser humà era una creació directa de Déu.
  3. Aquest conflicte va generar molta polèmica en la seva època i, encara avui dia, en algunes ocasions s'utilitzen els escrits de Darwin per atacar l'Església.
  4. En principi, el problema es va solucionar quan l'Església va reinterpretar la Bíblia i va afirmar que, segons aquesta, Déu havia creat l'ésser humà, però que aquesta creació no havia de ser necessàriament directa i es podria haver dut a terme mitjançant una evolució.
  5. La teoria darwinista no explicava de quina manera les característiques dels nous éssers sorgits de l'evolució es transmetien de generació en generació.

Gregor Mendel i els Fonaments de l'Herència

  1. Set anys després de l'aparició de L'origen de les espècies de Darwin, aquest religiós agustí va formular una teoria de l'herència en la qual assegurava que els caràcters hereditaris estan determinats per uns factors específics, que més tard van rebre el nom de gens.

Les Teories Neodarwinistes: Síntesi Moderna

  1. Més tard van aparèixer les doctrines mutacionistes, que expliquen els canvis en les característiques de les espècies a partir d'alteracions o mutacions en el material genètic.
  2. La combinació de la teoria de la selecció natural i de les doctrines mutacionistes dona pas a les teories sintètiques o neodarwinistes.

Reptes i Perspectives de l'Evolució

Malgrat que la teoria de l'evolució s'ha anat confirmant amb nombroses dades paleontològiques, encara existeixen molts punts foscos en les explicacions dels mecanismes de l'evolució.

Des de Darwin som més conscients que l'ésser humà és un ésser natural més. Per a la ciència, molts dels aspectes que caracteritzen l'espècie humana poden ser entesos i explicats amb els mateixos paràmetres que regeixen l'esdevenir natural.

Entradas relacionadas: