Òrgans Consultius i de Control en la Contractació Pública

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Francés

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,81 KB

Òrgans Consultius

Òrgans consultius específics d'Administració, dels seus organismes autònoms, Agències i d'altres entitats públiques estatals, en matèria de contractació administrativa, també dels ens locals i de les comunitats autònomes en cas de no haver-hi equivalent. Adscrit al Ministeri d'Economia i Hisenda. Podrà promoure l'adopció de les normes o mesures de caràcter general que consideri procedents per a la millora del sistema de contractació en els seus aspectes administratius, tècnics i econòmics. També exposar directament als òrgans de contractació o formular les recomanacions pertinents, si es dedueixen conclusions d'interès per a l'Administració.

Juntes Consultives Autonòmiques

(art. 325). Creació facultativa per les comunitats autònomes. Tenen competència en el seu respectiu àmbit territorial, en relació amb la contractació de les administracions autonòmiques, dels organismes i entitats dependents o vinculats a les mateixes i, d'establir-se en les seves normes, dels ens locals inclosos en el mateix, sense perjudici de les competències de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de l'Estat.

Òrgans de Control

1.- Administratiu:

  • Tribunals Administratius de Recursos Contractuals.
  • Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC).
  • Tribunals Autonòmics i locals: on així ho prevegi la normativa regional i local.

2.- Control Jurisdiccional:

  • Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.
  • Jurisdicció Civil.

Prerrogatives de l'Administració

En els contractes, són l'element essencial de diferenciació entre els que intervenen les administracions públiques i els celebrats entre particulars. Deriven directament de la presència d'una administració pública i en la majoria dels casos són aplicació del règim general de l'actuació administrativa. El tractat d'ingrés a la Comunitat Europea el que aquesta normativa persegueix és assegurar la transparència, l'objectivitat i la no discriminació en l'adjudicació dels contractes, per garantir l'establiment d'un mercat interior i evitar que la competència resulti falsejada. La Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP) destaca des de l'art. 1 que el respecte als principis generals de la Unió Europea és l'objectiu de la norma, que persegueix garantir la llibertat d'accés a les licitacions, la publicitat i transparència dels procediments, la no discriminació i igualtat de tracte entre els candidats. També és objecte d'aquesta Llei la regulació del règim jurídic aplicable als efectes, compliment i extinció dels contractes administratius, en atenció als fins institucionals de caràcter públic que a través dels mateixos es tracten de realitzar.

Art. 210: «Dins dels límits, requisits i efectes assenyalats en la Llei, l'òrgan de contractació ostenta la prerrogativa d'interpretar els contractes administratius, resoldre els dubtes que ofereix el seu compliment, modificar-los per raons d'interès públic, acordar la seva resolució i determinar els efectes d'aquesta».

Garanties Procedimentals

  • Audiència al contractista en l'expedient (art. 211.1).
  • En l'àmbit estatal és preceptiu l'inform del corresponent Servei Jurídic (art. 211.2).
  • El dictamen del Consell d'Estat o l'òrgan consultiu autonòmic equivalent en els casos d'interpretació, nul·litat i resolució de contracte quan es formuli oposició per part del contractista o modificació de contracte que, aïlladament o conjuntament, elevin un 20% o més el preu primitiu del contracte, si aquest és superior a 6.000.000€ (art. 211.3).

Art. 211.4 LCSP, «els acords corresponents posaran fi a la via administrativa i seran immediatament executius».

Tràmit d'Audiència al Contractista

Competència atribuïda a l'òrgan de contractació. L'expedient contradictori començarà mitjançant proposta de l'Administració o petició del contractista. A continuació es donarà audiència al contractista en el termini de 5 dies hàbils si es tracta d'un expedient d'interpretació i modificació o de 10 naturals si es tracta de resolució. En aquest mateix termini s'evacuarà el preceptiu informe del corresponent Servei Jurídic (art. 211.2). En el cas dels ens locals l'esmentat informe ha de ser evacuat pel Secretari o per l'òrgan que tingui atribuïda la funció d'assessorament legal de la Corporació. El problema jurídic sorgeix per l'omissió del tràmit d'audiència. En virtut del principi d'economia processal, no sempre que es produeix l'omissió del tràmit d'audiència es declararà invàlida la resolució final, ja que no s'ha produït indefensió. És necessari que es produeixi indefensió per a la invalidesa.

Dictamen del Consell d'Estat o Òrgan Consultiu Autonòmic Equivalent

És preceptiu en els casos d'interpretació, nul·litat i resolució de contracte quan es formuli oposició per part del contractista, i en cas de modificació de contracte que elevin un 20% o més el preu del contracte, si aquest és superior a 6.000.000€ (art. 211.3). L'òrgan consultiu suprem compleix funció de garantia i tutela en l'àmbit de la contractació administrativa en tant que li correspon vetllar perquè les relacions contractuals s'estableixin i desenvolupin d'acord amb les previsions legals i verificar que es respectin els drets del contractista, que aquest compleixi les seves obligacions i l'Administració actuï amb arranjament a les potestats que li atribueix la legislació aplicable. S'estableix com a sanció jurídica la falta d'emissió de l'esmentat informe i l'anul·lació de l'acte pel qual es resol el contracte amb retroacció de les actuacions a la fase més idònia perquè es pugui emetre l'informe.

Efectes del Silenci Administratiu

Les normes no estableixen termini per a la tramitació de l'expedient, que serà ja que després de 3 mesos, si no es resol i notifica en termini, el peticionari pot entendre desestimada la sol·licitud.

Caducitat dels Expedients de Resolució Contractual

La figura de la caducitat és d'aplicació amb caràcter supletori als expedients de resolució dels contractes administratius. La normativa especial sobre els contractes administratius res indica sobre la seva caducitat, que no obstant resulta de 2 motius: APLICACIÓ SUPLETÒRIA DE LA LLEI 30/92 i que aquesta regula els efectes de la inactivitat en els procediments iniciats d'ofici amb vocació de generalitat, d'aplicació en principi a tots. Llevat que motius d'interès públic ho justifiquin o la naturalesa de les incidències ho requereixin, la tramitació de l'expedient no determinarà la paralització del contracte.

Entradas relacionadas: