Organitzacions internacionals i geopolítica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,38 KB
La geopolítica
La geopolítica és una branca de la geografia que estudia les actuacions i estratègies del poder, ja sigui els dels Estats, les organitzacions internacionals o qualsevol altra forma de poder, en l’àmbit geogràfic. Estudia la causalitat espacial dels successos polítics i dels seus efectes futurs.
G7 o G8
El Grup dels 7, neix el 1973 (crisi el petroli). Es reuneix anualment amb els caps d’Estat dels països membres (Canadà, França, Alemanya, Japó, Itàlia, Estats Units, Regne Unit). El 1998 s’hi va afegir Rússia i va passar a denominar-se G-8 o G-7 més Rússia.
La Unió Africana (UA)
És una organització composta per cinquanta-cinc estats africans. Va ser establerta el 2001 com a successora amalgamada de la Comunitat Econòmica Africana (CEA) i l'Organització per a la Unitat Africana (OUA).
Organització dels Estats Americans (OEA)
És una organització internacional panamericanista d'àmbit regional i continental creada el 1948, amb l'objectiu de ser un fòrum polític per a la presa de decisions, el diàleg multilateral i la integració d'Amèrica.
L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord, OTAN, NATO
És una organització internacional establerta l'any 1949 amb l'objectiu de col·laborar en la defensa en els camps polític, econòmic i militar.
El ANZUS
(acrònim provinent d'Austràlia, Nova Zelanda i Estats Units) és una aliança, tipus ens, conformada entre els Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda, que al seu torn té un pacte d'unitat amb el Regne Unit que té per objecte garantir la seguretat en el Pacífic Sud.
L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP)
– OPEC és un càrtel format per països productors de petroli amb la intenció de negociar conjuntament amb les empreses petrolieres temes referents a volums de producció, preus i drets d'explotació. La seu central de l'OPEP a Viena (Àustria).
El Fons Monetari Internacional (FMI)
És l'organització internacional encarregada de vigilar el sistema financer global, d'observar les taxes de canvi de monedes i la balança de pagaments, i d'oferir assistència tècnica i financera quan es requereixi.
L'Associació Europea de Lliure Comerç AELC oEFTA
Fou establerta el 3 de maig de 1960 com a bloc comercial alternatiu pels estats europeus que no podien o preferien no unir-se a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) (en l'actualitat la Unió Europea).
El Grup dels vint G20
Està integrat per les 19 economies més grans del món i la Unió Europea. Es va crear com a fòrum de cooperació i consulta de temes relacionats amb el sistema financer internacional. Estudia, revisa i promou la discussió entre els estats industrialitzats i emergents sobre temes polítics relacionats amb l'estabilitat financera internacional.
L'Organització Mundial de Comerç (OMC)
És una organització internacional que supervisa els acords comercials en definir les regles del comerç entre els estats membres. Té com a propòsit el reduir o eliminar completament les barreres internacionals al comerç.
L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura UNESCO
Fou establerta per les Nacions Unides el 1946 per promoure la col·laboració internacional en educació, ciència, cultura i comunicació.
L'Organització Mundial de la Salut OMS o WHO
És una agència de l'Organització de les Nacions Unides amb seu a Ginebra que actua com a autoritat coordinadora en temes de salut pública internacional; està especialitzada a gestionar les polítiques de prevenció, promoció i intervenció en salut a nivell mundial.
Els Acords de Schengen
Són uns acords signats el 1985 i 1990 per diversos estats europeus per tal de suprimir de manera progressiva els controls en les fronteres interiors (entre aquests estats). El seu objectiu és garantir la lliure circulació de béns, serveis, capitals, treballadors i viatgers.
CECA Comunitat Europea del Carbó i l’Acer
Entre els països del Benelux (Bèlgica, Holanda i Luxemburg), Itàlia, França i la RFA. A banda de complir l’objectiu d’evitar tensions entre França i Alemanya, l’acord va generar bons resultats econòmics. Tenia com a objectiu aconseguir la lliure competència en el mercat del carbó i de l’acer, per tal d’aconseguir preus més barats i assegurar-ne el subministrament.
El 1957 es signen els Tractats de Roma, que donaran lloc a la creació de dues organitzacions fonamentals per a la construcció europea: la CEE (Comunitat Econòmica Europea) i la CEEA (Comunitat Europea de l’Energia Atòmica). Els tractats de Roma, estableixen com a objectiu prioritari la lliure circulació de persones, mercaderies, serveis, i capital per tot el territori dels estats membres.
(Tractat de Maastrich),nou tractat, que havia estat precedit per l’Acta Única Europea (1986), va modificar profundament la dinàmica comunitària, preparant el procés cap a una unió monetària i introduint elements d’unió política (ciutadania, polítiques comunes d’assumptes exteriors i interior).