Organització Territorial de l'Estat a la Constitució Espanyola

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,71 KB

Organització Territorial de l'Estat

El reconeixement constitucional del dret a l'Autonomia no es circumscriu a l'àmbit de les nacionalitats i regions, sinó que s'estén també als municipis i a les províncies.

L'organització territorial de l'Estat és regulada per la Constitució al seu Títol VIII (art. 137 a 158). Aquest Títol VIII està dividit en 3 capítols:

Capítol I: Principis generals

Capítol II: De l'Administració local

Capítol III: De les Comunitats Autònomes

L'Espanya previ a la CE de 1978 es trobava dividida en regions, que no responien ni satisfeien les aspiracions legítimes d'alguns territoris de l'Estat. El procés de transició de regions i nacionalitats històriques en Comunitats Autònomes no era obligatori, sinó voluntari, alhora que era progressiu i flexible. Segons estableix l'art. 143 de la Constitució, en l'exercici del dret a l'autonomia podran accedir al seu autogovern i constituir-se en comunitats autònomes les següents entitats territorials: les províncies limítrofes amb característiques històriques, culturals i econòmiques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat regional històrica. La iniciativa del procés autonòmic correspon a totes les Diputacions interessades o a l'òrgan interinsular corresponent, i a la majoria del cens electoral de cada província o de cada illa.

Art. 145 1.- En cap cas s'admetrà la federació de Comunitats Autònomes.

2.- Els Estatuts podran celebrar convenis entre elles per tal d'acomplir i prestar serveis que els siguin propis; i en els altres casos, els acords de cooperació entre les Comunitats Autònomes requeriran l'autorització de les Corts Generals.

Els Estatuts d'Autonomia són lleis orgàniques pactades o paccionades que s'integren a l'ordenament jurídic espanyol, i són la norma institucional bàsica de cada comunitat autònoma. L'Estat els reconeixerà i empararà com a part integrant del seu ordenament jurídic. Les Comunitats Autònomes presentaran els projectes d'Estatut a les Corts Generals. Hauran d'incloure obligatòriament tots els Estatuts d'autonomia (art. 147-2n): la denominació de la comunitat que millor respongui a la seva identitat històrica, la delimitació del seu territori, la denominació, l'organització i la seu de les institucions autònomes pròpies i les competències assumides dins el marc establert a la Constitució i les bases per al traspàs dels serveis corresponents a les mateixes.

Art. 148

1.- Les Comunitats Autònomes podran assumir competències en les matèries següents:

  1. Organització de les seves institucions d'autogovern.
  2. Les alteracions dels termes municipals compresos en el seu territori.
  3. Les obres públiques d'interès per a la Comunitat Autònoma dins el seu territori.
  4. Els ferrocarrils i les carreteres l'itinerari dels quals transcorri íntegrament dins el territori de la Comunitat Autònoma.
  5. L'agricultura i la ramaderia.
  6. Espais forestals i el seu aprofitament.
  7. La gestió en matèria de protecció del medi ambient.
  8. Projecte, construcció i explotació dels aprofitaments hidràulics, canals i regatges d'interès per a la Comunitat Autònoma.
  9. La pesca en aigües interiors, la de marisc, etc.

Art. 149 Sense perjudici de la seva utilització per part de la CCAA.

1.- L'Estat té competència exclusiva sobre les matèries següents:

  1. Nacionalitat, immigració, emigració, estrangeria i dret d'asil.
  2. Relacions internacionals.
  3. Defensa i Forces Armades.
  4. Administració de Justícia.
  5. Legislació mercantil, penal i penitenciària.
  6. Legislació processal.
  7. Legislació laboral.
  8. Legislació civil.
  9. Legislació sobre propietat intel·lectual i industrial.
  10. Règim duaner i aranzelari.
  11. Sistema monetari.
  12. Determinació de l'hora oficial.
  13. Hisenda general i Deute de l'Estat.
  14. Sanitat exterior.
  15. Legislació bàsica i règim econòmic de la Seguretat Social.
  16. Bases del règim jurídic de les Administracions públiques i del règim estatutari dels seus funcionaris; el procediment administratiu comú, sense perjudici de les especialitats derivades de l'organització pròpia de les Comunitats Autònomes; legislació sobre expropiació forçosa; legislació bàsica sobre contractes i concessions administratives i el sistema de responsabilitat de totes les Administracions públiques.

Entradas relacionadas: