Organització i Funcions dels Municipis i Províncies
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,65 KB
El Municipi
Definició
El municipi és l'entitat local bàsica de l'organització territorial de l'estat. Té personalitat jurídica i plena capacitat per al compliment de les seves finalitats.
Elements del Municipi
- Terme municipal: És el territori en què l'ajuntament exerceix les seves competències. Cada municipi pertany a una sola província.
- Població: Tota persona que visqui a Espanya està obligada a inscriure's al padró del municipi on resideix habitualment.
- Organització: El govern i l'administració municipal corresponen a l'ajuntament, integrat per l'alcalde i els regidors.
Organització Municipal
L'alcalde, els tinents d'alcalde i el ple existeixen en tots els ajuntaments.
- L'ajunta de govern local existeix en tots els municipis amb una població superior a 5.000 habitants.
- En els municipis de més de 5.000 habitants, existiran òrgans que tinguin per objecte l'estudi, informe o consulta dels assumptes que han de ser sotmesos a la decisió del ple.
- La comissió especial de suggeriments i reclamacions existeix en els municipis de gran població.
- La comissió especial de comptes existeix en tots els municipis.
Òrgans Municipals
- L'alcalde: És elegit pels regidors o pels veïns. És el president de la corporació i les seves principals atribucions són dirigir el govern i l'administració municipal i representar l'ajuntament.
- Els tinents d'alcalde: Substitueixen l'alcalde, per l'ordre del seu nomenament, en els casos de vacant, absència o malaltia, essent lliurement designats i cessats pel propi alcalde entre els membres de la junta de govern local.
- Els regidors: Són elegits pels veïns del municipi en proporció a la població corresponent mitjançant sufragi universal.
- El ple: Està integrat per tots els regidors i presidit per l'alcalde. Les seves funcions són: el control i la fiscalització dels òrgans del govern, l'aprovació del reglament orgànic i de les ordenances, l'aprovació i la modificació dels pressupostos de l'ajuntament, la votació sobre la moció de censura a l'alcalde i sobre la qüestió de confiança plantejada pel propi alcalde.
- L'ajunta de govern local: Està integrada per l'alcalde i un nombre de regidors no superior a la tercera part del nombre legal corresponent, nomenats i separats lliurement per l'alcalde.
Competències
El municipi, per a la gestió dels seus interessos i en l'àmbit de les seves competències, pot promoure tota classe d'activitats i prestar tots els serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats i les aspiracions dels veïns.
- En tots els municipis: enllumenat públic, neteja viària, accés als nuclis de població, abastiment domiciliari d'aigua potable, clavegueram, control d'aliments i begudes.
- Més de 5.000 habitants: parc públic, biblioteca pública, mercat i tractament de residus.
- Més de 20.000 habitants: protecció civil, prestació de serveis socials, prevenció i extinció d'incendis i instal·lacions esportives.
- Més de 50.000 habitants: transport col·lectiu urbà de viatgers i protecció del medi ambient.
Règim Municipal
- Els municipis amb menys de 100 habitants i els que tradicionalment comptin amb aquest singular règim de govern i administració.
- Els municipis en què ho faci aconsellable la seva localització geogràfica, la millor gestió dels interessos municipals o altres circumstàncies.
La Província
Definició
És una entitat local determinada per l'agrupació de municipis, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment de les seves finalitats:
- Assegurar la prestació dels serveis de competència municipal en la totalitat del territori provincial.
- Coordinar l'administració local amb l'autonòmica i l'estatal.
Organització Provincial
En totes les diputacions han d'existir: president, vicepresidents, junta de govern, ple, òrgans que tinguin per objecte l'estudi, informe o consulta dels assumptes que han de ser sotmesos a la decisió del ple i el seguiment de la gestió del govern provincial i els òrgans complementaris dels anteriors.
Òrgans Provincials
- El president de la diputació: Responsable de dirigir el govern i l'administració de la província, representa la diputació i convoca i presideix les sessions del ple.
- Els vicepresidents de la diputació: Substitueix el president, per l'ordre del seu nomenament i en els casos de vacant, absència o malaltia.
- El ple: Constituït pel president i els diputats. Les seves funcions principals són: l'organització de la diputació i l'aprovació i modificació de les ordenances, els pressupostos i els plans de caràcter provincial.
- La junta de govern: Està integrada pel president i un nombre de diputats no superior a la tercera part del nombre legal corresponent. Li correspon l'assistència al president en l'exercici de les seves atribucions i qualsevol altra que el president li delegui o bé que li atribueixin les lleis.
Competències
Són competències pròpies de la diputació les que els atribueixin les lleis de l'Estat i de les Comunitats Autònomes i, en tot cas, la coordinació dels serveis municipals entre si, l'assistència i la cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis, la prestació de serveis públics de caràcter supramunicipal i supracomarcal.
Altres Entitats Locals
- Comarques: Agrupació de municipis amb característiques i interessos comuns que requereixin una gestió pròpia o demanin la prestació de serveis comuns.
- Àrees metropolitanes: Integrades pels municipis de grans aglomeracions urbanes entre els nuclis de les quals existeixin vinculacions econòmiques i socials que facin necessària la planificació conjunta i la coordinació de determinats serveis i obres.
- Mancomunitats de municipis: Associació de municipis per a l'execució en comú d'obres i serveis determinats de la seva competència.
- Entitats d'àmbit territorial inferior al municipi: Es poden crear per a l'administració de nuclis de població separats, sota la denominació tradicional de caseries, parròquies, aldees, barris, consells o pedanies.