Organització Escolar: Anàlisi i Intervenció per a una Millor Qualitat Educativa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,44 KB

Anàlisi Teòrica i Intervenció Pràctica en l'Organització Escolar

L'organització escolar possibilita una major qualitat en els processos i en els resultats escolars per mitjà de l'anàlisi teòrica i la intervenció pràctica. L'anàlisi teòrica va lligada a la reflexió i la planificació. La intervenció pràctica ha de ser sempre fruit de la planificació i de la reflexió.

La Política Educativa, la Legislació i l'Administració

Elaboren el marc legal dins del qual es desenvolupa el fet educatiu. Els Estats entenen l'educació com a fet social: s'educa els ciutadans en uns valors i uns sabers útils per a la col·lectivitat.

  • La didàctica, com a ciència que orienta i dirigeix el procés d'ensenyament-aprenentatge
  • La psicologia, com a ciència que estudia el comportament humà. Aquest comportament té incidència en les relacions interpersonals i grupals.
  • Les ciències teorètiques i històriques. Les teories educatives i la perspectiva historicoeducativa expliquen i enriqueixen els plantejaments institucionals.

Organització Escolar com a Ciència

Ha d'estudiar elements exògens i endògens. Com a elements exògens, el principal és el sistema educatiu, format per les lleis i disposicions que dissenyen i articulen l'educació en un Estat. Com a elements endògens, la planificació és un conjunt d'accions organitzades de manera conscient i sistemàtica encaminades a assolir un objectiu.

Gestió i Estructuració dels Continguts

El mot “gestió” prové del món de l'economia i del dret. De l'estructuració dels continguts feta a l'apartat anterior se'n deriva que l'organització escolar es pot estudiar des de tres nivells organitzatius diferents.

L'Escola com a Cultura Organitzativa

La cultura d'una organització es defineix com el conjunt de valors, idees, creences, símbols, tradicions, ritus i estils de funcionament que perduren en el temps i que són compartits pels seus membres. Es poden establir quatre estils de cultura organitzativa aplicables als centres escolars tot i que aquests presenten sempre cultures mixtes.

Àmbits de Desenvolupament a l'Escola

L'àmbit formal inclou el sistema de col·legis, instituts, universitats i altres institucions educatives que suposen un continu d’educació a temps complet per a nins i joves; és doncs l’àmbit de l’educació que té caràcter intencional, planificat i regulat.

Entradas relacionadas: