Veu en off i la nit americana: recursos cinematogràfics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,42 KB

Veu en off

És un altre recurs cinematogràfic i narratiu alhora; una veu superposada a la imatge explica fets que estan succeint (també en el passat o fins i tot en el futur). Fa la funció de situar espai/temps... també pot tenir la finalitat de fer de transició entre diverses parts.

La claqueta

És una mena de pissarra que es fa servir per marcar l’enregistrament de les diferents preses d’una filmació i que sempre se situa davant la càmera abans de començar a filmar. Té dues funcions:

  • Permet la sincronització del so i de la imatge perquè de manera molt precisa, quan la barra de fusta xoca amb la pissarra se sap el moment en què es comença a gravar.
  • Permet reconèixer ràpidament què està gravat en la presa.

Parts

1.- BARRA: serveix per fer el soroll d’inici i com que té línies blanques i negres facilita la visió separada del que s’està gravant. 2.- PRODUCCIÓ: s’hi posa el nom de la pel·lícula; de vegades també hi ha un apartat per posar la productora. 3.- ROLL: hi ha el número de pel·lícula en què s’està filmant (si el cine és digital hi ha número de targeta). 4.- Escena: diu el número d’escena de la pel·lícula. Si se’n fan diverses, s’hi acostuma a afegir alguna lletra. 5.- PRESA: marca el número de presa, des que la càmera comença a gravar fins que para. 6.- Director 7.- Director de fotografia 8.- Data 9.- Interior / exterior 10.- Dia / nit 11.- Filtre (si se’n fa servir algun, s’ha d’especificar

La nit americana

És una tècnica cinematogràfica que va néixer als Estats Units cap a meitat del segle XX i que en un principi tenia la funció d’abaratir costos a l’hora de rodar una pel·lícula. Consisteix a rodar una escena que passa de nit de dia, però utilitzant algun filtre a l’objectiu que faci que la imatge resultant realment sembli nocturna. En el cinema en blanc i negre es posava un filtre de color vermell; en el cine en color, blau. El producte resultant és que s’aconsegueix una imatge nocturna però una mica il·luminada, com si hi hagués lluna plena. Per aconseguir millor la il·lusió que és de nit, s’ha d’evitar filmar el cel directament i evitar també filmar les possibles ombres.

Entradas relacionadas: