Obres arquitectòniques romanes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,22 KB

Maison Carrée

Autor: Desconegut
Data: 16 aC
Tipus: Temple
Material: Pedra calcària i marbre
Estil: Romà imperial
Ubicació: Nimes

El pòrtic hexàstil està presidit per columnes corínties de 17 m. Per una cornisa formada per l'arquitrau de tres platabandes, el fris amb decoració perduda, i un frontó triangular. Pels laterals i capçalera, columnes corínties. El fris lateral conserva la decoració floral. És un temple pseudoperípter de planta rectangular. Va ser construït en honor a l'emperador Octavi August i la seva família.

Panteó de Roma

Autor: Desconegut
Data: 118-125
Material: Formigó, granit, maons, marbre i fusta
Estil: Romà imperial
Ubicació: Camps de Mart (Roma)

Es presenta amb un pòrtic octàstil amb quatre parells de columnes corínties. Després trobem un tambor on s'aixeca la cúpula, amb una alçada de 43 m i un òcul de quasi 9 m de diàmetre que serveix per il·luminar i ventilar el temple. Era un temple dedicat a tots els déus de l'Olimp. La gran cúpula simbolitza la volta celestial que, segons els romans, cobria la Terra, i l'òcul és la representació del Sol.

Teatre romà de Mèrida

Autor: Desconegut
Data: Segle I aC
Material: Pedra i marbre
Estil: Romà imperial
Ubicació: Mèrida (Badajoz)

El teatre pertany al tipus mixt. S'estructura en dues parts: l'escena monumental de 17,5 m d'alçada i la càvea (espai per al públic). Entre les dues parts trobem l'orquestra, on es situava el cor. També hi ha un prosceni de 60 m on es feien les representacions. L'escena consta de dos cossos de columnes corínties. Està situat al punt més alt de la ciutat i la seva funció no era només teatral, també acollia celebracions, jocs, rituals, etc.

Amfiteatre Flavi (Colosseu)

Autor: Desconegut. Encarregat per l'emperador Flavi
Data: 72-80
Material: Marbre, formigó, maons, pedra i estuc
Ubicació: Roma

La façana s'articula en quatre nivells, de diferents estils: toscà, jònic, corinti i un àtic d'estil compost. La planta és el·líptica. Al centre està l'arena, on es feia l'espectacle, i al voltant la càvea, amb lloc per a 50.000 espectadors. S'entrava a través dels arcs del pis inferior. La seva funció era celebrar espectacles i batalles importants que entretenien el públic.

Basílica de Maxenci i Constantí

Autor: Desconegut
Data: 306-313
Material: Marbre, formigó i maons
Estil: Romà imperial
Ubicació: Roma

Estava construïda segons l'esquema de planta de tres naus, la central més gran i alta que les laterals. La nau central està dividida en tres trams coberts amb voltes d'aresta. Les naus laterals també estaven dividides en tres trams amb grans arcs de voltes de canó. A l'antiga Roma, la basílica era un espai públic, destinat a usos com transaccions comercials, reunions ciutadanes o seu de l'administració jurídica.

Pont d'Alcántara

Autor: Gai Juli Lacer
Data: 104-106
Material: Roca granítica
Estil: Romà
Ubicació: Alcántara (Càceres)

El seu perfil és perfectament horitzontal. L'eix central coincideix amb l'arc de triomf. Hi ha sis obertures amb els seus arcs respectius de mig punt que recolzen damunt cinc pilars. En un dels extrems del pont s'aixeca un temple romà in antis amb una única cel·la. Al centre del pont veiem l'arc del triomf en honor a l'emperador Trajà, de 13 m d'alçada. L'obertura ocupa tota l'amplada de la calçada i té una planta rectangular. Va ser construït per unir Càceres amb Conímbriga.

Aqüeducte de Segòvia

Autor: Desconegut
Data: 90-105
Material: Granit
Estil: Romà
Ubicació: Segòvia

L'aqüeducte comença a uns 16 km de la ciutat, a la Serra de Guadarrama, on recull aigua del riu Frío, d'on surt un canal de 30 cm de diàmetre. La part visible del monument està dividida en dos grans trams: un primer tram amb 78 arcs de mig punt i un segon tram amb 44 arcades dobles superposades, un total de 728 m de longitud, amb una alçada mínima de 7 m i una màxima de 29 m. L'aqüeducte és la imatge principal del paisatge urbà de Segòvia i es va construir per subministrar aigua a la part alta de la ciutat.

Arc de Titus

Autor: Desconegut
Data: 81
Material: Carreus de pedra i marbre
Estil: Romà imperial
Ubicació: Via Sacra (Roma)

Imposa per la senzillesa i la simetria de les proporcions. S'obre en un sol arc de mig punt decorat amb escenes del triomf de l'emperador Titus. L'arc es recolza en dos pilars ornamentats amb petits nínxols i unes semicolumnes adossades. Al cos central hi ha un entaulament format per un arquitrau de tres bandes amb un fris amb representacions de les legions romanes. Aquesta obra va ser erigida per ordre del Senat en honor a les victòries de Titus a Judea.

Relleu de l'Arc de Titus

Autor: Desconegut
Data: 81
Material: Marbre del Pantelec
Estil: Romà imperial
Ubicació: Fòrum Romà (Roma)

Aquesta obra de tema commemoratiu es troba a l'Arc de Titus. L'ornamentació escultòrica es concentra bàsicament al fris de l'entaulament, les petxines i l'intradós. Posseeix una influència hel·lenística, però amb intenció de ser naturalista. A l'escena hi ha diversos plans esglaonats i efectes pictòrics que aporten profunditat. Té un magnífic treball detallat que es pot veure als plecs de la roba i la rica gestual dels personatges.

Entradas relacionadas: