Objectius, Valors i Història de la Unió Europea
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras materias
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,47 KB
Objectius de la Unió Europea
- Promoure la pau, els seus valors i el benestar dels seus ciutadans.
- Oferir llibertat, seguretat i justícia sense fronteres interiors.
- Afavorir un desenvolupament sostenible basat en un creixement econòmic equilibrat i en l'estabilitat dels preus, una economia de mercat altament competitiva amb plena ocupació i progrés social, i la protecció del medi ambient.
- Combatre l'exclusió social i la discriminació.
- Promoure el progrés científic i tecnològic.
- Reforçar la cohesió econòmica, social i territorial i la solidaritat entre els Estats membres.
- Respectar la riquesa de la seva diversitat cultural i lingüística.
- Establir una unió econòmica i monetària amb l'euro com a moneda.
Valors de la Unió Europea
Els valors de la UE són comuns als Estats membres en una societat en la qual prevalen la inclusió, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la no discriminació. Aquests valors formen part integrant de la nostra forma de vida europea:
- Dignitat humana: La dignitat humana és inviolable. Ha de ser respectada i protegida i constitueix l'autèntica base dels drets fonamentals.
- Llibertat: La llibertat de circulació atorga als ciutadans el dret a circular i residir lliurement dins de la Unió. Les llibertats individuals, com el respecte de la vida privada, la llibertat de pensament, de religió, de reunió, d'expressió i d'informació, estan protegides per la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.
- Democràcia: El funcionament de la UE es basa en la democràcia representativa. Ser ciutadà europeu significa també gaudir de drets polítics. Tots els ciutadans adults de la UE tenen dret a votar i a presentar-se com a candidats a les eleccions al Parlament Europeu. Els ciutadans de la UE tenen dret de sufragi actiu i passiu en el seu país de residència o al seu país d'origen.
- Igualtat: La igualtat vol dir que tots els ciutadans tenen els mateixos drets davant la llei. El principi d'igualtat entre homes i dones sustenta totes les polítiques europees i és la base de la integració europea. S'aplica en tots els àmbits. El principi de la igualtat de retribució per un treball igual es va introduir en el Tractat el 1957. Encara que segueix havent-hi desigualtats, la UE ha aconseguit avenços considerables.
- Estat de Dret: La UE es basa en l'Estat de Dret. Totes les seves activitats es regeixen pels tractats, acordats voluntàriament i democràticament pels països membres. El Dret i la justícia són defensats per un poder judicial independent. Els països membres han conferit al Tribunal Europeu de Justícia la competència de pronunciar de manera definitiva i les seves sentències han de ser respectades per tots.
- Drets humans: La Carta dels Drets Fonamentals de la UE protegeix els drets humans, entre ells el dret a no patir discriminació per raó de sexe, origen racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat o orientació sexual, el dret a la protecció de les dades personals, i el dret d'accés a la justícia.
Aquests objectius i valors constitueixen la base de la Unió Europea i s'estableixen en el Tractat de Lisboa i la Carta dels Drets Fonamentals de la UE.
El 2012 la UE va rebre el Premi Nobel de la Pau per la seva contribució a l'avanç de la pau, la reconciliació, la democràcia i els drets humans a Europa.
De la Unió Econòmica a la Unió Política
La Unió Europea és una associació econòmica i política única en el seu gènere i composta per 28 països europeus que abasten junts gran part del continent.
L'organització que es convertiria en la UE es va crear en el període posterior a la Segona Guerra Mundial. Els seus primers passos van consistir a impulsar la cooperació econòmica amb la idea que, a mesura que augmentés la interdependència econòmica entre els països, disminuirien les possibilitats de conflicte.
El 1958 es va crear, doncs, la Comunitat Econòmica Europea (CEE), que al principi establia una cooperació econòmica cada vegada més estreta entre sis països: Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos.
Des de llavors s'han unit a ells altres 22 membres, creant un enorme mercat únic (també conegut com a "mercat interior") que segueix avançant fins a aconseguir tot el seu potencial.
I el que va començar com una unió merament econòmica ha evolucionat fins a esdevenir una organització activa en tots els fronts polítics, des del clima fins al medi ambient i des de la salut fins a les relacions exteriors i la seguretat, passant per la justícia i la migració. El canvi de nom de Comunitat Econòmica Europea (CEE) a Unió Europea (UE), el 1993, no va fer sinó reflectir aquesta transformació.
Estabilitat, Moneda Única, Mobilitat i Creixement
La UE ha fet possible més de mig segle de pau, estabilitat i prosperitat, ha contribuït a elevar el nivell de vida i ha creat una moneda única europea: l'euro. Més de 340 milions de ciutadans de la UE a 19 països l'utilitzen en l'actualitat com a moneda i gaudeixen dels seus beneficis.
Gràcies a la supressió dels controls fronterers entre els països de la UE, ara es pot viatjar lliurement per la major part del continent. I també ara és molt més fàcil viure, treballar i viatjar en un altre país d'Europa. Entre els drets que tenen tots els ciutadans de la UE està la llibertat de triar en quin país de la UE volen estudiar, treballar o jubilar-se. Cada país membre ha de tractar els ciutadans de la UE exactament igual que als seus propis ciutadans en matèria d'ocupació, seguretat social i impostos.
El principal motor econòmic de la UE és el mercat únic, que permet que la majoria de les mercaderies, serveis, persones i capital puguin circular lliurement. La UE pretén desenvolupar aquest enorme recurs en altres camps, com l'energia, els coneixements i els mercats de capitals, perquè els europeus puguin aprofitar al màxim tots els seus avantatges.
Institucions Transparents i Democràtiques
La UE segueix esforçant-se per augmentar la transparència de les institucions que la governen i fer-les més democràtiques. Les decisions es prenen de la manera més oberta i propera possible als ciutadans.
Així, el Parlament Europeu, elegit directament pels ciutadans, ha augmentat les seves competències, i els parlaments nacionals tenen major protagonisme, ja que treballen mà a mà amb les institucions europees.
La UE es regeix pel principi de democràcia representativa: els ciutadans estan directament representats al Parlament Europeu, mentre que els Estats membres tenen la seva representació en el Consell Europeu i el Consell de la UE.
S'anima els ciutadans europeus a contribuir a la vida democràtica de la Unió expressant el seu punt de vista sobre les polítiques de la UE a mesura que s'elaboren o proposant millores a les normes i polítiques existents. La Iniciativa Ciutadana Europea permet als ciutadans tenir una major influència sobre les polítiques de la UE que afecten la seva vida. Els ciutadans també poden presentar queixes i preguntes sobre l'aplicació de la normativa europea.
La UE al Món
Comerç
La Unió Europea és el major bloc comercial del món. És la primera exportadora mundial de productes manufacturats i serveis, i el major mercat d'importació per a més de 100 països.
El lliure comerç entre els seus membres és un dels principis fundacionals de la UE. Això és possible gràcies al mercat únic. Fora de les seves fronteres, la UE està compromesa amb la liberalització del comerç mundial.
Ajuda Humanitària
La UE s'ha compromès a ajudar les víctimes de catàstrofes d'origen natural i humà arreu del món i dóna suport a més de 120 milions de persones cada any. En conjunt, la UE i els seus països membres són els majors donants mundials d'ajuda humanitària.
Diplomàcia i Seguretat
La UE té un important paper en l'àmbit de la diplomàcia i treballa per fomentar l'estabilitat, la seguretat i la prosperitat, la democràcia, les llibertats fonamentals i l'Estat de Dret a nivell internacional.