Nutrients Essencials: Tipus, Funcions i Dieta Saludable

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,74 KB

Els Nutrients

Són substàncies químiques que constitueixen els aliments i que són utilitzades per les cèl·lules per a dur a terme les seves funcions vitals.

La Funció de Nutrició

Comprèn tots els processos que el nostre organisme duu a terme per a obtenir la matèria i l'energia que necessita.

Funcions i Característiques dels Nutrients

  • Energètica: aporten al nostre organisme l'energia necessària per a desenvolupar les seves activitats.
  • Estructural: constitueixen els materials necessaris perquè les cèl·lules i els teixits creixin, es renovin i es mantinguin.
  • Reguladora: coordinen i controlen les funcions vitals.

Tipus de Nutrients

  • Inorgànics: es caracteritzen per formar part tant dels éssers vius com de la matèria inanimada.
  • Orgànics: es caracteritzen perquè les seves molècules contenen principalment carboni i formen part dels éssers vius.

Glúcids

La seva funció és essencialment energètica. N'hi ha de dos tipus: simples i complexos.

Lípids (Greixos)

Són la principal molècula de reserva energètica del nostre organisme i s'acumulen en l'anomenat teixit adipós. També tenen funció estructural, ja que formen part de les membranes cel·lulars.

El colesterol és un lípid derivat present a tots els aliments amb greix animal; també té funció estructural en formar part de les membranes cel·lulars.

Proteïnes

N'hi ha de dos tipus: les fibroses i les globulars.

  • Les fibroses són insolubles en aigua i tenen funció estructural; són responsables de la forma que adopta cada tipus de cèl·lula i de la cohesió entre teixits.
  • Les globulars tenen funció reguladora; moltes són enzims metabòlics. En solucions aquoses formen col·loides.

Vitamines

N'hi ha de dos tipus: les liposolubles i les hidrosolubles.

  • Les liposolubles (com la vitamina A1 i la vitamina D) es dissolen en lípids.
  • Les hidrosolubles (com la vitamina C i la vitamina B1) es dissolen en aigua.

Els Grups d'Aliments

Els aliments són substàncies naturals o transformades que contenen els nutrients i altres substàncies responsables del seu color, olor, gust i textura.

Grup 1: Llet i Derivats Làctics

Contenen principalment proteïnes i calci.

Grup 2: Carn, Peix i Ous

Contenen principalment proteïnes.

Grup 3: Tubercles, Llegums i Fruita Seca

Contenen principalment glúcids i proteïnes.

Grup 4: Verdures i Hortalisses

Contenen vitamines i elements minerals.

Grup 5: Fruites

Contenen vitamines i elements minerals.

Grup 6: Pa, Pasta, Cereals, Sucre i Dolços

Contenen principalment glúcids.

Grup 7: Greixos, Oli i Mantega

Contenen lípids.

La Dieta

La nostra dieta i els nostres hàbits alimentaris influeixen directament en el bon funcionament del nostre sistema digestiu.

El conjunt dels aliments que prenem en un període determinat constitueix la dieta.

S'ha de tenir una dieta:

  • Sana: ha de satisfer totes les nostres necessitats nutricionals.
  • Equilibrada: ha de cobrir les necessitats energètiques, estructurals i reguladores. També s'ha de tenir en compte l'edat, l'alçada, etc.
  • Variada: s'han de consumir tots els aliments d'un mateix grup, de forma alternada.

Entradas relacionadas: