Nutrients Essencials: Funcions, Tipus i Fonts per a la Salut
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,17 KB
Nutrients Essencials: Fonaments per a la Salut i el Benestar
Els nutrients, continguts en els aliments, tenen la funció d’aportar-nos energia (que s’extreu als mitocondris de les cèl·lules), matèria (que forma components cel·lulars o estructures extracel·lulars) o simplement de regular el funcionament de l’organisme (fibra, vitamines i sals minerals). Per tant, podem parlar de funció: ENERGÈTICA, PLÀSTICA i REGULADORA. Per la seva constitució, poden ser ORGÀNICS i INORGÀNICS.
Tipus de Nutrients i les seves Funcions Clau
- Glúcids: Proporcionen energia ràpida a les cèl·lules.
- Proteïnes: Necessàries per fabricar les cèl·lules del cos i per al funcionament de processos de l'organisme. També proporcionen energia a les cèl·lules.
- Lípids: Proporcionen energia a les cèl·lules i són necessaris per fabricar els seus components bàsics.
- Vitamines: Són necessàries per al correcte funcionament d'alguns processos de l'organisme, com la visió, el creixement o la coagulació de la sang.
- Minerals: Són necessaris per a un bon funcionament d'alguns processos de l'organisme: contracció dels músculs, transmissió de l'impuls nerviós... També formen part dels ossos i dels líquids corporals.
- Aigua: Indispensable per a la majoria de reaccions químiques que permeten el funcionament dels éssers vius.
Proteïnes: Estructura i Funció Vital
Les proteïnes constitueixen estructures indispensables de les nostres cèl·lules: Enzims, hormones, anticossos, receptors, fibres elàstiques, etc. A més a més, com a compostos orgànics que són, poden servir de font d’energia. En excés, com contenen nitrogen, generen metabòlits que cal eliminar.
Glúcids: La Font d'Energia Principal
Els glúcids: Quan són petits, són dolços. Són la font d’energia més neta i ràpida d'usar. Alguns d’origen vegetal tenen una funció reguladora, ja que constitueixen la fibra. El midó (com la fècula de la patata) és un glúcid component del pa, les llegums i les patates, i de la pasta alimentària. La sacarosa és el sucre de casa (disacàrid). La glucosa és el vector amb què les cèl·lules intercanvien energia; és per això el sucre de la sang. És un monosacàrid.
Lípids: Energia Concentrada i Components Essencials
Els lípids són molt heterogenis i insolubles a l’aigua. Entre ells hi ha les vitamines A, D i E, però també el colesterol (en els d’origen animal). En general, són molt rics en energia.
Vitamines Essencials: Funcions i Fonts Alimentàries
Vitamina | Funció Principal | Aliments que en Contenen |
---|---|---|
A | Essencial per a la visió. | Aliments que contenen greixos, ous, fetge. |
B1 | Funcionament del sistema nerviós. | Pa, llet, verdures i fruites. |
B2 | Regeneració de la pell i altres teixits. | Llet, carn, ous, cereals. |
D | Important per al procés del creixement. | Igual que la vitamina A. |
C | Regula el metabolisme i activa les defenses. | Verdures i fruites (cítrics). |
Minerals Imprescindibles: Rol i Origen en la Dieta
Mineral | Funció Principal | Aliments que en Contenen |
---|---|---|
Ferro | Necessari per a la formació dels glòbuls vermells. | Carn, verdures. |
Calci | Bàsic per al creixement. | Aliments derivats de la llet. |
Clorur de sodi | Ajuda a mantenir la pressió arterial. | Sal comuna. |
Iode | Necessari per a la funció cerebral. | Peix, marisc, sal iodada. |