Nutrients Essencials: Funcions, Tipus i Fonts per a la Salut

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,17 KB

Nutrients Essencials: Fonaments per a la Salut i el Benestar

Els nutrients, continguts en els aliments, tenen la funció d’aportar-nos energia (que s’extreu als mitocondris de les cèl·lules), matèria (que forma components cel·lulars o estructures extracel·lulars) o simplement de regular el funcionament de l’organisme (fibra, vitamines i sals minerals). Per tant, podem parlar de funció: ENERGÈTICA, PLÀSTICA i REGULADORA. Per la seva constitució, poden ser ORGÀNICS i INORGÀNICS.

Tipus de Nutrients i les seves Funcions Clau

  • Glúcids: Proporcionen energia ràpida a les cèl·lules.
  • Proteïnes: Necessàries per fabricar les cèl·lules del cos i per al funcionament de processos de l'organisme. També proporcionen energia a les cèl·lules.
  • Lípids: Proporcionen energia a les cèl·lules i són necessaris per fabricar els seus components bàsics.
  • Vitamines: Són necessàries per al correcte funcionament d'alguns processos de l'organisme, com la visió, el creixement o la coagulació de la sang.
  • Minerals: Són necessaris per a un bon funcionament d'alguns processos de l'organisme: contracció dels músculs, transmissió de l'impuls nerviós... També formen part dels ossos i dels líquids corporals.
  • Aigua: Indispensable per a la majoria de reaccions químiques que permeten el funcionament dels éssers vius.

Proteïnes: Estructura i Funció Vital

Les proteïnes constitueixen estructures indispensables de les nostres cèl·lules: Enzims, hormones, anticossos, receptors, fibres elàstiques, etc. A més a més, com a compostos orgànics que són, poden servir de font d’energia. En excés, com contenen nitrogen, generen metabòlits que cal eliminar.

Glúcids: La Font d'Energia Principal

Els glúcids: Quan són petits, són dolços. Són la font d’energia més neta i ràpida d'usar. Alguns d’origen vegetal tenen una funció reguladora, ja que constitueixen la fibra. El midó (com la fècula de la patata) és un glúcid component del pa, les llegums i les patates, i de la pasta alimentària. La sacarosa és el sucre de casa (disacàrid). La glucosa és el vector amb què les cèl·lules intercanvien energia; és per això el sucre de la sang. És un monosacàrid.

Lípids: Energia Concentrada i Components Essencials

Els lípids són molt heterogenis i insolubles a l’aigua. Entre ells hi ha les vitamines A, D i E, però també el colesterol (en els d’origen animal). En general, són molt rics en energia.

Vitamines Essencials: Funcions i Fonts Alimentàries

VitaminaFunció PrincipalAliments que en Contenen
AEssencial per a la visió.Aliments que contenen greixos, ous, fetge.
B1Funcionament del sistema nerviós.Pa, llet, verdures i fruites.
B2Regeneració de la pell i altres teixits.Llet, carn, ous, cereals.
DImportant per al procés del creixement.Igual que la vitamina A.
CRegula el metabolisme i activa les defenses.Verdures i fruites (cítrics).

Minerals Imprescindibles: Rol i Origen en la Dieta

MineralFunció PrincipalAliments que en Contenen
FerroNecessari per a la formació dels glòbuls vermells.Carn, verdures.
CalciBàsic per al creixement.Aliments derivats de la llet.
Clorur de sodiAjuda a mantenir la pressió arterial.Sal comuna.
IodeNecessari per a la funció cerebral.Peix, marisc, sal iodada.

Entradas relacionadas: