Nutrients Essencials: Funcions, Classificació i Importància

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,9 KB

Els Hidrats de Carboni (Glúcids)

Els hidrats de carboni o glúcids són compostos formats per carboni, hidrogen i oxigen. Són una de les principals fonts d’energia del cos i aporten més del 50% de les calories de la dieta.

Funcions Principals dels Glúcids

  • Energètica: Proporcionen energia a les cèl·lules.
  • Reserva: S’emmagatzemen com a glucogen al fetge i als músculs.
  • Estructural: Mantenen la forma de membranes i estructures cel·lulars.
  • Lubricant: Uneixen cèl·lules i eviten el desgast de les articulacions.
  • Síntesi de compostos: Participen en la formació de l’ADN i l’ARN.

Classificació dels Hidrats de Carboni

  • Monosacàrids: Una sola molècula. Els principals són glucosa, fructosa, galactosa, ribosa i desoxiribosa. La glucosa és la més important i entra a les cèl·lules gràcies a la insulina.
  • Disacàrids: Formats per dues molècules de monosacàrids. Els principals són sacarosa, lactosa i maltosa. Per digerir-los calen enzims disacaridases, situats a l’intestí prim.
  • Polisacàrids: Formats per moltes molècules de monosacàrids. Poden ser:
    • No energètics: No es digereixen i s’excreten amb la femta.
    • Energètics:
      • Midó: D’origen vegetal, es digereix gràcies a l’amilasa (saliva i pàncrees).
      • Glucogen: D’origen animal, s’emmagatzema al fetge i músculs.

Les Proteïnes

Les proteïnes són macromolècules molt abundants a les cèl·lules, formades per carboni, hidrogen, oxigen i nitrogen (i a vegades sofre). Estan compostes per unitats més petites anomenades aminoàcids, que s’obtenen quan les proteïnes dels aliments es descomponen durant la digestió. Tenen origen animal (carns, peix, ous, llet…) i origen vegetal (llegums, fruits secs…). La necessitat de proteïnes és més gran durant el creixement, ja que són essencials per formar noves estructures del cos.

Funcions Principals de les Proteïnes

  • Estructural: Formen músculs, ossos, pell i altres teixits.
  • Transportadora: Algunes proteïnes de la sang transporten substàncies.
  • Reguladora: Molts enzims i hormones (com la insulina) són proteïnes i regulen el metabolisme.
  • Reserva energètica: Poden emmagatzemar energia o minerals, sobretot en llavors i embrions.
  • Contracció muscular: Les proteïnes actina i miosina permeten el moviment dels músculs i accions com respirar, caminar o bombejar la sang.
  • Defensa: Els anticossos són proteïnes que reconeixen i neutralitzen antígens per evitar infeccions.

Classificació de les Substàncies Proteiques

  • Aminoàcids: Components bàsics de les proteïnes.
    • Essencials: El cos no els pot fabricar, cal obtenir-los amb la dieta.
    • No essencials: El cos sí que els pot sintetitzar.
  • Oligopèptids: Cadenes curtes d’aminoàcids.
    • Dipèptid: 2 aminoàcids.
    • Tripèptid: 3 aminoàcids, etc.
  • Proteïnes: Cadenes llargues d’aminoàcids (fins a 20 tipus diferents). Es digereixen a l’estómac i intestí prim gràcies a les peptidases (enzims). Els aminoàcids resultants passen a la sang i arriben als teixits. Als ribosomes, es fabriquen noves proteïnes segons la informació de l’ADN. El gluten, present en alguns cereals, pot provocar celiaquia en persones sensibles, causant una reacció immunitària que danya la mucosa intestinal.

Els Lípids (Greixos)

Els lípids (o greixos) són molècules insolubles en aigua que tenen funcions essencials al nostre organisme.

Classificació Nutricional dels Lípids

  • Essencials: No els pot fabricar el cos, s’han d’obtenir amb la dieta.
  • Semiessencials: S’obtenen amb la dieta però s’han de modificar dins el cos.
  • No essencials: El fetge els pot fabricar a partir d’altres nutrients.

Funcions Principals dels Lípids

  • Energia: Són els nutrients amb més valor calòric.
  • Reserva d’energia: S’emmagatzemen sense aigua i permeten sobreviure en dejunis.
  • Estructural: Formen part de les membranes cel·lulars.
  • Transport: Formen lipoproteïnes, que transporten colesterol i vitamines liposolubles.
  • Síntesi: A partir del colesterol es formen hormones (sexuals i suprarenals).
  • Defensiva: Sota la pell i al voltant dels òrgans actuen com a aïllant tèrmic i protecció.

Classificació dels Lípids

  • Àcids grassos: Components bàsics dels lípids.
    • Saturats: Sense dobles enllaços, sòlids, d’origen animal o de coco/palma (brioixeria, pastisseria).
    • Insaturats: Amb un o més dobles enllaços, líquids. Si tenen més d’un, són polinsaturats. Present al peix blau i origen vegetal (oli d’oliva).
  • Colesterol: Molècula amb quatre anells. Fonamental per formar membranes cel·lulars i hormones. Es pot obtenir amb la dieta o fabricar al fetge.

Tipus de Lipoproteïnes (Segons el Transport)

  • VLDL: Transporten triglicèrids des del fetge cap als teixits.
  • LDL: Transporten colesterol als teixits (anomenat “colesterol dolent”).
  • HDL: Recullen el colesterol sobrant i el porten al fetge (anomenat “colesterol bo”).

Les Vitamines

Les vitamines són presents a la majoria d’aliments, especialment fruites i verdures fresques. Es destrueixen amb la cocció, per això és millor consumir alguns aliments crus. El cos no pot fabricar-les, cal obtenir-les a través de la dieta. Participen en processos metabòlics bàsics per al funcionament del cos.

Classificació Segons la Solubilitat

  • Hidrosolubles: No s’emmagatzemen al cos. S’eliminen amb l’orina, per això cal ingerir-les cada dia. Exemples: C, B1, B2, B3.
  • Liposolubles: S’emmagatzemen als greixos corporals. No cal prendre-les diàriament. Una dieta massa baixa en greixos pot provocar hipovitaminosi (manca de vitamines). Exemples: A, D, E, K.

Els Minerals

Els minerals són substàncies que el cos necessita en petites quantitats, però són imprescindibles per a moltes funcions vitals (ossos, músculs, sang, hormones, etc.).

Classificació Segons la Quantitat Necessària

  • Macroelements: Es necessiten en grans quantitats (calci, clor, magnesi, fòsfor, potassi, sodi i sofre).
  • Microelements (Oligoelements): Es necessiten en petites quantitats (ferro, fluor, iode, crom, cobalt, manganès, seleni i zinc).

Característiques i Funcions dels Minerals Clau

  • Calci: Forma part dels ossos i dents. Intervé en la contracció muscular, coagulació i transmissió nerviosa. Es troba en llet, derivats lactis, fruites i verdures.
  • Sodi i Potassi: Mantenen l’equilibri d’aigua i àcid-bàsic del cos. Participen en la transmissió nerviosa i activitat muscular.
  • Ferro: Component de l’hemoglobina, permet el transport d’oxigen a la sang. Es troba en carn vermella i alguns peixos.
  • Fluor: Endureix ossos i dents i prevé la càries dental.
  • Iode: Regula les hormones tiroïdals. El seu dèficit causa goll (inflor del coll).

Entradas relacionadas: