Nutrientes Esenciais: Hidratos de Carbono, Lípidos e Vitaminas para unha Alimentación Saudable

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en español con un tamaño de 3,73 KB

Hidratos de Carbono: Enerxía Esencial

Hidratos de Carbono Complexos

Os hidratos de carbono complexos son absorbidos máis lentamente e están constituídos por cadeas longas. Precisan de algún tempo para ser desdobrados en azucres simples para poder ser absorbidos.

  • O amido é o hidrato de carbono máis común e existe nos cereais e nos produtos derivados.
  • As fibras alimentarias non son dixeridas polo organismo humano.

Polioles (Hidratos de Carbono)

Derivan dos azucres e están presentes de forma natural nalgúns alimentos. Producidos pola industria como edulcorantes, teñen menor valor enerxético. Se o consumo é excesivo, poden ser laxantes.

Exemplos: sorbitol, manitol, xilitol.

Lípidos (Graxas): Funcións Vitais

Os lípidos, ou graxas, están constituídos por ácidos graxos. Ademais de fornecer enerxía, son fundamentais no desenvolvemento do cerebro e da visión, na protección contra o frío e dos órganos do noso corpo fronte ás agresións externas.

Son importantes no crecemento e mantemento dos tecidos e de diversas funcións do corpo. Tamén entran na constitución dalgunhas vitaminas (A, D, E, K).

Lípidos de Orixe Animal

Manteiga, natas, touciño, xema de ovo.

Lípidos de Orixe Vexetal

Aceite de oliva, óleos vexetais, margarinas, froitos secos.

Clasificación dos Lípidos

  1. Saturados

    Presentes en alimentos de orixe animal: carnes vermellas, pel de aves, leite gordo, charcutería. Estimulan o aumento dos niveis de colesterol sanguíneo, en particular do "malo".

    Os ácidos graxos trans poden actuar como saturados, sendo responsables polo aumento do colesterol sanguíneo.

  2. Monoinsaturados

    Teñen unha ligazón dobre. Posúen a capacidade de diminuír os niveis de colesterol sanguíneo se substitúen igual cantidade de ácidos graxos saturados.

    Exemplos: aceite de oliva, aceite de cacahuete.

  3. Poliinsaturados

    Teñen dúas ou máis ligazóns. Están presentes sobre todo nos óleos vexetais (millo, xirasol, soia), en certas margarinas e cremas para untar, e nos froitos secos (noces, améndoas).

Colesterol

É un tipo de graxa presente nos alimentos. Existe en alimentos de orixe animal: no miolo, fígado, vísceras, charcutería, xema de ovo.

O colesterol sanguíneo varía coa cantidade que é fornecida polos alimentos e coa que é producida polo fígado.

Funcións Importantes do Colesterol

  • Forma parte das membranas das células.
  • É necesario para a formación dos ácidos biliares.
  • Participa na produción de vitamina D e hormonas.

Vitaminas: Reguladores do Organismo

Son nutrientes indispensables para o crecemento e mantemento do equilibrio do organismo. Non ofrecen enerxía, pero son esenciais en pequenas cantidades para regular moitos dos procesos que ocorren no organismo humano.

Teñen funcións específicas e encóntranse nunha grande variedade de alimentos de orixe animal e vexetal.

Clasificación das Vitaminas

  1. Liposolubles

    Solubles nos lípidos.

    • Vitamina A (retinol)
    • Vitamina D (calciferol)
    • Vitamina E (tocoferol)
    • Vitamina K (menadiona)
  2. Hidrosolubles

    Solubles en auga.

    • Vitamina C (ácido ascórbico)
    • Vitamina B1 (tiamina)
    • Vitamina B2 (riboflavina)
    • Vitamina B3 (PP, niacina)
    • Vitamina B5 (ácido pantoténico)
    • Vitamina B6 (piridoxina)
    • Vitamina B8 (H, biotina)
    • Vitamina B9 (ácido fólico)
    • Vitamina B12 (cobalamina)

Entradas relacionadas: