Nutrició, Sentits Humans i Sistema Nerviós: Guia Completa

Enviado por LittleUbis y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,57 KB

Nutrició

Glúcids

Alguns són miscibles i altres no. Dolços o no.

  • Simples: dolços, blancs i solubles (glucosa).
  • Complexos o polisacàrids: No dolços ni solubles. Formats per glúcids simples.

Funcions

  • Energètica immediata
  • Estructural

Lípids

Insolubles en aigua.

  • Senzills (colesterol)
  • Complexos: triglicèrids (greixos, olis)

Funcions

  • Energia de reserva: S'acumula en el teixit adipós
  • Estructural: fosfoglicèrids (membrana cel·lular)

Proteïnes

Formen solucions col·loidals.

Funcions

  • Estructural
  • Energètica
  • Transport (hemoglobina)
  • Defensa (leucòcits)
  • Enzimàtica (reaccions químiques de l'organisme)

Vitamines

Compostos que no poden ser sintetitzats per l'organisme però són indispensables en quantitats petites.

Inorgànics: Aigua

Substància més important dels éssers vius. En els humans representa el 73% del pes. És el medi on tenen lloc les reaccions del metabolisme i també és un mitjà de transport.

Funcions

  • Dissolvent universal: Dissoldre molècules orgàniques
  • Estructural (citoplasma)
  • Termoreguladora (difícil calentar l'aigua)

Piràmide dels aliments

  1. Llet
  2. Carn
  3. Tubercles, llegums, fruita seca
  4. Verdura
  5. Fruites

Conservació dels aliments

Aplicació de fred: s'alenteixen les reaccions de descomposició.

  • Refrigeració: 2-7º, 7 dies...
  • Congelació: -4 i -20º (18 mesos)

Aplicació de calor

Aplicació de temperatura alta per eliminar microorganismes.

  • Pasteurització: 80º. Necessita refrigerar-se posteriorment.
  • Esterilització: 110-120º. Es perden proteïnes hidrosolubles. Pot originar canvis en el sabor i color originals.

Deshidratació

Per evitar que es desenvolupin organismes o per formar reaccions de descomposició. Conserven les propietats nutricionals. (manera natural: temperatura ambient, manera artificial: aplicant calor, amb sal)

Additius

Substàncies que s'agreguen als aliments i que milloren la conservació però modifiquen el seu valor nutritiu (colorants...).

Comercialització dels aliments

  • Envasament: sistema per contenir i protegir el producte de l'aire, microorganismes... Pot ser de diferents materials.
  • Transport i emmagatzematge: Donar importància a les condicions de temperatura, humitat...

Els sentits

Olfacte

És el més antic des d'un punt de vista evolutiu però en el nostre cas, és un dels menys desenvolupats. Ens permet captar olors provocades per substàncies químiques volàtils que entren per nas i boca.

Fosses nassals

Orificis per on entra l'aire i comuniquen amb la boca.

Cornets nassals

Castilegs que envien l'aire cap a la pituïtària groga.

Pituïtària groga

Mucosa situada a la part superior de la cavitat nasal. Té uns quimioreceptors específics amb uns altres que capten les olors i les transformen en impulsos nerviosos.

Nervi olfactiu

Envia els impulsos nerviosos al cervell.

Acomodació olfactòria

Els receptors olfactius després de percebre la mateixa olor durant un temps deixen de transmetre l'impuls.

Gust

Sentit més dèbil. Permet captar 4 sabors bàsics. L'òrgan del gust és la llengua.

Papil·les gustatives

Receptors del gust. Cèl·lules situades a la llengua, paladar, faringe. Segons la forma poden ser: caliciformes, fungiformes, filiformes i coroliformes.

Botons gustatius

Cèl·lules que es troben dins les papil·les gustatives i que tenen uns cilis encarregats que transformen els sabors en impulsos nerviosos.

Nervi gustatiu

Envia els impulsos al cervell. La sensibilitat gustativa depèn de l'olfacte i de la temperatura, la màxima percepció és a temperatura corporal. Amb l'edat els botons es van desgastant.

Tacte

Funció

Reconèixer la forma, la temperatura, dels objectes que hi entren en contacte. Es troba repartit per tot el cos, en la pell hi distingim 2 capes.

Epidermis

És la més externa. Formada per:

  • Teixit epitelial on es troben receptors que capten el dolor.

Dermis

Interna. Formada per: teixit connectiu, teixit muscular, capil·lars, glàndules, etc... S'hi troben receptors de temperatura, pressió i contacte.

Altres components de la pell

  • Pèls: ajuden a conservar la calor
  • Glàndules sebàcies: secreten substàncies greixoses per donar elasticitat al pèl i la pell.
  • Glàndules sudorípares: produeixen suor la qual regula la temperatura corporal.

Sistema nerviós

Conjunt d'estructures encarregades de captar, transportar i processar estímuls així com també donar resposta. Es pot classificar:

Anatòmicament

  • S.N.Central: cervell i medul·la espinal
  • S.N.Perifèric: nervis i ganglis nerviosos

Fisiològicament

  • S.Somàtic: responsable dels actes voluntaris
  • S.Autònom: responsable dels actes involuntaris

Parts d'una neurona

Cos

Conté el nucli, la major part dels orgànuls cel·lulars i citoplasma. Té els mateixos orgànuls que una cèl·lula normal.

Dendrites

Ramificacions curtes del cos de les neurones que capten els impulsos nerviosos provinents d'altres neurones i els condueixen al cos.

Entradas relacionadas: