Nutrició i Metabolisme: Guia Completa per a una Vida Saludable

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,47 KB

Funcions dels Nutrients

Funció energètica: Monosacàrids (glucosa), àcids grassos (AG) i aminoàcids (AA) amb O2 (metabolisme oxidatiu) per obtenir energia.

Funció estructural: Aigua, AA, monosacàrids, AG i minerals.

Funció reguladora: AA, monosacàrids, AG, ions inorgànics, aigua, vitamines i minerals.

Nutrients Essencials

Tots els minerals, 8-10 AA, 2 AG omega-6, 10 vitamines i carotens (precursors de vitamina A).

Essencials: Valina, Leucina, Isoleucina, Metionina, Fenilalanina, Treonina, Lisina, Triptòfan.

Condicionals: Histidina, Arginina.

Metionina-Cisteïna, Fenilalanina-Tirosina i Taurina.

Sistemes Energètics

Sistema Anaeròbic

3 ATP per glucosa i 2 àcids làctics.

Sistema Aeròbic

Major producció d'ATP.

Taxa Metabòlica (TMB)

Mesurada en kcal o kJ/h x m2.

  • 1 kcal = 1000 cal = 4.184 kJ
  • 1 MJ = 239 kcal

TMB: 34-40 kcal/h x m2 (homes), 32-35 kcal/h x m2 (dones).

Factors que Influeixen en el Metabolisme

SNS: Estimula l'activitat cel·lular.

Estatus Hormonal:

  • Catecolamines: Augmenten el metabolisme basal.
  • Hormones Tiroïdals: Termogèniques.
  • Andrògens: Anabòlics.
  • Hormona de Creixement: Estimula el metabolisme.

Dieta: Proteïnes > Greixos/Carbohidrats.

Equivalent Metabòlic (MET)

1 MET = 3.5 mL O2/kg/min = 1 kcal/kg/h.

Necessitats Hídriques

  • Adults: 1 mL/kcal o 35 mL/kg pes.
  • Nens: 1.5 mL/kcal o 50-60 mL/kg pes.

Hidrats de Carboni

Polisacàrids Amilacis: Digeribles (amilosa, amilopectina, glucogen).

Polisacàrids No Amilacis: No digeribles (cel·lulosa).

Galactosa: Important el primer any de vida.

Índex Glucèmic (IG): Baix (-55), mig (55-69), alt (+70).

Fibra

Fibra Soluble: Fermentable, produeix AG de cadena curta.

Fibra Insoluble: No fermentable.

Recomanació: 20-30 g/dia (1/3 soluble).

Lípids

Saturats: Sense dobles enllaços.

Monoinsaturats: Un doble enllaç (ex: olèic).

Poliinsaturats: Omega-6 (linoleic) i omega-3 (linolènic).

Proteïnes

Ingesta: 0.8 g/kg pes (general), 1.2-1.5 g/kg pes (nens/ancians), >2 g/kg pes (circumstàncies especials).

Vitamines

Vitamina A: Visió, epiteli, immunitat.

Vitamina D: Raquitisme, osteomalàcia.

Vitamina E: Anèmia hemolítica.

Vitamina K: Coagulació.

Vitamina B1: Beriberi.

Vitamina B2: Dermatitis, anèmia.

Vitamina B3: Pel·lagra.

Vitamina B5: Neuropatia.

Vitamina B6: Dermatitis, convulsions.

Vitamina B8: Dolor muscular.

Vitamina B12: Anèmia perniciosa.

Vitamina B9: Anèmia megaloblàstica.

Vitamina C: Escorbut.

Embaràs

Fase Anabòlica: Reserves de lípids i glucogen.

Fase Catabòlica: Desenvolupament fetal.

Entradas relacionadas: