Nutrició: Guia Completa per a una Alimentació Saludable
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,37 KB
La Nutrició
Tots els éssers vius necessiten energia per a la seva vida diària. Aquesta energia fa possibles les funcions de relació, moviment, creixement, etc.
Les persones obtenim aquesta energia a través de l’alimentació.
Alimentació: conjunt d’activitats i processos pels quals ingerim els aliments que, al seu torn, contenen les substàncies necessàries per a la vida de la persona. La funció bàsica de l’alimentació és garantir la correcta nutrició de la persona. Totes les substàncies que aconseguim de l’alimentació es classifiquen en sis grups: “nutrients essencials’’:
- Hidrats de carboni: (sucres) es transformen en glucosa. Representen el 50-60% del total de la dieta. Proporcionen energia per a la vida diària. Són bàsics per al moviment, les funcions de relació i aliment primordial del cervell. Ex: pa, pasta, cereals, verdures...
- Greixos: (lípids / àcids grassos) poden ser saturats (perjudicial si s’abusa) o insaturats (beneficiosos per a l’organisme). Representen el 25-30% del total de la dieta. Proporcionen energia, termoregulació, aporten vitamines. Ex: saturats: carn, ous, derivats lactis. Insaturats: oli d’oliva o de girasol, margarines, vegetals, fruits secs.
- Proteïnes: (aminoàcids) Representen el 10-15% del total de la dieta. Creació i manteniment dels teixits corporals, protecció davant de malalties determinades i proporcionen energia. Ex: aliments d’origen animal i vegetal.
- Vitamines: són substàncies orgàniques que necessita l’organisme, però que aquest no pot sintetitzar per si sol. Protecció davant de malalties determinades, regulació del metabolisme humà. Ex: fruita i verdura.
- Minerals: representen el 4% del pes total del cos. En principi, una alimentació sana i equilibrada conté tots els minerals necessaris per a la vida humana. Intervenen en la formació de teixits corporals, col·laboren en els processos de metabolisme cel·lular i regulen l’organisme. Ex: majoria d’aliments i líquids que ingerim.
- Aigua: constitueix el 60% del pes corporal. Una persona ha de beure 3l diaris per a una activitat normal. Col·labora en el metabolisme dels principis immediats, termoregulació del cos humà, transport d’elements residuals.
PIRÀMIDE D’ALIMENTACIÓ
Nivell 1: Cereals, arròs, pasta, llegums, pa... Formen la base de la piràmide, són rics en hidrats de carboni i tenen una funció energètica.
Nivell 2: Fruites i verdures. Tenen una funció reguladora, aportant vitamines, minerals, aigua, fibra i altres substàncies.
Nivell 3: Carn, peix, lactis... Tenen una funció plàstica, aporten proteïnes i altres nutrients necessaris per al creixement i manteniment de les cèl·lules humanes.
QUÈ ÉS UNA DIETA SALUDABLE?
La dieta és la ingestió d’aliments per assegurar que l’organisme disposi dels nutrients essencials necessaris.
Una dieta és saludable quan: és completa, equilibrada, assegura l’energia, és prou variada i manté un “saldo zero”
LA DIETA I L’ENERGIA.
Necessitarem major quantitat d’energia com major sigui l’activitat realitzada. Aquesta energia s’aconsegueix gràcies a la metabolització dels principis immediats.
L’ÍNDEX DE MASSA CORPORAL
És més utilitzat per al càlcul del pes ideal.
Es calcula de la següent forma:
IMC = Pes (kg) : Altura (m2).
Es considera un IMC correcte quan se situa entre 20 i 25.
Per sota de 20: pes massa baix.
Per sobre de 25: Excés de pes.
Per sobre de 30: Excés de pes acusat.
RECORDA QUE...
· Mai no has d’iniciar un règim alimentari pel teu compte. És preferible seguir uns hàbits alimentaris correctes, al costat d’un model de vida actiu, on l’exercici físic sigui una activitat habitual.
· Si hi ha un problema de metabolisme més important, serà sempre el metge qui analitzarà i diagnosticarà el problema i qui ens donarà la solució.