Nutrició i Envelliment: Guia per a una Dieta Saludable

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB

Canvis Orgànics i Fisiològics en l'Envelliment

Modificacions Funcionals del Tracte Gastrointestinal

  • Cavitat Bucal: Disminució de la secreció salival, pèrdues dentàries.
  • Tub Digestiu: Menor peristaltisme esofàgic, disminució de la secreció àcida gàstrica i de sals biliars.
  • Alteracions Sensorials: Vista, sabor, olfacte.

Conseqüències: Inapetència i desinterès per l'alimentació que causa, moltes vegades, malnutrició.

Canvis Metabòlics

  • Canvis en la colesterèmia i, en general, la lipèmia.
  • Canvis en la síntesi i degradació proteica.
  • Alteracions en la glucèmia i la utilització de la glucosa són freqüents.
  • Disminució del metabolisme basal.

Conseqüència: Disminució de les necessitats energètiques.

Activitat Física

L'eficàcia en el treball físic i la capacitat aeròbica (consum màxim d'oxigen) disminueixen amb l'edat. La relativa inactivitat física accelera la pèrdua de massa magra i de calci ossi.

Recomanacions Generals per a la Tercera Edat

  • Mantenir una activitat física moderada.
  • Vigilar el sobrepès.
  • Proposar menjars fàcils de digerir per millorar l'absorció dels nutrients.
  • Mantenir la gana.
  • Mantenir la dentadura en bones condicions higièniques i mecàniques.
  • Dietes especials en cas de patologies: Evitar les dietes massa hiposòdiques, ja que poden produir deshidratació; vigilar les dietes hiperproteiques (treball renal).

Objectius de la Dieta en la Tercera Edat

S'ha d'assegurar una bona disponibilitat de nutrients, unes preparacions culinàries agradables i un ambient acollidor i sense tensions.

En general:

  • Les dietes han de ser senzilles i de fàcil preparació.
  • Els aliments, millor que siguin vistosos i agradables.
  • Fraccionar la dieta en 4 o 5 menjades diàries.
  • L'última menjada, millor que sigui lleugera.
  • S'ha de beure entre menjades.
  • Es pot beure una mica de vi negre si és costum i no està contraindicat.
  • Moderar el consum de cafè i excitants.
  • No abusar de licors ni begudes dolces.
  • Per menjar: fomentar la convivència, la relació social i l'harmonia.
  • Mantenir, en la mesura del possible, els hàbits i gustos personals.

Deficiències Nutricionals en la Tercera Edat

Sovint, existeixen problemes de nutrició insuficient o inadequada. El problema es relaciona amb:

  • Canvis fisiològics propis de l'edat: Ben caracteritzats, se sap com s'han de combatre.
  • Hàbits alimentaris dolents: No són fàcils de canviar.
  • Anorèxia: Per estats de desinterès i apatia. Les recomanacions dietètiques s'han de fer adequades sempre a totes les butxaques.
  • Deficiència física i falta de mobilitat: És important l'ajuda familiar o institucional.
  • És important la individualització de la dieta quan hi ha problemes de salut.

Recomanacions Nutricionals en la Vellesa

Generals (igual que per a altres grups d'edat)

  • Mantenir un pes corporal adequat.
  • Realitzar activitat física regular.
  • Seguir les recomanacions dietètiques.
  • Ingerir almenys 5 porcions de fruites i verdures al dia.

Específiques per a la Gent Gran

  • Dieta baixa en greixos (<25%) a causa de la reducció de les necessitats calòriques.
  • Emfatitzar el consum de calci, vitamina D i B12 per satisfer les necessitats nutricionals.
  • Ingerir aigua i fluids suficients.

Què és una Dieta Equilibrada?

És aquella que conté tots els aliments necessaris per aconseguir un estat nutricional òptim i, per tant, està ajustada a les necessitats individuals de nutrients. Una dieta equilibrada ha de mantenir l'individu físicament i mentalment saludable, respondre a la seva situació evolutiva i prevenir o retardar l'aparició de malalties.

Com Elaborar una Dieta Equilibrada

Es poden preparar els mateixos aliments de diferents maneres. L'elecció dels aliments ve condicionada per nombrosos factors: culturals, religiosos, experiències, intoleràncies alimentàries, entre d'altres. Cada grup poblacional té necessitats nutricionals diferents i gustos particulars. La composició dels aliments és variable al llarg de les estacions i segons la seva procedència geogràfica.

Entradas relacionadas: