Nutrició i Envelliment: Guia per a una Dieta Saludable
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB
Canvis Orgànics i Fisiològics en l'Envelliment
Modificacions Funcionals del Tracte Gastrointestinal
- Cavitat Bucal: Disminució de la secreció salival, pèrdues dentàries.
- Tub Digestiu: Menor peristaltisme esofàgic, disminució de la secreció àcida gàstrica i de sals biliars.
- Alteracions Sensorials: Vista, sabor, olfacte.
Conseqüències: Inapetència i desinterès per l'alimentació que causa, moltes vegades, malnutrició.
Canvis Metabòlics
- Canvis en la colesterèmia i, en general, la lipèmia.
- Canvis en la síntesi i degradació proteica.
- Alteracions en la glucèmia i la utilització de la glucosa són freqüents.
- Disminució del metabolisme basal.
Conseqüència: Disminució de les necessitats energètiques.
Activitat Física
L'eficàcia en el treball físic i la capacitat aeròbica (consum màxim d'oxigen) disminueixen amb l'edat. La relativa inactivitat física accelera la pèrdua de massa magra i de calci ossi.
Recomanacions Generals per a la Tercera Edat
- Mantenir una activitat física moderada.
- Vigilar el sobrepès.
- Proposar menjars fàcils de digerir per millorar l'absorció dels nutrients.
- Mantenir la gana.
- Mantenir la dentadura en bones condicions higièniques i mecàniques.
- Dietes especials en cas de patologies: Evitar les dietes massa hiposòdiques, ja que poden produir deshidratació; vigilar les dietes hiperproteiques (treball renal).
Objectius de la Dieta en la Tercera Edat
S'ha d'assegurar una bona disponibilitat de nutrients, unes preparacions culinàries agradables i un ambient acollidor i sense tensions.
En general:
- Les dietes han de ser senzilles i de fàcil preparació.
- Els aliments, millor que siguin vistosos i agradables.
- Fraccionar la dieta en 4 o 5 menjades diàries.
- L'última menjada, millor que sigui lleugera.
- S'ha de beure entre menjades.
- Es pot beure una mica de vi negre si és costum i no està contraindicat.
- Moderar el consum de cafè i excitants.
- No abusar de licors ni begudes dolces.
- Per menjar: fomentar la convivència, la relació social i l'harmonia.
- Mantenir, en la mesura del possible, els hàbits i gustos personals.
Deficiències Nutricionals en la Tercera Edat
Sovint, existeixen problemes de nutrició insuficient o inadequada. El problema es relaciona amb:
- Canvis fisiològics propis de l'edat: Ben caracteritzats, se sap com s'han de combatre.
- Hàbits alimentaris dolents: No són fàcils de canviar.
- Anorèxia: Per estats de desinterès i apatia. Les recomanacions dietètiques s'han de fer adequades sempre a totes les butxaques.
- Deficiència física i falta de mobilitat: És important l'ajuda familiar o institucional.
- És important la individualització de la dieta quan hi ha problemes de salut.
Recomanacions Nutricionals en la Vellesa
Generals (igual que per a altres grups d'edat)
- Mantenir un pes corporal adequat.
- Realitzar activitat física regular.
- Seguir les recomanacions dietètiques.
- Ingerir almenys 5 porcions de fruites i verdures al dia.
Específiques per a la Gent Gran
- Dieta baixa en greixos (<25%) a causa de la reducció de les necessitats calòriques.
- Emfatitzar el consum de calci, vitamina D i B12 per satisfer les necessitats nutricionals.
- Ingerir aigua i fluids suficients.
Què és una Dieta Equilibrada?
És aquella que conté tots els aliments necessaris per aconseguir un estat nutricional òptim i, per tant, està ajustada a les necessitats individuals de nutrients. Una dieta equilibrada ha de mantenir l'individu físicament i mentalment saludable, respondre a la seva situació evolutiva i prevenir o retardar l'aparició de malalties.
Com Elaborar una Dieta Equilibrada
Es poden preparar els mateixos aliments de diferents maneres. L'elecció dels aliments ve condicionada per nombrosos factors: culturals, religiosos, experiències, intoleràncies alimentàries, entre d'altres. Cada grup poblacional té necessitats nutricionals diferents i gustos particulars. La composició dels aliments és variable al llarg de les estacions i segons la seva procedència geogràfica.