Nutrició: definicions, necessitats energètiques i nutrients
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 30,17 KB
DEFINICIONS
- Nutrició: Conjunt de processos mitjançant els quals el nostre organisme incorpora els nutrients continguts en els aliments, els utilitza i els transforma.
- Energia
- Molècules essencials per a fer reaccions
- Molècules per a formar estructures o recanviar-les.
- Alimentació: procés de selecció dels aliments de l’entorn per a compondre la ració alimentària.
- Dietètica: part de la medicina que tracta de l’alimentació de l’individu. Estudia què són els nutrients i com els aprofita l’organisme, i també la influència del comportament humà i de l’ambient en el procés d’alimentar-se.
NECESSITATS ENERGÈTIQUES
- METABOLISME: conjunt de reaccions físiques i químiques que tenen lloc a les cèl·lules.
- CATABOLISME: reaccions per aconseguir energia a partir dels nutrients.
- ANABOLISME: l’energia aconseguida en el catabolisme s’utilitza per construir noves molècules necessàries.
NUTRIENTS
- Aigua: 60-70% del nostre pes.
- Glúcids o hidrats de carboni (carbohidrats).
- Lípids o greixos.
- Proteïnes.
- Vitamines.
- Minerals.
GLÚCIDS O CARBOHIDRATS
FUNCIONS:
- Constitueixen la font principal d’energia cel·lular.
- Formació de molècules estructurals de la paret de les cèl·lules.
- Funció de reconeixement.
- Forment part de l’estructura dels àcids nucleics.
CLASSIFICACIÓ DELS GLÚCIDS
- Pentoses: ribosa i desoxiribosa, formen part del ADN i ARN.
- Hexoses: galactosa, glucosa i fructosa (raïm, mel…)
- Sacarosa: fructosa i glucosa.
- Maltosa: dues molècules de glucosa.
- Lactosa: glucosa i galactosa.
- Midó: principal reserva energètica del mòn vegetal.
- Glucogen: midó animal (a les cèl·lules muculars i hepàtiques).
- Cel·lulosa: substància de sosteniment de les membranes vegetals, activa el peristaltisme intestinal, no és digerible i s’elimina amb la femta.
LIPIDS O GREIXOS
FUNCIONS:
- Font i resera d’energia per a l’organisme
- Digestió, absorció i transport de les vitamines liposolubles.
- Estructura de les membranes cel·lulars, ja que formen bicapes lipídiques.
- Participen en processos fisiològics.
- Afavoreixen la sensació de sacietat i milloren el sabor i la digestió d’alguns aliments.
CLASSIFICACIÓ LÍPIDS
DERIVATS D’ÀCIDS GRASSOS:
- Lípids simples: es troben units a altres molècules (glicerina), poden ser monoglicèrids, diglicerids i triglicèrids, es troben al sèrum i teixit adipós.
- Lipids compostos: èsters d’alcohol amb àcid gras i altres elements químics. Fosfolípids que formen part de l’estructura de la membrana cel·lular, glucolípids i lipoproteïnes.
SUBSTÀNCIES LIPOIDES:
- Isoprenoides: formen els pigments de les plantes (licopè, xantofil·la, crocetina i carotens.
- Esteroides: colesterol, es troba als teixits d’origen animal, precursor de hormones esteroidals.
PROTEÏNES
FUNCIONS:
- Estructural, forma l’esquelet de les cèl·lules.
- Reguladora, transmeten les característiques hereditàries de control genètic.
- Defensa de l’organisme.
- Transport de substàncies.
- Hormonal.
- Contràctil, afavoreixen l’escurçada de les fibres musculars.
CLASSIFICACIÓ PROTEÏNES
- Simples o holoproteïnes: formades per aminoàcids.
- Albúmines: serúm humà, llet i clara d’ou.
- Globulars: globulines (relacionades amb processos immunitaris).
- Fibroses: miosina i actina (múscul)
- Escleroproteïnes: celatina (pel i ungles), elastina (fibres elàstiques) i col·lagen.
- Fibrinogen: coagulació
- Complexes o heteroproteïnes: formades d’una banda proteica i una altra de no proteica.
- Lipoproteïnes: formen part de les membranes cel·lulaes, transporten lípids per l’organisme.
- Nucleoproteïnes: importants per l’herència genètica.
- Fosfoproteïnes i glucoproteïnes
VITAMINES
FUNCIONS:
MINERALS
MINERAL | FONT ALIMENTÀRIA | FUNCIÓ |
Calci | Llet, formatge, iogurt, fruita seca, llegums, verdures... |
|
Fòsfor | llet, formatge, carn i cereals. |
|
Sodi | Sal comuna i molts aliments. |
|
Potasi | Carns, llet, fruites i verdures. |
|
Clor | Sal comuna. |
|
Magnesi | Verdures, hortalisses i cereals integrals. |
|
Ferro | Carn, rovell d’ou, llegums i verdures. |
|
Fluor | Aigua, te, café i marisc. |
|
Iode | Mariscos i peixos. |
|
Coure | Carns, aigua, visceres i mariscos. |
|
Crom | Olis vegetals, carns, greixos i aigua. |
|
AIGUA
FUNCIONS:
- Component essencial de la sang, la limfa i les secrecions corporals.
- Regulador de la temperatura corporal.
- Vehicle d’eliminació de substàncies de rebuig per l’orina.
- Medi en què es duen a terme els processos bioquímics que asseguren la vida.
METABOLISME ENERGÈTIC
DIETA EQUILIBRADA:
- 55/60% glúcids
- 30/35% lípids
- 10/15% proteïnes
RODA D'ALIMENTS
- Energètica: manteniment del calot corporal, contraccions musculars i en les reaccions.
FUNCIÓ:
- Plàstica, formadora o estructural: construcció i regeneració dels teixits i òrgans.
FUNCIÓ:
- Reguladora: modulen les reaccions químiques metabòliques i l'activitat dels diferents òrgans.
FUNCIÓ:
RACIÓ ALIMENTÀRIA
- Llet i lactis: 2-4 racions al dia.
- Carns magres, ocells, peixos i ous: 3-4 racios a la setmana
- Pa, cereals, arrós i pasta: 4-6 racions al dia.
- Llegums: 2-4 racions a la setmana.
- Fruita: 2-4 racions al dia.
- Verdures i hortalisses: 2-3 racions al dia.
- Oli d'oliva: 3-6 racions al dia.
- Altres aliments: esporàdic.
ALTERACIONS DEL METABOLISME
-
Hidrats de carboni:
- Hiperglucèmia
- Hipoglucèmia
-
Lípids:
- Hiperlipoproteïnèmies
- Hipolipoproteïnèmies
-
Proteïnes:
- Hiperproteïnèmies
- Hipoproteïnèmies
DIETES TERAPÈUTIQUES
- Cobreix les necessitats bàsiques.
- Evita el risc de malnutrició.
- Contribueix al benestar físic, psíquic i social.
TIPUS DE DIETES
- Progresiva
INDICACIONS
- Postoperatoris
- Reinici de alimentació oral
- Patología gastrointestinal moderada
FASES
- Absoluta
- Líquida incompleta i completa
- Semisòlida
- Blana
- Basal
-
Hiposòdiques (pobres en sodi):
- Hipertensos, insuficiència cardíaca i insuficiència renal.
- Menjar sense sal o reduïr-la.
- Evitar sal comuna i aliments en sal afegida.
- Limitar aliments que porten alt contingut de sal (formatge, peix, musclos…)
-
Hipocalòrica:
- Persones que han de pedre pes.
- Limiten lípids i glúcids.
- No pendre begudes alcoholiques, begudes ensucrades, salses, fregits…
- Menjar amb preparació senzilla.
-
Hipoglucèmia (pobres en glúcids):
- Malalts en hiperglucèmia (diabetes).
- Prohibits sucres refinats.
- Reduir o limitar els glúcids.
- Controlar els greixos.
-
Absoluta:
- Supressió total d'aliments i líquids per via oral.
- En preoperatoris o cirugia major.
-
Líquida:
- Només aliments líquids.
- Per a pacients:
- Alteracions gastrointestinals agudes.
- No poden mastegar.
- Estretor esofàgica i no poden engolir aliments sòlids.
- Després d'una intervenció quirúrgica.
- Dues variants:
- Simple: infusions, caldos i sucs naturals.
- Completa: s'afegeix llet, ous, gelats i cremes.
-
Tova:
- Després d'una dieta líquida o abans de tornar a una dieta normal.
- Per als que no poden mastegar o tragar.
- Aliments fàcils de digerir i preparar.
- Líquids
- Semisòlids (pures, iogurt…)
- Sòlids tous (pernil cuit, peix bullit…)
-
Hipoproteica:
- Persones en insuficiència renal o hepàtica.
- L'objectiu és disminuir la quantitat de proteïna (formatge, peix, llet…)
-
Hiperproteica:
- Augmenten les proteïnes.
- Per a malalts que tenen la degradació proteica accelerada o tenen un estat nutritiu deficient.
-
Pobra en greixos:
- Per a persones obeses en malalties biliars, pancreàtiques, esteatosi hepàtica o còlon irritable.
- Es limiten els greixos (carn, peix blau, embotits…)
- Es recomana menjar:
- Fruites
- Verdures
- Carns magres
- Peix blanc
-
Suau:
- Aliments poc irritants i tous, en quantitats petites i a intervals curts.
- Indicades per a persones en gastritis, úlceres gàstriques o duodenals.
- Es desaconsella:
- Te
- Café
- Alcohol
- Sucs
- Fregits
-
Laxant:
- Per al restrenyiment crònic o amb hemorroides.
- Rica en fibra (fruita, verdures, pa integral, oli i líquids abundants…)
- Es limiten:
- Arros
- Xocolata
- Llet
-
Astringent:
- Per als casos de diarrea.
- Si es intensa suspendre durant 24-48h tots els aliments i domés beure aigua amb sucre o suc de taronja o llima.
- Després, anar introduint aliments, primer líquids, i , després tous.
AJUDA AL PACIENT AMB DIFICULTATS DIGESTIVES
VIES:
- Oral: persones autònomes, parcial o totalment dependents.
- Enteral: mitjançant sonda nasogàstrica o gastrostomia (directe a l'estòmac).
- Parentenal: via endovenosa.
MÈTODES D'ADMINISTRACIÓ ENTERAL:
- Xeringa d'alimentació
- Sistema de degotament
- Bomba d'infusió enteral o nutribomba
ALIMENTACIÓ PER VIA ORAL
- Persones parcialment dependents: necessiten poca ajuda (tallem la carn).
- Persones totalment dependents: cal donar-los el menjar a la boca, necessiten mes dedicació.
ALIMENTACIÓ PER VIA ENTERAL
Mitjançant:
- Sonda nasogàstrica
- Gastrostomia
SONDA NASOGÀSTRICA:
- Sonda: tub llarg i buit per dins que són de diferents diàmetres.
- Sonda nasogàstrica: va de l'exterior dins a l'etòmac entrant pel nas.
- S'utilitza per:
- Los que no poden engolir però si que poden digerir.
- Administrar medicació
- Aspiració gàstrica
- Irrigació i rentat d'estòmac
- Irrigació: introducció de solució salina (30ml) per comprobar la permeabilitat.
- Rentat: per rentar o neutralitzar el contingut gàstric.
- Sonda nasoduodenal: entra per una fossa nassal i arriba al duodé, per a persones sedades o en coma.
TIPUS DE SONDES:
- Levin: la més utilitzada, tub flexible de goma o plàstic.
- Salem: presenta una doble llum interior. Una permet l’entrada de líquids o la sortida del contingut gàstric, i l’altra (més fina) permet l’entrada d’aire per impedir que la sonda s’enganxi a la mucosa i la lesioni. S’utilitza pel drenatge del contingut gàstric.
- Sengstaken-Blakemore: Consta de dos balons (esofàgic i gàstric) i 3 vies. El baló esofàgic s’omple amb aire (per comprimir les varices esofàgiques).
- Miller-Abbot: És una sonda nasoentèrica que arriba fins a l’intestí prim (duodè o jejú).
- S'evita una part de l'aparell digestiu, cal convertir els aliments en una pasta semilíquida.
- Es tractarà d'una solució espesa, però que no tapona la entrada.
- Existeixen preparats comercials que contenen aliments parcialment hidrolitzats o nutrients absorbibles directament sense residus.
- La dieta s'adapta al pacient i s'administra en 5 volums al dia o de forma continua.
MANTENIMENT DE LA SONDA I ADMINISTRAMENT D'ALIMENTS:
- Neteja de boca, llavis i nas i aplicació de lubricant.
- Renovar la fixació de la sonda al nas, evitar UPP.
- Comprovar la permeabilitat de la sonda cada dia abans de l'administració de aliments o fàrmacs.
- L'alimentació per sonda la duu a terme l'auxiliar.
COMPLICACIONS:
- Diarrea
- Vòmits i broncoaspiració
- Deshidratació
- Col·locació incorrecta
- Desinserció de la sonda
- Obstrucció de la sonda
- Lesions nasals
GASTROSTOMIA
- Jejunostomia: els aliments van al jejú, han de ser senzills i absorbibles ja que no fan digestió.
CURES DE LA FERIDA QUIRÚRGICA:
NUTRICIÓ VIA PARENTENAL
- Repós intestinal
- No pot alimentar-se per via enteral
- Necessari una sobrenutrició
- Venes perifèriques: femoral
- Venes centrals: subclàvia o jugular
ADMINISTRACIÓ D'ENEMES
- Neteja: per a estimular l'excreció fecal, estoven la femta facilitant el trànsit per l'intestí.
- Els més utilitzats són:
- D'aigua i sabó
- Salí
- Comercial
- Retenció:
- Els ènemes més utilitzats són:
- L’ènema oliós: Cal retenir durant una hora aprox. Reblaneix les femtes i lubrica la mucosa intestinal, afavorint l’eliminació fecal.
- L’ènema medicamentós: porta algun fàrmac dissol que s’absorbirà per la mucosa intestinal i pot tenir un efecte local o sistèmic.
- L’ènema opac o de contrast: conté substàncies radioopaques com el bari que ompliran el recte i el colon i permeten fer radiografies on quedarà dibuixada la silueta. Sol anar precedit d’un ènema de neteja.
EXTRACCIÓ DE FECALOMA
- Edat avançada.
- Enllitament.
- Immobilitat.
- Dieta.
- Ingesta escassa de líquids.
- Antecedents de restrenyiment.
OSTOMIA
- Colostomies
- Ileostomia
- Cecostomia
- Sigmoidestomia
DISPOSITIU DE RECOLLIDA
- Tancades: cal canviar-la cada cop que estigui plena.
- Obertes: l’extrem inferior està obert. La bossa es pot obrir, buidar, tancar i tornar a utilitzar.
- De vàries peces: la bossa s’adapta a la placa a través d’un aro de plàstic.
- Aprofita els canvis per fer la higiene.
- Observar variacions a l’estoma, és a dir canvis en les seves dimensions, doncs és freqüent, i d’aquest dependrà la mesura del dispositiu que hauràs d’aplicar.
- Educar a l’usuari per tal que sigui autònom