Nutrició i Alimentació: Classificació de Nutrients i Principis Dietètics
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en
catalán con un tamaño de 4,78 KB
UNITAT 2: L'Alimentació i Nutrició
Conceptes Clau
- Alimentació: Forma en què una persona proporciona al seu cos els nutrients necessaris per a la vida.
- Nutrició: Transformació dels aliments en nutrients.
Nutrients i Classificació
Macronutrients
Són els que necessitem incorporar en major quantitat i els que ens aporten més energia:
- Hidrats de carboni
- Proteïnes
- Lípids
Micronutrients
Són els que necessitem incorporar cada dia, ja que es requereixen en quantitats molt petites:
- Vitamines
- Minerals
Etapes del Procés Digestiu
- Ingestió i Masticació: S’inicia la digestió dels hidrats de carboni i es forma el bol alimentari.
- Digestió: Té lloc la digestió dels nutrients.
- Absorció: Els nutrients passen a la sang (nutrients hidrosolubles i liposolubles).
Principals Funcions dels Hidrats de Carboni
- Subministrar energia a les cèl·lules dels nostres teixits: Els glúcids aporten més del 50% de les calories de la dieta.
- Reserva energètica: S'emmagatzemen en forma de glucogen al fetge o al teixit muscular.
- Estructural: Ajuden a mantenir la forma de diverses estructures, per exemple, les membranes de les cèl·lules.
Classificació dels Hidrats de Carboni
- Monosacàrids: Formats per una sola molècula (glúcid).
- Disacàrids: Constituïts per dues molècules de monosacàrids (2 glúcids).
- Polisacàrids: Estan formats per nombroses molècules de monosacàrids.
Proteïnes i Aminoàcids
Les proteïnes són cadenes llargues d'aminoàcids, formades per 20 tipus d'aminoàcids diferents.
- Aminoàcids Essencials: L'organisme no els pot elaborar, i és indispensable obtenir-los a través de la dieta.
- Aminoàcids No Essencials: Poden ser sintetitzats pel nostre cos.
Vitamines, Aigua i Minerals
Vitamines
Estan presents en la major part dels aliments. Les fruites i les verdures fresques són la principal font de vitamines, sobretot les hidrosolubles.
- Hidrosolubles: Solubles en aigua.
- Liposolubles: Solubles en lípids.
Aigua
És el nutrient més important en la nostra dieta.
Minerals
- Macroelements: Elements principals que es troben en major proporció en els teixits.
- Microelements (Elements Traça): Necessaris per a l’organisme, però en quantitats menors.
Exemples d'Aliments per Nutrients
- Hidrats de Carboni: Pa, arròs, pasta.
- Proteïnes: Carn, peix, ou.
- Lípids: Oli d'oliva, fruits secs, mantega.
Fibra Dietètica
La fibra dietètica és un tipus d’hidrat de carboni que no pot ser digerida ni absorbida completament per l’organisme humà, a diferència dels hidrats de carboni que sí que són digerits i aporten principalment energia al cos.
Importància de les Vitamines
Les vitamines són essencials perquè regulen moltes funcions del nostre organisme.
UNITAT 3: Alimentació Infantil i Principis Dietètics
Alimentació Infantil
- Calostre: És el primer líquid que surt de la glàndula mamària de la mare després del naixement. Es tracta d’un líquid groguenc ric en proteïnes i anticossos.
- Llet de Continuació: Es pot prendre des dels 6 mesos fins a l’any. En aquest període, també es va introduint l’alimentació complementària.
4 Avantatges de la Llet Materna
- Proporciona anticossos.
- Nutrició òptima.
- Beneficis per a la mare.
- Millor digestibilitat.
Principis Bàsics per Elaborar una Dieta
- Utilitzar sempre productes de temporada i de proximitat (de la zona on es trobi l’escola).
- L'àpat ha d’estar format per un primer plat, un segon plat i unes postres. Cal evitar el plat únic.
- Primer Plat: Pot estar format per diferents tipus de verdures o bé per qualsevol hidrat de carboni (pasta, arròs, patates).
- Segon Plat: Està format bàsicament per aliments proteics (carn, peix o ous).
- Postres: Es pot anar alternant la fruita amb els productes lactis. En ocasions especials pot ser un gelat o un producte de pastisseria.
- Beguda: Ha de ser únicament aigua.