Nutrició i Alimentació: Classificació de Nutrients i Principis Dietètics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,78 KB

UNITAT 2: L'Alimentació i Nutrició

Conceptes Clau

  • Alimentació: Forma en què una persona proporciona al seu cos els nutrients necessaris per a la vida.
  • Nutrició: Transformació dels aliments en nutrients.

Nutrients i Classificació

Macronutrients

Són els que necessitem incorporar en major quantitat i els que ens aporten més energia:

  • Hidrats de carboni
  • Proteïnes
  • Lípids

Micronutrients

Són els que necessitem incorporar cada dia, ja que es requereixen en quantitats molt petites:

  • Vitamines
  • Minerals

Etapes del Procés Digestiu

  • Ingestió i Masticació: S’inicia la digestió dels hidrats de carboni i es forma el bol alimentari.
  • Digestió: Té lloc la digestió dels nutrients.
  • Absorció: Els nutrients passen a la sang (nutrients hidrosolubles i liposolubles).

Principals Funcions dels Hidrats de Carboni

  • Subministrar energia a les cèl·lules dels nostres teixits: Els glúcids aporten més del 50% de les calories de la dieta.
  • Reserva energètica: S'emmagatzemen en forma de glucogen al fetge o al teixit muscular.
  • Estructural: Ajuden a mantenir la forma de diverses estructures, per exemple, les membranes de les cèl·lules.

Classificació dels Hidrats de Carboni

  • Monosacàrids: Formats per una sola molècula (glúcid).
  • Disacàrids: Constituïts per dues molècules de monosacàrids (2 glúcids).
  • Polisacàrids: Estan formats per nombroses molècules de monosacàrids.

Proteïnes i Aminoàcids

Les proteïnes són cadenes llargues d'aminoàcids, formades per 20 tipus d'aminoàcids diferents.

  • Aminoàcids Essencials: L'organisme no els pot elaborar, i és indispensable obtenir-los a través de la dieta.
  • Aminoàcids No Essencials: Poden ser sintetitzats pel nostre cos.

Vitamines, Aigua i Minerals

Vitamines

Estan presents en la major part dels aliments. Les fruites i les verdures fresques són la principal font de vitamines, sobretot les hidrosolubles.

  • Hidrosolubles: Solubles en aigua.
  • Liposolubles: Solubles en lípids.

Aigua

És el nutrient més important en la nostra dieta.

Minerals

  • Macroelements: Elements principals que es troben en major proporció en els teixits.
  • Microelements (Elements Traça): Necessaris per a l’organisme, però en quantitats menors.

Exemples d'Aliments per Nutrients

  • Hidrats de Carboni: Pa, arròs, pasta.
  • Proteïnes: Carn, peix, ou.
  • Lípids: Oli d'oliva, fruits secs, mantega.

Fibra Dietètica

La fibra dietètica és un tipus d’hidrat de carboni que no pot ser digerida ni absorbida completament per l’organisme humà, a diferència dels hidrats de carboni que sí que són digerits i aporten principalment energia al cos.

Importància de les Vitamines

Les vitamines són essencials perquè regulen moltes funcions del nostre organisme.

UNITAT 3: Alimentació Infantil i Principis Dietètics

Alimentació Infantil

  • Calostre: És el primer líquid que surt de la glàndula mamària de la mare després del naixement. Es tracta d’un líquid groguenc ric en proteïnes i anticossos.
  • Llet de Continuació: Es pot prendre des dels 6 mesos fins a l’any. En aquest període, també es va introduint l’alimentació complementària.

4 Avantatges de la Llet Materna

  1. Proporciona anticossos.
  2. Nutrició òptima.
  3. Beneficis per a la mare.
  4. Millor digestibilitat.

Principis Bàsics per Elaborar una Dieta

  • Utilitzar sempre productes de temporada i de proximitat (de la zona on es trobi l’escola).
  • L'àpat ha d’estar format per un primer plat, un segon plat i unes postres. Cal evitar el plat únic.
  • Primer Plat: Pot estar format per diferents tipus de verdures o bé per qualsevol hidrat de carboni (pasta, arròs, patates).
  • Segon Plat: Està format bàsicament per aliments proteics (carn, peix o ous).
  • Postres: Es pot anar alternant la fruita amb els productes lactis. En ocasions especials pot ser un gelat o un producte de pastisseria.
  • Beguda: Ha de ser únicament aigua.

Entradas relacionadas: