Noves Relacions Socials i Canvis a la Societat Industrial del Segle XIX
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,04 KB
Sintetitza T6.
Quines noves relacions socials es van establir?
La revolució liberal i el procés d’industrialització van fer que sorgissin unes noves relacions socials entre les classes que en aquella època convivien. Antigament, la relació social entre els privilegiats i no privilegiats era ben diferent. Es tractava d’una relació de dependència lligada al tractat de vassallatge. Els canvis van succeir arran de la revolució liberal i el procés d’industrialització. Aquests van comportar una transformació social entre les noves classes. Aquestes noves relacions eren molt més liberals, ja que el proletariat no tenia l’obligació de treballar pel burges i la relació que hi havia entre ells era de lliure dependència. Amb aquestes afirmacions, podríem arribar a entendre que la societat d’aquell moment es basava en els diners.
Quin paper tenia la noblesa en la nova societat?
Com a conseqüència dels canvis polítics, socials i tecnològics mencionats anteriorment, la noblesa va deixar de tenir un paper tan important dins de la societat d’aquella època. No va deixar de tenir poder, però el fet que el país començava a moure’s pels diners i els negocis va fer que tinguessin menys rellevància. Alguns sectors de la petita noblesa van arruïnar-se durant aquest procés de canvi, mentre que d’altres van conservar la seva influència mitjançant l’obtenció de càrrecs polítics, com ara a l’administració o l’exèrcit. Per altra banda, la burgesia va adquirir més poder i importància dins la societat. En aquella nova etapa, gairebé tot girava entorn de les activitats comercials i industrials, així doncs, gairebé tot girava al voltant de la burgesia, donant-li més poder i autonomia. En quant a les classes populars, aquests canvis els van afavorir. Van deixar de estar sotmesos a la noblesa, eren més lliures de decisió, podien decidir on treballar i marxar quan ho creguessin convenient.
Quines van ser les primeres manifestacions de protesta?
Les primeres manifestacions de protesta en la nova societat industrial del segle XIX van ser els moviments socials següents: l’obrerisme o moviment obrer i el sindicalisme, dos moviments que reclamaven millores salarials i laborals per als més desfavorits, que eren el proletariat, i que denunciaven el capitalisme com un sistema social injust. El moviment obrer va sorgir un cop es va establir la nova societat industrial i va tenir relació amb el proletariat, que era la classe que englobava tots els treballadors i obrers, que va començar a agrupar-se i manifestar-se per mostrar el seu descontent amb l’explotació capitalista amb la intenció d’assolir millores laborals o fins i tot, de transformar la societat. Van aparèixer moviments com el luddisme, que destruïen les maquinàries de diferents empreses com a forma de protesta. El sindicalisme defensava els seus interessos econòmics i socials mitjançant la via política i va aconseguir millores laborals.