El Noucentisme: Definició, Context i Eugeni d'Ors

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB

El Noucentisme (1906-1923)

Moviment cultural i polític català de principis del segle XX.

Cronologia: 1906 (Eugeni d'Ors comença a escriure el seu Glossari i es constitueix Solidaritat Catalana) - 1923 (comença la dictadura de Primo de Rivera i es dissol la Mancomunitat de Catalunya).

Característiques del Noucentisme

Des del punt de vista cultural, fou una reacció classicitzant (imitant models de l'antiga Grècia o Roma) al Modernisme. Enfront de la llibertat artística dels modernistes, defensava un art i una literatura sotmesos als cànons del classicisme:

  • Ordre, proporció, mesura, harmonia.
  • Perfecció formal.
  • Predomini de la raó i subjecció a la norma.
  • Retorn a les normes del Renaixement i la Il·lustració.

Des del punt de vista polític i ideològic, el Noucentisme va suposar la traducció en termes estètics de la pujada al poder de la burgesia catalana, que a través de la Lliga Regionalista (partit conservador i catalanista) va governar la Mancomunitat de Catalunya (unió de les quatre diputacions catalanes) del 1914 al 1923.

La Mancomunitat fou presidida per Enric Prat de la Riba, i, mort aquest el 1917, per Josep Puig i Cadafalch. Va crear una xarxa d'infraestructures culturals. La celebració del Primer Congrés de la Llengua Catalana (1906) impulsà la normalització ortogràfica i gramatical (Pompeu Fabra). També es va promoure la creació d'un gran nombre d'escoles, biblioteques i museus.

Eugeni d'Ors: Ideòleg del Noucentisme

Creador del terme i ideòleg principal del Noucentisme. Nascut a Barcelona el 1881, es doctorà en dret, freqüentà ambients modernistes i es dedicà al periodisme. El 1906 començà a escriure un article diari a La Veu de Catalunya sota l'epígraf de "Glossari" i signat amb el pseudònim Xènius.

Comentava l'actualitat política i cultural, i creà el terme "Noucentisme", amb què designava la nova estètica classicitzant catalana. Com a teòric del moviment, decidia quins escriptors i artistes es podien considerar noucentistes i quins no.

Pensament d'Eugeni d'Ors

El seu pensament gira al voltant dels següents conceptes:

  • Exaltació del present: Noucentisme (nou-cents, nou segle).
  • Revisió del passat: Reivindicació de l'època clàssica i el Renaixement, rebuig de l'Edat Mitjana i el Romanticisme.
  • Imperialisme: Implantar un estat model burgès a Catalunya i estendre'l a Espanya.
  • Arbitrarisme / Civilisme: Domini de l'ésser humà sobre la naturalesa i reivindicació de la ciutat.
  • Classicisme i mediterranisme: Reivindicació de la cultura grecollatina; Empúries era la ciutat emblemàtica on es trobaven les arrels clàssiques de Catalunya.
  • Exaltació de l'obra ben feta: Necessitat de la perfecció formal de l'obra d'art.

Un programa tan ambiciós s'havia de dur a terme des del poder polític: fou nomenat director general d'Instrucció Pública de la Mancomunitat el 1917, però destituït tres anys després. El 1923 se n'anà a Madrid i fou nomenat el 1938 Jefe Nacional de Bellas Artes. Després de la guerra es convertí en intel·lectual oficial del règim franquista, però acabà desenganyat de la política. Morí a Vilanova i la Geltrú el 1954.

Entradas relacionadas: