El Noucentisme Català: Ideologia, Cultura i Poesia
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,79 KB
Què és el Noucentisme?
Definició: El Noucentisme fou un moviment en què els intel·lectuals van intervenir en la vida pública i en la política amb l'objectiu de construir una societat moderna, culta i liberal. Els ideòlegs, els artistes i els intel·lectuals es van coordinar amb els polítics de la Lliga Regionalista. El terme "Noucentisme" fa referència a allò que és oposat a vell i allò que és propi del nou-cents (segle XX).
Cronologia: 1906 - 1923.
Modernisme vs. Noucentisme: Semblances i Diferències
El Noucentisme es considera una continuació del projecte modernista (creació d'una cultura catalana moderna i transformació de la societat), però amb una diferència clau: els noucentistes tenien el suport del poder polític.
Coincidències entre Modernisme i Noucentisme
- Antipairalisme
- Europeisme
- Lluita per la creació d'una llengua literària apta per a tots els usos de l'activitat social
Diferències Fonamentals
Modernisme:
- Ruralisme, localisme, romanticisme.
- Artistes aïllats, oposats al poder polític; naixement de la bohèmia.
- Propostes idealistes i radicals.
Noucentisme:
- Classicisme, civilitat, cosmopolitisme i arbitrarisme.
- Intel·lectuals col·laborant amb el poder polític, fet que va permetre la seva professionalització.
- Propostes realitzables a curt termini.
- Ideologia conservadora.
La Intervenció Cultural del Noucentisme
Eugeni d'Ors definia la Catalunya ideal amb una sèrie de mots clau que condensaven els conceptes més significatius del projecte:
Mots Clau d'Eugeni d'Ors per a la Catalunya Ideal
- IMPERIALISME: Versió actualitzada i conservadora de les idees del regeneracionisme. Volia comprometre tots els organismes públics i privats, i totes les classes socials, en un projecte totalitzador. La seva finalitat era transformar la realitat conflictiva de la societat catalana.
- ARBITRARISME: Defineix la filosofia noucentista com el domini de la voluntat humana sobre la realitat.
- CIVILITAT: Identificar la Catalunya ideal amb la "Catalunya-ciutat". Eugeni d'Ors volia crear l'ideal ciutadà que s'organitzava socialment mitjançant la creació de biblioteques, museus, etc.
- CLASSICISME: Interès pel classicisme de les proporcions, de l'harmonia i de l'equilibri. Es va establir la reivindicació de la mediterraneïtat com a emblema definidor del moviment.
Concreció Pràctica de la Intervenció Cultural
Aquest projecte d'intervenció cultural es va concretar a la pràctica en tres aspectes:
- Aparell ideològic d'estat: El mandat de Prat de la Riba a la Mancomunitat va crear tota una xarxa moderna i eficaç de centres educatius transmissors dels valors culturals, ideològics i socials del moviment.
- Fixació de la llengua literària: Des de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, Pompeu Fabra establí les Normes ortogràfiques.
- Infraestructures culturals: Creació d'infraestructures, com ara empreses editorials i publicacions periòdiques.
La Poesia Noucentista
La poesia era el gènere privilegiat, ja que era el que s'ajustava més bé a l'estètica del moviment. Les influències principals es troben en el parnassianisme (temes clàssics i formalisme) i en el simbolisme.
Poetes Destacats del Noucentisme
- Jaume Bofill i Mates
- Josep Maria López-Picó
- Rafael Masó
- Josep Carner
Aquests autors compartien interessos polítics, literaris i morals, i formaven un grup cohesionat. Tots van difondre les seves obres a La Revista (revista literària de l'època).
Característiques de la Poesia Noucentista
- Objectivitat i tendència a la síntesi.
- Atracció per la poesia classicitzant.
- Llenguatge acurat.
- Interpretació idíl·lica de la natura.
L'Escola Mallorquina
Era una agrupació de poetes seguidors de Miquel Costa i Llobera i Joan Alcover. La seva poesia era continuadora d'una estètica classicista i mediterrània que s'acostava a la de Josep Carner.
Josep Carner: Figura Clau de la Poesia Noucentista
Josep Carner va néixer a Barcelona el 1884. Va estudiar Dret i Filosofia i Lletres. Aficionat a l'escriptura des de ben jove, va col·laborar en diversos diaris i revistes. Va ser membre destacat de la vida política catalana i també va gaudir d'un gran prestigi entre els intel·lectuals.
Etapes de l'Obra de Josep Carner
- Etapa d'iniciació: Amb influències d'una poesia modernista.
- Etapa noucentista: En què es consolida com a poeta i crea la figura de dandi. Publica Fruits saborosos (llibre de gran perfecció formal amb molts noms d'origen grec i una visió idíl·lica de la natura) i Auques i ventalls (recull en què apareix un nou element: la ironia).
- Crisi de l'estètica noucentista i postsimbolisme: Aquesta etapa, juntament amb la següent, presenta un canvi influït per esdeveniments històrics que van marcar profundament la seva vida (Guerra Civil Espanyola i exili, que li va suposar l'allunyament de Catalunya). El cor quiet és el recull més representatiu. En aquesta etapa s'interessa per les coses senzilles i la contemplació filosòfica de l'existència.
- Evolució cap a la poesia metafísica: És l'evolució cap a una poesia d'especulació metafísica, marcada també per l'exili. Nabí és una profunda reflexió sobre el destí de l'ésser humà.