Normes sobre Publicació i Eficàcia: Aspectes Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,53 KB
1. Entrada en vigor de les normes: Publicació i Publicitat
1. Aprovació definitiva: Òrgan competent.
2. Sanció i promulgació: a. Llei estatal: 91 CE: el rei sancionarà, en el termini de 15 dies, les lleis aprovades per les Corts Generals i les promulgarà i ordenarà la seva immediata publicació. b. Lleis autonòmiques: són sancionades pel president de la CA en nom del Rei, excepte en el País Basc, on no apareix "en nom del Rei". c. Reglaments: no es parla formalment de sancionar, sinó simplement de signatura del President de l’Executiu, Ministres/Consellers competents.
3. Publicació: a. Principi general: publicitat de les normes: art. 9.3 CE. b. Funcionalitat: base per imposar obligació de coneixement; ignorància inexcusable. c. Contingut: i. Regla: Publicació del text íntegre (referit al contingut normatiu). ii. Excepció: pressupostos locals: 169.3 TRLHL: al BOP es publica només un resum per capítols; el pressupost íntegre es publica al BO de la Corporació si en té.
d. Forma: i. Lleis i NNFL: BOE o BO CCAA (art. 2.1 CC i art. 131 L 39/2015). ii. Reglaments: 131 L 39/2015: 1. Publicació preceptiva: publicació al “DO correspondiente”. 2. Publicació addicional facultativa: altres mitjans complementaris. iii. Equivalència de publicació en paper o electrònica: si aquesta reuneix les condicions i garanties.
2. Eficàcia de les normes; el principi d’inderogabilitat singular. 1. Vacatio legis:
Període temporal abans que entri en vigor la norma.
a. Funcionalitat: la vacatio legis serveix per possibilitar el coneixement material de la norma i l’adopció de les mesures necessàries per a la seva aplicació. b. Règim general: entrada en vigor als 20 dies de publicació, si no es disposa contrari (2.1 CC per lleis). c. Especialitats: i. Eficàcia immediata: no hi ha vacatio legis a partir de la publicació; avui es considera excepcional, i caldria justificar les raons que ho han permès. La majoria de la doctrina pensa que això és admissible quan: ○ Urgència i necessitat. ○ Molta difusió. ○ No calen mesures especials abans de posar en pràctica. ● OO FF EELL (ordenances fiscals entitats locals): 17.4 i 163 TRLHL: només requereixen publicació. ii. Eficàcia posterior a publicació: ● A un dia posterior concret (si hi ha previsió expressa). ● Possibilitat d’eficàcia esgraonada (si hi ha previsió expressa). ● Als 15 dies següents a comunicació a AP E o CCAA: reglaments locals: art. 70.2 LB: l’entrada en vigor dels reglaments locals exigeix dos requisits: ○ Publicació. ○ Recepció de la còpia de la norma per l’Administració de l’Estat o de la Comunitat Autònoma corresponent (és el termini perquè aquestes administracions puguin requerir l'anul·lació de la norma). ● 1 de gener o 1 de juliol següents a la seva aprovació: Llei o reglaments estatals que imposin noves obligacions a les persones físiques o jurídiques que exerceixin una activitat econòmica o professional com a conseqüència de l’exercici d’aquesta: art. 23 L 50/97: ○ Excepció: decrets llei, o casos en què es tracti del compliment del termini de transposició de directives europees o altres raons justificades així ho aconsellin (havent-se de justificar a la Memòria). iii. Eficàcia retroactiva: no hi ha vacatio legis.
2. Retroactivitat:
a. Irretroactivitat normes sancionadores i restrictives: 9.3 CE/ 47.2 L 39/2015 (nul). b. Jurisprudència: Ss TC 45/2018, de 26 d’abril i 51/2018, de 10 de maig. i. Concepte disposició sancionadora: no abasta multes coercitives (sí les sancionadores) ni recàrrecs. ii. Concepte disposició restrictiva de drets individuals: ● Garantitza esfera de protecció de la persona: drets fonamentals, drets patrimonials, principis rectors de la política social i econòmica. ● No garantitza la protecció dels drets adquirits: si s’adquireixen drets sota una normativa, aquesta pot ser objecte de canvi (i això no és aplicació retroactiva).
c. Retroactivitat tàcita: en DA sancionador: aplicació principis D. Penal: és obligatòria l’aplicació retroactiva de norma posterior favorable, sigui quina sigui la instància (administrativa o judicial) o el procediment (declaratiu o d’execució) STS 25.2.2010.
3. Inderogabilitat singular:
a. Regulació: 37.1 L 39/2015; són nul·les les resolucions que vulnerin allò establert a una disposició reglamentària. b. Derogacions internes (significat intrínsec): no admissió de regulació a la carta: no s’admeten excepcions singulars no justificades, ni tan sols dins la pròpia normativa. c. Derogacions externes (significat extrínsec): i. Per actes no normatius d’aplicació: no admissió d’acte d’aplicació contrari a la norma, encara que vingui d’òrgan jeràrquic superior. ii. Per actes normatius d’igual o inferior jerarquia: tampoc pot ser objecte de derogació injustificada (STS 16/04/2010 RJ 2012/5825).