Normativa laboral i contractes de treball
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,56 KB
Incorporació al treball
Incorporació al treball
El dret del treball és el conjunt de normes que regula les relacions individuals i col·lectives entre empresaris i treballadors amb l'estat. El treball és tota activitat humana, física o intel·lectual realitzada amb l'objectiu d'obtenir una prestació econòmica. El contracte de treball és un acord bilateral verbal o escrit mitjançant el qual una persona anomenada treballador és compromesa personalment i voluntàriament a prestar els seus serveis professionals a compte i sota el poder d'organització i direcció d'una altra persona anomenada empresari a canvi d'una remuneració.
Persones excloses de les relacions laborals
Persones excloses de les relacions laborals
- Funcionaris públics
- Treballs obligatòris: feines que legalment algú t'obliga a fer (treballs comunitaris, serveis...)
- Consellers de societat: formen part del consell d'administració SA i només la representen (no hi treballen)
- Treballs per amistat o bon veïnatge
- Treballs familiars: familiars fins a segon grau d'afinitat, si conviuen amb l'empresari poden quedar exclosos de la relació laboral
- Treballs per compte propi: autònoms
Els organismes judicials laborals
Els organismes judicials laborals
Són els que s'encarreguen de resoldre conflictes de les relacions laborals entre empresaris i treballadors, però també entre treballadors i treballadores i la seguretat social. La primera instància a la qual un treballador pot recórrer són els jutjats socials, normalment tenen competència provincial i resolen conflictes laborals individuals o col·lectius. La segona instància seria la sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), resolen els recursos que se'n diuen de suplicació contra les sentències del jutjat social i també resolen els conflictes col·lectius que afecten a l'àmbit superior d'un jutjat social. La tercera instància seria la sala social de l'Audiència Nacional, resol conflictes col·lectius en empreses que es troben en més d'una comunitat autònoma. La quarta instància seria la sala social del Tribunal Suprem, resol recursos de cassació que són els recursos contra les sentències de l'Audiència Nacional o contra el Tribunal Superior de Justícia.
Persones que poden treballar legalment a l'estat espanyol
Persones que poden treballar legalment a l'estat espanyol
- Edat: l'edat legal mínima són 16 anys, excepte artistes en espectacles públics. Les persones entre 16 i 18 anys que no estiguin emancipades necessiten autorització parental.
- Nacionalitat: poden treballar legalment a qualsevol país de la UE amb els mateixos drets nacionals qualsevol ciutadà membre de la UE, simplement s'ha de demanar una targeta de residència de la UE.
- Titulació: tenir la titulació necessària per exercir la determinada professió, ho obliga la llei.
Prohibicions relacionades amb l'edat (16-18 anys)
Prohibicions relacionades amb l'edat (16-18 anys)
Els menors no poden fer horari nocturn, no poden fer hores extraordinàries i no poden fer treballs perjudicials per la seva salut intel·lectual i humana.
Contingut mínim del contracte
Contingut mínim del contracte
- Un contracte de treball s'ha de comunicar al servei públic d'ocupació en 10 dies laborals.
- Identitats de les parts del contracte.
- Dades del compte de cotització.
- Dades del centre de treball.
- Dades del treballador.
El període de prova
El període de prova
És un període que serveix a l'empresari per comprovar les característiques del treballador i al treballador per comprovar les condicions de treball de la feina. A qui afavoreix el període de prova és a l'empresa, ja que pot decidir l'extinció de contracte sense indemnitzar-lo ni donar motius. És voluntari, s'ha de fer per escrit i si s'estableix un període de prova, ha de ser al principi de la relació laboral. Durant el període de prova, es tenen els mateixos drets i obligacions que la resta de la plantilla. Quan s'està de baixa, el període de prova no s'interromp. La durada del període de prova per als tècnics titulats és com a màxim 6 mesos, per la resta de treballadors fins a 2 mesos, i per a empreses de menys de 25 treballadors, els no titulats fins a 3 mesos.
Contracte de formació dual
Contracte de formació dual
Objectiu: compatibilitzar l'activitat laboral retribuïda amb la realització de cursos específics. Forma: escrita. Jornada: no superior al 65% d'una persona que fa jornada completa el primer any i no superior al 85% el segon any. No podran fer hores extres legals ni feines nocturnes ni a torns. Requisits: que no disposin de la qualificació professional reconeguda i s'han de fer estudis reglats postobligatoris i específics. Durada: mínim 3 mesos, màxim 2 anys. Si no et comuniquen res d'una no extensió, l'extensió es farà automàtica i si arriba a la durada màxima, passarà a ser indefinit. Període de prova: no n'hi ha. Indemnització: no n'hi ha. Salari: segons conveni i proporcional a les hores treballades, màxim 65% el primer any i un 75% el segon. Altres característiques: només es pot fer un contracte per cada cicle formatiu.
Contracte per l'obtenció de la pràctica professional
Contracte per l'obtenció de la pràctica professional
Objectiu: obtenció de la pràctica professional adequada corresponent al nivell d'estudis. Forma: escrita. Jornada: no podran realitzar hores extra. Requisits: el treballador ha de tenir un títol professional del lloc que ocupa. Durada: no pot ser inferior a 6 mesos ni superar l'any. Període de prova: màxim un mes. Indemnització: no n'hi ha. Salari: fixada en el conveni col·lectiu i no podrà ser inferior al salari mínim interprofessional. Altres característiques: el treballador només podrà ser contractat un altre cop amb contracte de pràctiques sempre i quan ocupi un lloc de treball que requereixi una titulació diferent. Quan s'acaba el contracte, l'empresa ha de lliurar al treballador un certificat on hi consti el temps que ha estat contractat, amb els llocs que va ocupar i les tasques que va realitzar.
Contracte de treball de durada determinada
Contracte de treball de durada determinada
Objectiu: atendre exigències circumstancials del mercat, acomulació de tasques, excés de comandes... Forma: escrita. Jornada: sencera o a temps parcial i ha de constar la causa i la circumstància de la producció que ho justifiqui. Durada: durada màxima de sis mesos, ampliable fins a un any per conveni col·lectiu. Període de prova: màxim 1 mes. Indemnització: la part proporcional a 12 dies per any treballat.
El contracte indefinit
El contracte indefinit
Busca la estabilitat laboral del treballador, ja que no té una durada determinada a no ser que una de les dues parts ho defineixi. Forma del contracte: escrita o verbal, si és a temps parcial ha de ser per escrit. Requisits: no n'hi ha. Durada: indefinida. Període de prova: fins a 6 mesos per als tècnics titulats i màxim 2 mesos per la resta. Indemnització: no n'hi ha perquè és indefinit.