Normalització Lingüística i Literatura Medieval Catalana
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,41 KB
Normalització Lingüística
Aquest procés, la normalització lingüística, es pot resoldre favorablement. És una resposta al conflicte lingüístic, que pretén recuperar els àmbits d’ús i el nombre de parlants de la llengua pròpia per lluitar contra la seua desaparició.
Autoodi
És el rebuig a la pròpia llengua que fan alguns parlants quan es neguen a utilitzar-la i adopten la llengua dominant per un sentiment d’inferioritat causat per la discriminació lingüística per part dels parlants d’una altra llengua considerada superior.
Lleialtat Lingüística
És una actitud de resistència, conscient i explícita, per resistir als canvis tant en les funcions de la seua llengua, com en l’estructura i el vocabulari.
Curial e Güelfa
Novel·la anònima escrita entre el 1435 i el 1462. És considerada una de les grans obres de la literatura catalana i europea medieval. Està constituïda per tres llibres:
- Llibre 1: Narra l’educació i la formació de Curial.
- Llibre 2: Es centra en el torneig de Melú.
- Llibre 3: Explica el captiveri de Curial a Terra Santa i el retorn a Montferrat.
Característiques de l'obra:
- Els escenaris són llocs coneguts: Itàlia, Alemanya, França, Grècia i Tunísia.
- Els personatges tenen noms i cognoms contemporanis.
- Apareixen personatges històrics al costat dels de ficció.
- Mostra la cultura clàssica i italiana de l'autor.
- El tema és l'ascensió social.
- Hi ha un toc d’humor.
Resum: La novel·la explica la vida d’un noble sense fortuna que va avançant graons en l’escala social, la vida amorosa de Curial i Güelfa, els rumors que fan que Curial perdi poders i el final del compromís entre Curial i Güelfa.
Tirant lo Blanc
Argument: Aquesta novel·la narra la història del jove cavaller Tirant lo Blanc. Després de participar en uns exercicis d’armes a Anglaterra, es trasllada a Rodes i Constantinoble per lluitar contra els turcs, que amenacen l’Imperi Bizantí. Tirant s’enamora de Carmesina, la princesa imperial, però aquest amor trobarà impediments que no seran plenament resolts fins al final.
Els personatges són virtuosos i es protegeixen i s’encobreixen mútuament. Tirant lo Blanc es casarà amb Carmesina. Els herois i l’emperador moren; Tirant lo Blanc d’una pulmonia fulminant, Carmesina de dolor davant del cadàver del seu marit, i l’emperador de dolor en veure el patètic espectacle ofert per la seva filla.
Anàlisi: Tirant lo Blanc ha estat recentment qualificada de novel·la total pel fet que desenvolupa àmpliament tots els temes que caracteritzen el gènere: la guerra, l’amor, els costums socials, l’anàlisi psicològica i la història. L’amor és l’aspecte més interessant i atractiu d’aquesta novel·la.
Oracions Subordinades
- Concessives: encara que, malgrat que
- Condicionals: si ..., verb ...
- Comparatives: frase amb com
- Adjectives: explicatives amb ", especificatives sense
- Adverbials: de lloc...
Verbs Febles
es + CI + CD + CC
- CD: la, l', el, els, les, un/una/uns/unes/quantitatiu: en, n'; això/allò/açò: ho
- CI: li, els
- CC: si té DE: en, n'; si no té DE: hi