Nietzsche: Moral Noble, Esclaus i Ressentiment

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,38 KB

Nietzsche: Moral Noble i Ressentiment

Idees Principals (Anàlisi 1)

Nietzsche contrasta dues morals: la moral noble i la moral del ressentiment. L'home noble defineix el bé espontàniament a partir de si mateix i considera el dolent com allò diferent d'ell. En canvi, la moral del ressentiment, pròpia dels oprimits, crea primer el concepte de mal (representat pels nobles) i, com a oposició, defineix el bé. Aquesta inversió de valors fa que allò que abans era considerat bo (força, poder, noblesa) passi a ser vist com a pervers, mentre que la feblesa es considera virtut.

Significat de Paraules (Anàlisi 1)

"home noble"
Individu que s’autoafirma, actua de manera espontània i veu el bé en la seva pròpia força i poder.
"ressentiment"
Sentiment d’hostilitat dels febles cap als poderosos, que neix de la seva frustració i els porta a invertir els valors morals.

Explicació de la Frase (Anàlisi 1)

Nietzsche defensa que la moral aristocràtica i la moral del ressentiment funcionen de manera oposada. En la primera, el concepte de "bo" sorgeix espontàniament dels nobles i el de "dolent" és secundari. En canvi, en la moral del ressentiment, el "pervers" (el noble) és la figura principal, i el "bo" només existeix com a oposició a ell. Això implica una inversió de valors: els nobles, abans admirats per la seva força, ara són condemnats, mentre que la debilitat és glorificada. Aquesta transvaloració s’ha imposat al llarg del temps, convertint-se en la moral dominant.

Nietzsche: La Moral dels Esclaus

Idees Principals (Anàlisi 2)

Nietzsche distingeix entre dues formes de moral: la noble i la dels esclaus. La moral noble sorgeix d’una afirmació espontània de la pròpia força i existència, mentre que la moral dels esclaus neix del ressentiment. Els esclaus, incapaços d’actuar per si mateixos, reaccionen contra els forts i inverteixen els valors: defineixen primer el mal (els nobles) i, per oposició, es presenten com a bons. Aquesta moral no és creativa, sinó reactiva, ja que necessita un enemic per justificar-se i construir la seva pròpia identitat.

Significat de Paraules (Anàlisi 2)

"ressentiment"
Sentiment d’hostilitat cap als poderosos, derivat de la pròpia frustració i incapacitat d’acció.
"espontàniament"
Que sorgeix de manera natural, sense dependre de factors externs ni reaccionar a aquests.

Explicació de la Frase (Anàlisi 2)

Nietzsche sosté que la revolta dels esclaus en la moral es produeix quan els febles, incapaços d’exercir poder directament, creen valors basats en el ressentiment. En lloc d’afirmar-se positivament, la seva moral nega els valors dels forts, convertint-los en perversos. Aquest procés inverteix els valors originals: allò que abans es considerava noble (força, poder, grandesa) passa a ser condemnat, mentre que la feblesa i la submissió esdevenen virtuts. Aquesta transvaloració, impulsada pel judaisme i consolidada pel cristianisme, ha triomfat fins a impregnar la moral moderna, segons Nietzsche.

Entradas relacionadas: