NFOT: Transformació Laboral i Requisits de Qualificació
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,52 KB
Perspectiva de Köhler i Martin sobre les NFOT
Després de la crisi de l'organització taylorista del treball, s’introdueixen les Noves Formes d’Organització del Treball (NFOT) com una alternativa de flexibilització perquè els treballadors es requalifiquin, ja que la forma de treballar va canviant.
Context i causes de les NFOT
- Millora de les condicions econòmiques, culturals i de vida de la població.
- Crítiques a l'alienació en el treball productiu.
- Resistència obrera al treball.
- Crisi econòmica i reorganització industrial, i la crisi de la producció en sèrie.
Modificacions degudes a les NFOT
- Mobilitzar els RRHH com a factor de flexibilitat: ser més flexible a l'hora de treballar, amb estocs, amb proveïdors i clients, aprofitant els recursos humans.
- Motivació com a via de millora de la qualitat de la producció: obtenir un producte amb més qualitat, vigilant la producció, la tecnologia i l'organització. Amb el fordisme es produïa molt, però amb menys qualitat.
- Esgotament expansiu de les funcions qualificades: en el nou context de les tecnologies, per aconseguir definicions més complexes dels llocs de treball.
- Utilització de noves tecnologies: per eliminar funcions primitives, sense eliminar els llocs de treball.
- Orientació dels processos de formació: cap a un concepte més ampli de la qualificació, sense limitació de capacitats específiques del procés; orientació al treball i aplicabilitat de tots els coneixements i capacitats.
- Sense fixació unilateral d'exigències en el rendiment: obligació de compromís amb el rendiment.
- Professionalitat col·lectiva via treball en grup: interès pel treball, intel·ligència humana més tecnologia, allò que s'aporta de més.
Per aquestes modificacions, sorgeix el concepte de treball invisible: feina que no es té en compte socialment ni està remunerada, i per tant no s'inclou en els canvis de l'àmbit laboral.
Nous conceptes i requisits de les NFOT
Els nous conceptes de les NFOT comporten una demanda de nous requisits de qualificació en els llocs de treball, ja que els treballadors, per accedir-hi, han de posseir competències i característiques diferents de les requerides per l'organització científica del treball de Taylor.
- Capacitat d'abstracció: la nova forma de treball comporta un augment de la càrrega mental més que física.
- Autonomia dels llocs de treball: responsabilitat a l'hora de prendre decisions.
- Intel·ligència emocional: per poder treballar en equip.
- Polivalència com a habilitat: poder exercir diversos llocs de treball i funcions.
- Capacitat d'aprenentatge continu: adaptar-se als canvis tecnològics i organitzatius i tenir una predisposició a la formació contínua.
Canvi en els incentius
- Simbòlics: reconeixement social, participació en decisions, implicació, interessos comuns.
- Promoció i formació.
- De grup: estímul per a la resistència en l'organització.
Noves Formes d'Organització del Treball (NFOT)
Les NFOT són diferents del taylorisme, ja que proporcionen treball en grup (agrupant els treballs i els continguts dels llocs de treball que tenen el mateix rang jeràrquic, i dotant-los de més competències).
Tipus de canvis en les NFOT
- Canvi horitzontal
- Canvi vertical
Si el canvi és de rang vertical, el lloc de treball resultant necessita més qualificació i més competències, implicant més complexitat i profunditat que el canvi horitzontal.
Pràctiques clau de les NFOT
- Rotació: en els llocs de treball, s'organitza la feina i es pot anar passant per diferents llocs de treball que estan més o menys en el mateix rang.
- Treball en grup: s'ocupa de fer funcionar tota l'organització del procés de producció necessari per a un producte. S'identifiquen diferents llocs de treball, hi ha rotació i, per tant, polivalència. Cada membre té una feina concreta dins del procés global.
Conseqüències de les NFOT
Tot això fa que els treballadors hagin d'adaptar-se i modificar les seves competències.