Nekazaritza: Faktoreak eta Eraldaketak

Enviado por Chuletator online y clasificado en Diseño e Ingeniería

Escrito el en vasco con un tamaño de 3,26 KB

Nekazaritzan eragiten duten faktore fisiko eta gizatiarrak

  • Inguru naturalak

    Inguru fisikoaren menpekotasuna murriztu da teknikei esker:

    • Erliebeak: altuera handia (200-700 m bitartean lurzoruaren %70; 50 milioi ha-tik bakarrik dute %5eko aldapa).
    • Klima: lurralde gehienak prezipitazio urri eta irregularren menpe; muturreko tenperatura eta lehortasuna.
  • Nekazaritza-egitura

    • Nekazaritza tradizionalaren ezaugarriak (1960 arte)
      • Eskulan ugari (biztanleria aktiboaren %63).
      • Jabetza handiak eta txikiak nahastuta.
      • Teknologia urria.
      • Etekin txikiak.
      • Produkzioa barne-merkaturako (esportaziorik gabe).
      • Merkatu babestua, muga-zergen bidez.
    • 1960ko hamarkadako aldaketa handiak
    • Aldaketa hauen ondorioz, nekazaritzaren gaur egungo ezaugarriak
      • Biztanleria gutxi eta zaharkitua.
      • Nekazaritza-ustiapena handiagotzeko eta intentsibotzeko joera.
      • Aurrerapen teknologikoa areagotzeko joera.
      • Etekinak handitu dira.
      • Produkzioa espezializatzeko joera.
      • Merkatu globalizatu eta liberalizatuetan sartzea.
    • Aldaketa demografikoak
      • 1900ean biztanleria aktiboaren %63, 2001ean %6,1.
      • Desberdintasun handiak: Madrilen eta EAEn (%1), Andaluzian, Extremaduran eta Galizian (%14).
      • Arrazoiak: nekazarien exodoa (1960-1975) eta mekanizazioa.
      • Ondorioak: jendez hustea eta biztanleriaren zahartzea (%50 40-64 urte bitartekoak).
      • Nekazaritza-populazioaren joera: murriztea. Arrazoiak: erretiroa, nekazaritzan dagoen lehiakortasuna eta errentagarriak ez diren ustiapen ugari.
      • Gaztetze-joera: landa-eremura itzultzen edo bertan geratzen direlako, hirian lana aurkitzen ez dutelako, eta EBk nekazaritza babesteko diru-laguntzak ematen dituelako.
    • Aldaketak ustiapen-sisteman, jabetza-sisteman eta lurraren edukitzan
      • Ustiapena: ekoizle batek ustiatutako lursail guztiak.
      • Espainian: ustiapen-kopuruak behera egin du.
      • Batez besteko neurria handitu da (lehen %8, orain %23,9).
      • Latifundioa

        100 hektarea baino gehiago dituen ustiategia. Lurraren %50 baino gehiago hartzen du, jabeen %0,8k (Andaluzian, Extremaduran, Gaztela-Mantxan, Aragoin). Kausak: Errekonkistan egindako lur-banaketa eta XIX. mendeko desamortizazioak.

        • Ezaugarriak: jabearen abstentzioa, laborantza estentsiboa, etekin urriak, sasoiko langabezia, analfabetismoa eta jornalari ugari.
      • Minifundioak

        10 hektarea baino gutxiago dituen ustiategia. Lurraren %10,5 hartzen du, jabeen %52,3k (Galizian, Leonen, Kantabrian, Valentzian). Desagertzeko joera du, jabe txiki batzuek errentan ustiatzen baitute.

      • Edukitza-sistema
        • Zuzena: %73,9 (batez ere jabetza txikiak).
        • Zeharkakoa: errentan.
    • Teknikan eta nekazaritza-sisteman egindako eraldaketak
      • 1960tik aurrera: mekanizazioa, ongarri kimikoak, abeltzaintzako arrazetan hautaketa genetikoa, etekin handiagoak, espezializazioa, eta produkzio gero eta intentsiboagoa.

Entradas relacionadas: