Necessitats Humanes, Consum Responsable i Nutrició Essencial

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,09 KB

La Necessitat: Definició i Tipus Essencials

Allò que tota persona ha de tenir i ha de satisfer per mantenir la seva vida, la seva salut i el seu benestar. Existeixen necessitats bàsiques i inqüestionables (respirar, alimentar-se...).

Tipus de Necessitats

  • Necessitats primàries: Imprescindibles per a la supervivència.
  • Necessitats secundàries: Són importants però poden patir restriccions (roba, calçat, etc.).
  • Necessitats terciàries: Venen donades pels avantatges que ens faciliten, però que poden ser prescindibles (mòbil, TV, sofà, etc.).

Exemples de Necessitats

  1. Necessitat primària: Ingesta d’aliments per a la nostra supervivència.
  2. Necessitat secundària: El fet de seguir una dieta determinada, on hi ha restriccions.
  3. Necessitat terciària: Sortir a un restaurant a menjar.

Relació entre Necessitat i Consum

Hi ha una forta vinculació entre ambdós conceptes, en el sentit que una necessitat es pot satisfer consumint un producte, un servei o qualsevol altre bé natural o artificial. En aquest sentit, el consum ens apareix com el mitjà per a satisfer les diferents necessitats, ja siguin de supervivència, de benestar o de comoditat.

Factors que Afavoreixen el Consum

Factors Clau

Publicitat: Es realitza a través de la TV, la ràdio, els rètols, per correus o mitjançant mostres gratuïtes o degustació. Utilitza la imatge personal associada a una multitud d’estereotips.

Targetes de crèdit: No només la targeta bancària, sinó també les que són pròpies de l’establiment. La targeta afavoreix la dispersió de la quantitat de diners. Els diners en efectiu limiten la compra al que es porta a sobre. La targeta està limitada pel saldo del qual es disposi.

Préstecs i pagaments a termini: “Compri avui i pagui a poc a poc”. El somni del consumidor es compleix, sense adonar-se que possiblement s'està hipotecant i que potser hauria pogut prescindir d'alguns productes.

Consum Responsable: Hàbits i Sostenibilitat

És un concepte defensat per organitzacions ecològiques, socials i polítiques que consideren que els éssers humans farien bé de canviar els seus hàbits de consum, ajustant-los a les seves necessitats reals i optant al mercat per opcions que afavoreixin la conservació del medi ambient i la igualtat social.

Gestió del Consum a la Unitat de Convivència Familiar

Dins de la unitat de convivència familiar, es generen un conjunt de necessitats que donaran lloc a un seguit de respostes. La gestió d’aquestes és la gestió de la llar. Requereix una planificació, una organització, una posada en marxa, un control i una presa de decisions sobre com administrar i distribuir els recursos limitats.

L'Equilibri Alimentari i la Nutrició Essencial

L’Equilibri Alimentari

Tasca que implica múltiples facetes de la vida social, laboral i econòmica.

Alimentació

Activitat que es porta a terme diàriament, des d’abans de néixer fins al final de la vida. El cos humà necessita una aportació constant de nutrients i energia per a satisfer els seus requeriments bàsics.

Inclou tots els processos voluntaris i conscients mitjançant els quals l’ésser humà es proporciona les substàncies que necessita per alimentar-se i nodrir-se.

Nutrició

Conjunt de processos que tenen lloc en l’organisme gràcies als quals es reben, transformen i s’utilitzen les substàncies que contenen els aliments. Aquests processos són inconscients i involuntaris i depenen de la digestió, absorció i transport dels nutrients dels aliments fins als teixits.

Tipus de Nutrients

  • Macronutrients: Es troben en major proporció en els aliments. Hi trobem els glúcids (sucres i hidrats de carboni), els lípids (greixos) i les proteïnes.
  • Micronutrients: Es troben en proporcions minúscules, però no per això són menys importants. Són les vitamines i els minerals.

Funcions dels Nutrients

  • Funció Plàstica: Consisteix a formar i controlar els teixits del cos humà. Aquesta funció la desenvolupen les proteïnes, les sals de calci (carbonat de calci) i algunes sals minerals.
  • Funció Reguladora: Facilita i controla els processos metabòlics. Aquesta funció la realitzen les vitamines i algunes sals minerals.
  • Funció Energètica: Aporta l’energia perquè l’organisme faci les seves activitats diàries. Aquesta funció la fan les substàncies riques en calories com són els lípids, glúcids (hidrats de carboni) i les proteïnes.

Entradas relacionadas: