Naturalisme i Modernisme: Anàlisi de Corrents Literaris i 'La Bogeria' de Narcís Oller

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,41 KB

El Naturalisme: Ciència i Determinisme a la Literatura

El Naturalisme és una vessant del Realisme que busca incorporar la ciència a la literatura. Aquesta aproximació fa que els escriptors siguin rigorosos i objectius en la seva representació de la realitat, sovint amb una mirada freda i analítica.

La bogeria, com a tema, sovint posa en qüestió els principis del Naturalisme.

El Determinisme en el Naturalisme

El determinisme és la teoria filosòfica i científica segons la qual tots els éssers humans estan condicionats per les lleis de l’herència genètica, social i històrica. Aquesta teoria anul·la la voluntat humana de superació, suggerint que el destí dels individus està predeterminat.

Els personatges naturalistes són sovint individus amb problemes, que viuen la cara fosca de la vida, sotmesos a les circumstàncies.

El Positivisme com a Mètode

Pensadors com Hippolyte Taine i Auguste Comte van desenvolupar el positivisme, un mètode d’anàlisi de laboratori que consisteix a posar uns elements dins d'un medi, observar com evolucionen i prendre'n nota. Aquest mètode va influir profundament en la manera com els escriptors naturalistes abordaven la creació literària.

El Modernisme: Art, Ideologia i Estètica

El Modernisme va ser un moviment cultural produït a Occident a la fi del segle XIX i al començament del segle XX. En art, tot i que a Catalunya té un sentit molt més ampli, va tenir incidència sobretot en l’arquitectura i les arts decoratives.

Corrents Ideològics del Modernisme

Dins del Modernisme, es van desenvolupar dos corrents ideològics principals:

  • Regeneracionisme

    L'art es concebia com una eina per transformar la realitat. L’artista s'oposava al conservadorisme de la burgesia i intentava, a partir de l'art, regenerar la societat cap a una ideologia progressista. Entenia l’art com un mitjà de canvi social.

  • L'Art per l'Art

    Per a aquesta corrent, l'art era el refugi de l’artista, la seva religió. Es tractava de recrear un món de bellesa i esteticisme, allunyat de les preocupacions quotidianes.

Característiques Estètiques del Modernisme

Entre les característiques més destacades del Modernisme trobem:

  • L'afany per la musicalitat.
  • La presència de la natura i les al·lusions als sentits.
  • La recerca de la bellesa, sobretot a nivell formal, com a via per fugir d'una realitat hostil.
  • La figura de l'artista com a bohemi, que viu la veritable existència, la del plaer i la bellesa, lluny de les obligacions quotidianes que li imposa el sistema.

Narcís Oller i l'Anàlisi de "La Bogeria"

Narcís Oller és un autor clau del Realisme i Naturalisme català, conegut per obres com Pilar Prim i La Bogeria.

"La Bogeria": Una Novel·la Clau

La Bogeria és una novel·la que presenta la història del seu protagonista a través de tres punts de vista diferents, que són presentats a través de tres personatges secundaris. El protagonista principal és Daniel Serrallonga.

Els Tres Punts de Vista Narratius

  1. 1. El Narrador (Alter Ego d'Oller)

    És un personatge sense nom, encarregat de narrar els esdeveniments. Oller el converteix en el seu 'alter ego'. Oller és un escriptor sensible al sofriment humà, i el narrador també ho és. Li sap greu el procés que pateix el protagonista i no està d'acord amb el metge Giberga.

  2. 2. Armengol

    Amic íntim del narrador, que té l'interès que conegui Serrallonga. La seva intenció és passar una estona entretinguda i divertir-se. Armengol no és malintencionat, però no es pren Serrallonga seriosament i no li veu transparència en les seves reaccions.

  3. 3. Pròsper Giberga

    Al principi era estudiant de medicina, després metge. Era fill del metge del poble de Serrallonga, que havia tractat amb tota la família Serrallonga. Ell aporta una visió determinista que confronta amb la del narrador. Al narrador no li agrada Giberga per les seves afirmacions deshumanitzades, i ell les argumenta com si fossin veritats úniques, creient que Giberga té raó i la resta estan equivocats.

Argument i Temàtica de "La Bogeria"

A La Bogeria, veiem com Serrallonga és ridiculitzat, humiliat, estafat i empresonat per l’acció dels que l'envolten. Les seves germanes li volen treure l’herència i el porten a tribunals perquè el declarin boig. Amb aquest panorama desolador, Serrallonga acaba més malalt del que estava i morirà en un manicomi anomenat 'El Paradís'.

La novel·la sorgeix d'una experiència personal d'Oller: la mort d'un pacient al manicomi. Aquest pacient és un personatge absent (apareix molt poc) i és el motiu de converses dels altres personatges.

Reflexions de la Novel·la

La novel·la reflexiona sobre:

  • Els límits de la bogeria.
  • Com una persona que no és com la resta acaba tornant-se boja pel tracte dels demés.

El protagonista, Daniel Serrallonga, canvia d’ànims amb rapidesa i sembla més gran tot i tenir 20 anys, perquè no vesteix com la resta i pensa diferent. L'obra és una crítica social contundent contra els manicomis de l'època.

Entradas relacionadas: