Narcís Oller i el Realisme Català
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,12 KB
Evolució de la Narrativa al Segle XIX
La narrativa es va desenvolupar al llarg del segle XIX seguint els moviments estètics i ideològics que s'hi van produir, en un context històric de grans transformacions econòmiques i socials. Els escriptors eren hereus de la Revolució Francesa de 1789, en què van triomfar els valors burgesos (llibertat, igualtat, fraternitat), i de la Revolució Industrial, que, com ja hem dit, va consolidar el poder econòmic de la burgesia i va generar el proletariat.
Es van succeir diferents corrents estètics: durant la primera meitat del segle predominen les idees romàntiques, però durant la segona meitat triomfen el realisme, el costumisme i el naturalisme.
- El Romanticisme: Va defensar arreu d'Europa la llibertat dels individus i dels pobles. Aquest esperit va produir a casa nostra el moviment de la Renaixença, que va impulsar la recuperació de la literatura culta i la recuperació dels nostres escriptors clàssics medievals com a referents literaris, així com el tractament de temes històrics propis.
- El Realisme i el Naturalisme: Contràriament, propugnaven la cerca de la veritat o l'objectivitat per damunt de les idees.
- El Costumisme: Manté encara molts elements romàntics, però incorpora característiques pròpies del realisme, com ara la temàtica, els procediments expressius i les tècniques narratives.
Narcís Oller: Vida i Obra
Narcís Oller (Valls, 1846 - Barcelona, 1930) va alternar la professió d'advocat amb l'escriptura de novel·les, contes, quadres de costums, teatre i llibres de memòries. Va iniciar la carrera literària en castellà, però la relació amb escriptors de la Renaixença i amb els crítics Josep Yxart i Joan Sardà, introductors del naturalisme, van dur Narcís Oller a canviar de llengua. D'altra banda, el coneixement d'escriptors castellans com ara Galdós, Clarín o Emilia Pardo Bazán, i la lectura del francès Émile Zola, el van orientar envers el realisme francès i les tècniques naturalistes.
L'enfocament Realista de Narcís Oller
Narcís Oller cerca la veritat en l'art, entesa com a reproducció de la realitat, perspectiva que el lliga a la realitat del seu temps i el seu entorn en els temes que tracta: la problemàtica que va generar la construcció del ferrocarril, el caciquisme, l'ascens de la burgesia, la crisi econòmica, etc. Tot i això, els seus personatges tenen trets lleugerament idealitzats, tant els positius com els negatius; aquests esdevenen caricatures amb grans dosis de crítica social contra tares socials com ara l'avarícia, la calúmnia o els convencionalismes, des d'una òptica moralista i un sentiment d'arrel romàntica.
Obres Principals de Narcís Oller
La seva primera novel·la fou La papallona, obra en què hi ha elements realistes i naturalistes, i que li dóna fama a Europa, es considera la primera novel·la catalana moderna després del Tirant lo Blanc. A L'Escanyapobres desenvolupa el tema de la passió pels diners, que condueix el protagonista a una mort tràgica, amb barreja pel naturalisme i una intenció moral. Vilaniu descriu la decadència social, política i moral de la vida ciutadana. La febre d'or (1890-1892) fou la novel·la més ambiciosa i extensa d'Oller, en què narra l'enriquiment d'una família humil gràcies a la febre borsària. La bogeria és un estudi psicològic de la demència. Finalment, Pilar Prim, una novel·la psicològica amb tècniques modernistes, narra les dificultats d'una vídua a l'hora de refer la vida sentimental a causa dels prejudicis morals i socials.