Sol Naixent, Impressió: Anàlisi del Paisatge Impressionista de Monet

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,23 KB

Sol Naixent. Impressió

1. Catalogació

  • Títol: Sol naixent. Impressió
  • Autor: Claude Monet
  • Cronologia: 1872
  • Estil: Impressionista
  • Tècnica: Oli sobre tela
  • Tema: Paisatge
  • Localització: Musée Marmottan (París)

2. Context històric i cultural

Època de gran transformació social i filosòfica (positivisme), amb l’hegemonia de la burgesia que aporta els seus costums i la manera d’entendre la vida. La França de la segona meitat del segle XIX i, concretament, París és l’escenari de totes les revolucions burgeses, així com del Segon Imperi, la Comuna i la III República. Però aquest París també és escenari dels grans canvis. Apareixen els grans bulevards, les exposicions universals creen monuments com la Tour Eiffel i l’especulació urbanística donarà pas a una burgesia de nous rics. També té molta importància la nit i els locals nocturns. El cafè Guerbois va ser el centre de reunió dels impressionistes on discutien d’art, de política, de poesia, dels avenços científics. Els impressionistes s’identificaven amb la bohèmia, l’esquerra política i el món dels intel·lectuals crítics amb el poder com Émile Zola.

3. Anàlisi formal

Elements plàstics: El color és el protagonista de l'obra, amb pinzellades soltes, brillants i dinàmiques, disposades com taques de color, que només insinuen i aconsegueixen amb això una sorprenent sensació d’esbós, prescindint de la pràctica acadèmica de perfilar i detallar els objectes. Pel que fa als colors, hi domina el to blau grisenc de la tènue boirina amb la qual el pintor ha embolcallat tota l’obra. Destaca el contrast entre les intenses tonalitats de colors freds com el blau, violeta i gris amb la calidesa del vermell ataronjat. Les pinzellades vermelloses representen els reflexos del sol a l’aigua i es van separant a mesura que s’apropen a l’espectador. Pel que fa a la llum, aquesta és real, mostrant una preocupació per captar l’instant lumínic.

Composició: Al fons s'insinuen els vaixells mercants amb els seus pals i les xemeneies de les fàbriques que treuen fum. L'espessa boira matinal no impedeix que es distingeixi una rodona de color vermell intens: el sol. Apropant-se a l'observador, s'aprecien tres bots de rems que naveguen per unes aigües encalmades en les quals es reflecteix la llum de l'astre. El cromatisme crea la profunditat, com en les pinzellades que representen els reflexos del sol a l’aigua, que es van espaiant en apropar-se a l’espectador. La composició és oberta, i les línies compositives, horitzontals i verticals. Les tres barques, però, creen una diagonal. Aquestes ajuden a crear la sensació de profunditat i trenquen el ritme horitzontal del llenç.

Temps: Referencial

Ritme: Sensació de moviment aconseguit mitjançant les pinzellades soltes.

Estil: Aquesta obra inspirà el nom que havia de designar tot el moviment. Monet s’interessa pels colors complementaris seguint la llei del contrast simultani descoberta per Chevreul i pel tractament de la llum, que el van dur a fer sèries de temes, com la catedral de Rouen, a diferents hores del dia, amb la voluntat de pintar, a més dels objectes, també l’atmosfera que els envolta. La gamma cromàtica deriva d’uns quants tons purs que es mesclen òpticament en la retina. Els impressionistes volgueren demostrar aquesta teoria pintant amb pinzellades petites i pures, que unides assolien la tonalitat volguda si l’espectador es col·locava a distància del quadre. Per aconseguir aquest efecte calia pintar sota la llum natural, a l’aire lliure. Els impressionistes no van innovar en la temàtica: pintaven paisatges i temes de la vida de la burgesia a la qual pertanyen. Influències dels grans pintors barrocs, de Delacroix, el treball de la llum dels anglesos Turner i Constable, de l’escola de Barbizon i dels paisatges japonesos, a més del mateix Manet. Els primers influïts són els postimpressionistes, amb Cézanne, Van Gogh i Gauguin al capdavant.

4. Interpretació

Tema: L’obra no és una representació exacta del Port de Le Havre, sinó més aviat la impressió que li causà en veure la sortida del sol; no vol captar una escena, sinó una atmosfera.

Gènere: Paisatgístic

Funció: Decorativa o estètica

Explicacions: El nom d'impressionisme prové d'aquest quadre de Monet, el qual juntament amb altres pintors com Renoir, Pissarro, Cézanne i Sisley organitzà una exposició el 1874 a l'antic estudi del fotògraf Nadar al Boulevard des Capucines. La crítica fou ferotge amb ells, però el comentari que es féu més cèlebre va ser el de Louis Leroy, que considerà el quadre de Monet Sol Naixent. Impressió simptomàtic de la tendència general del grup i titulà la seva crítica «Exposició dels impressionistes». Els pintors s’ho van prendre bé i es van autoanomenar impressionistes.

Entradas relacionadas: