El Nacionalisme, l'Imperialisme i la Revolució Industrial (1870-1920)
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,32 KB
1. El Nacionalisme a la Darreria del Segle XIX
A mitjan segle XIX, tant els italians com els alemanys aspiraven a crear un Estat-nació unitari:
- A Itàlia, que es trobava dividida en diversos estats, el rei del Piemont Víctor Manuel II i el seu primer ministre Cavour assumiren el projecte d'unificació. La guerra contra Àustria va permetre alliberar Llombardia (1859); a continuació, Parma, Mòdena i la Toscana celebraren plebiscits i s'annexionaren al Piemont; el 1860, Garibaldi conquerí Nàpols i Sicília i en foragità els Borbons. El 1861 Víctor Manuel es proclamà rei d'Itàlia. Més tard s'ocuparen Venècia (1866) i els Estats Pontificis (1870). El 1871, Roma esdevingué capital d'Itàlia.
- La divisió d'Alemanya en 39 estats finalitzà quan Prússia es va imposar a Àustria. Otto von Bismarck, primer ministre del rei prussià Guillem I, va declarar la guerra a Àustria el 1866 i, un cop la va derrotar, creà la Confederació d'Alemanya del Nord, formada per 21 estats. El 1870 va vèncer a França i va obtenir Alsàcia i Lorena. El 1871, Guillem I fou proclamat kàiser del Segon Reich (imperi) alemany, un estat federal amb capital a Berlín.
Aquestes unificacions donaren pas a una etapa de pau que tanmateix amagava greus tensions:
- A l'Imperi austrohongarès, els polonesos, els txecs, els eslovacs i els hongaresos aspiraven a la independència. A més, hi havia rivalitat amb Rússia pel control dels Balcans.
- A l'Imperi turc, els croats, els serbis i els búlgars maldaven per deslliurar-se al més aviat possible d'un poder imperial que es trobava en decadència.
- L'expansió de l'Imperi rus cap a Orient provocava tensions amb els austrohongaresos, els turcs, els britànics i els japonesos. A l'interior hi havia una gran inestabilitat política i social.
- Alemanya, la principal potència industrial i militar de l'Europa continental, mirava de fer noves aliances per aïllar França. El 1882 establí una Triple Aliança amb Itàlia i Àustria-Hongria.
- França, humiliada en la guerra francoprussiana del 1870-1871, esperava l'oportunitat de recuperar Alsàcia i Lorena. El 1894 va signar un acord antigermànic amb Rússia.
- Gran Bretanya començava a veure trontollar la seva hegemonia marítima pel poder dels Estats Units i el Japó. Mentrestant, creixia el sentiment independentista a Irlanda.
2. L'Expansió Colonial
A partir del 1870, les nacions europees més industrialitzades van iniciar una ràpida expansió per controlar territoris a l'Àfrica, l'Àsia i Oceania. Les nacions imperialistes o metròpolis imposaren a les colònies la dominació política i cultural, com també el control total de la seva economia en benefici propi. Les causes d'aquest procés imperialista són diverses:
- La competència industrial: es buscaven mercats on vendre les manufactures industrials i invertir excedents de capital i on obtenir alhora matèries primeres i productes de consum.
- L'excés de població: molts aturats emigraven a les colònies cercant noves oportunitats.
- La política de prestigi: les nacions competien per crear imperis colonials grans i rics.
- L'esperit científic (explorar nous territoris) i l'impuls missioner (estendre-hi la fe).
L'expansió colonial va ser ràpida perquè les nacions industrialitzades tenien al seu abast tots els mitjans tècnics i econòmics per imposar-se a pobles sense Estat i sense exèrcits moderns. Les potències van mirar de justificar aquesta imposició amb diversos arguments:
- La necessitat de difondre la civilització entre els pobles que creien «endarrerits».
- L'obligació moral dels blancs d'estendre la fe cristiana als pobles que la desconeixien.
- La voluntat de garantir l'ordre i la pau per damunt de les lluites tribals.
Aquests pretextos en realitat amagaven una actitud racista (només denunciada per alguns socialistes i sindicalistes) que considerava que l'home blanc era superior a les altres ètnies.
3. Els Imperis Colonials
Els imperis colonials es van estendre per territoris de tot el planeta:
- L'Imperi britànic, el més ric i extens del món, abastava l'Índia, Ceilan, Birmània, Singapur, Hong Kong, Canadà, Austràlia, Nova Zelanda i diversos territoris des d'Egipte fins a Sud-àfrica.
- L'Imperi francès estava format per territoris a l'Àfrica (la costa mediterrània, l'Àfrica occidental i equatorial, etc.), Indoxina, la Guaiana i algunes illes de l'Índic, el Pacífic i el Carib.
- Alemanya dominava alguns territoris de l'Àfrica (Camerun, Togo, etc.) i el Pacífic.
- Itàlia conquerí Eritrea i part de Somàlia, però va fracassar en la conquesta d'Etiòpia.
- Espanya va implantar el seu domini al Sàhara Occidental i una part de Guinea.
- Portugal dominava Angola i Moçambic, a més dels antics enclavaments a l'Índia i la Xina.
- Els Països Baixos controlaven Indonèsia, Sumatra, Borneo, Java i Nova Guinea.
- Bèlgica va colonitzar el Congo.
- Rússia avançà cap a les fronteres xineses i fins a Samarcanda, Bukhara i Taixkent.
- El Japó es va expandir cap a Àsia i ocupà Manxúria, les illes Kurils, Corea i Taiwan.
- Els Estats Units van arribar a l'oceà Pacífic en lluita amb les tribus índies i, el 1898, incorporaren al seu territori les illes de Puerto Rico, les Filipines i Hawaii.
4. La Segona Revolució Industrial
La Segona Revolució Industrial (1870-1920) fou una nova etapa de desenvolupament de la industrialització que va tenir les característiques següents:
- Sorgiren noves potències industrials com Alemanya, els Estats Units i el Japó.
- Van aparèixer noves fonts d'energia que substituïren el vapor:
- L'electricitat va fer possible el treball a la nit; l'enllumenat públic; l'ús del telèfon, el telègraf i la ràdio, i els transports amb tramvies, trens elèctrics i vaixells de turbines.
- El petroli esdevingué el combustible dels motors d'explosió (automòbil i avió) i alhora va permetre fabricar els primers plàstics i les primeres fibres artificials.
- Es desenvoluparen noves branques industrials, com ara la indústria elèctrica, la indústria química, la indústria alimentària i la indústria de l'automòbil. La metal·lúrgia es va perfeccionar.
- Va augmentar enormement la productivitat gràcies als torns nocturns, el treball en cadena (que dividia el procés de fabricació en diversos passos coordinats) i l'automatització.
- Les empreses es van fer més grans i creixeren les necessitats de capital (sovint esdevenien societats anònimes amb l'aportació econòmica de molts socis); també s'associaren per limitar la competència mitjançant formes de concentració empresarial com el trust i el càrtel.
- L'expansió capitalista va esdevenir el motor de l'imperialisme colonial per la necessitat de territoris que fessin de mercats i de proveïdors de matèries primeres, i on, alhora, el cost de la mà d'obra de les mines i les plantacions resultés molt baix.
5. L'Impressionisme i el Postimpressionisme
Durant el darrer terç del segle XIX, els pintors impressionistes francesos, influïts pels avenços en els camps de l'òptica i la fotografia, desenvoluparen una forma nova d'entendre l'art, la bellesa i la llum. Els trets més destacats de l'impressionisme són els següents:
- Els pintors volen captar la llum, fan ús d'una pinzellada més lliure i complexa, i els contorns de les figures es desdibuixen.
- Els colors són purs i «no es barregen a la paleta sinó a l'ull de l'espectador».
- Els artistes pinten a l'aire lliure per captar l'aspecte dels objectes en el moment fugaç.
Entre els pintors impressionistes destacaren Édouard Manet, un dels iniciadors de l'impressionisme; Claude Monet i Camille Pissarro, excel·lents paisatgistes; Pierre-Auguste Renoir, gran pintor de la figura humana, i Edgar Degas, molt hàbil a l'hora de captar escenes, personatges i costums parisencs.
Auguste Rodin revolucionà l'escultura en bronze amb superfícies aparentment inacabades, que transmetien molt dramatisme.
A partir del 1880, els postimpressionistes van pintar per representar el seu món interior:
- Paul Gauguin introduí als seus quadres els colors plans (sense barrejar), vius i contrastats.
- Vicent van Gogh modificava les formes dels objectes per alliberar els seus sentiments.
- Henri de Toulouse-Lautrec manifestà un gran interès per captar els canvis i el moviment.
- Paul Cézanne s'interessà per l'estudi de les formes geomètriques i els volums.
A partir del 1880 també es va estendre per Europa el modernisme o art nouveau, un estil decoratiu, amb motius vegetals i línies ondulants, que pretenia fer arribar la bellesa a tots els àmbits, des dels edificis fins als objectes d'ús quotidià.
En arquitectura destacaren Víctor Horta (Bèlgica) i Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch (Catalunya).