Músculs i tendons de l'aparell locomotor humà
Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,67 KB
Pota d'ànec profunda: El múscul semimenbranós s'origina a la tuberositat de l'isquion mitjançant un tendó llarg i s'insereix amb un altre tendó que es divideix en tres tendons per formar la pota d'ànec profunda: tendó directe, tendó reflex i tendó recurrent.
Pota d'ànec superficial: La forma tres músculs, el recte intern, el sartori i el semitendinós. El primer s'origina a l'espina ilíaca anteroposterior i s'insereix a la TTI, és rotador extern amb la cama flexionada i flexor. El segon s'origina a la branca isquiopúbica i s'insereix a la TTI, és bon adductor. El tercer s'origina a l'isquion i s'insereix a la TTI, ajuda amb la flexió del genoll i és rotador intern i retropulsor.
Bessons de la cama: Aquests dos músculs s'originen a partir dels fulls aponeuròtics més superficials de la cama, fixats en el còndil extern i intern del fèmur. Els dos bessons s'uneixen al tendó del soli per formar el tendó d'Aquil.les. Funcionen junt al soli, formant el tríceps sural, és el flexor del peu més rellevant.
Canal radial: Els tendons d'inserció dels músculs supinador llarg, que s'origina a la porció posterior de l'epicòndil i s'insereixen al terç inferior del radi, a les apòfisis estiloides, es supinador quan el braç està en pronació. És flexor del colze i recolza l'acció del branquial anterior i del bíceps braquial; i palmar major, que s'origina a l'epitròclea humeral i s'insereix a la base de la 2n metacarpià, pot participar en la flexió del colze; delimiten el canal radial del pols.
Músculs que passen per la 4a CC: L'extensor propi de l'índex, que s'origina a la cara posterior del cúbit a la membrana interòssia, que s'insereix a la primera falange del dit índex i que es extensor de l'índex; i l'extensor comú dels dits, que s'origina a la cara posterior de l'epicòndil, que s'insereix a la cara posterior de les primeres falanges del 2n-5é dit i que es l'extensor dels dits, participa en l'extensió del canell; són els dos músculs que passen per la 4a corredora carpiana.
Glutis: Tenim tres glutis, el major, el mitjà i el menor.
El gluti major s'origina a la massa comú i a la cresta ilíaca de la fossa i s'insereix a la cresta intertrocantèria del fèmur. El gluti mitjà s'origina entre les dues línies semicirculars de la fossa ilíaca externa, a la porció anterior i externa de la cresta ilíaca i a l'espina ilíaca anterosuperior, i s'insereix a la part externa del trocànter major del fèmur. El gluti menor s'origina a la fossa ilíaca externa i s'insereix a la zona anterior del trocànter major del fèmur, és retropulsor i retroversor de la cadera.
Trapezi: 3 anclatges; base de l'occipital, les 7 apòfisi espinoses de les VC i les 12 apòfisi espinoses de les VT. Inserció: espina escapular, acròmion i terç intern de la clavícula. Acció: Elevador d'espatlles, gran trepador i ben tonificat, estabilitzador de la columna.
Manegot dels rotadors: Està format per 4 músculs. El subescapular, el supraespinós, l'infraespinós i el rodó menor. El primer s'origina a la cara anterior de la fossa subescapular i s'insereix al troquí i cresta subtroquiniana de l'húmer. El segon s'origina a la cara posterior de la fossa supraespinosa i s'insereix al tròquiter, a la part posterior i superior de l'húmer. El tercer s'origina a la cara posterior de la fossa infraespinosa i s'insereix també al tròquiter a la part posterior de l'húmer. El quart s'origina a la vorera posterior externa de l'escàpula i s'insereix al tròquiter, per sota dels dos anteriors.
Integren el canal del pols: Supinador llarg origen: epicòndil, inserció: Continua un tendó llarg que arriba a l'apòfisi estiloides del radi. Acció: Potent flexor i supinador i Palmar major origen: epitròclea, cúbit, inserció: 2n metacarpià acció: flexió i abducció de la mà/radial.
Bíceps braquial: Té 2 porcions, la curta i la llarga. La porció curta neix a l'apòfisi coracoides, conjuntament amb el tendó coracobraquial i s'insereix cap dins les fibres on hi queda amagat. La porció llarga s'origina a la tuberositat supraglanoidal de l'escàpula i s'insereix a la tuberositat bicipital del radi. És el flexor més important del colze amb el braç en supinació. S'uneix amb els tendons dels bíceps i coracobraquial.
ECM: Va de la part superior estèrnum i terç intern clavícula a la apòfisi mastoides del Temporal. Funció verticalitzadora (antigravitatòria), obre la caixa toràcica per permetre la respiració, dur a terme la flexió ventral profunda i és un rotador contralateral.
Angular de l'omòplat: origen: angle intern i superior de l'omòplat. Inserció: apòfisis transversa de les 5 primeres VC. Funció: verticalitzador (antigravitatori), dóna inclinació lateral.
Dorsal ample: 4 porcions d'origen. Vertebral: aponeurosi de 7 a 12 VT i les 5 VL. Ilíaca: 1/3 intern cresta. Costal: 5 últimes costelles (5-12) i Escapular: a l'angle inferior de l'escàpula. S'insereix a la corredissa bicipital de l'húmer. Funció: gran retropulsor i rotador intern i adductor.
Músculs relacionats amb els espais de Velpeau: Rodó menor, major i tríceps braquial. El primer s'origina a la vorera posterior externa de l'escàpula i s'insereix al tròquiter, per sota dels dos anteriors, és sinergista de l'infraespinós i rotador extern. El rodó major s'origina a la vorera interior-externa de l'escàpula, per la part posterior i s'insereix a la cara a la cara anterior de l'húmer. El tríceps braquial, té tres porcions, relacionat però només és la porció Ilarga que s'origina a la tuberositat infraglanoidal de l'escàpula i s'insereix a l'olècranon del cúbit, és un bon extensor del colze.
Músculs que equilibren l'escàpula: Pectoral menor, serrat anterior i romboides. El primer s'origina a l'apòfisi coracoides de l'escàpula. Inserció: part externa de les 3,4,5 costelles. Funció: baixa l'espatlla i ajuda al pectoral. El segon s'origina a la vorera interna i anterior de l'escàpula i s'insereix als cartílags costals a partir de 9 digitacions. Funció: Antepulsor, i treballa pel moviment de la respiració. El tercer, s'origina a l'apòfisi espinosa de la 6-4 VT i s'insereix a la vorera postero-interna de l'escàpula. Funció: Treballa pel descens de l'espatlla i l'adducció de les escàpules.
6 rotadors externs de la cadera: Obturador intern i extern, gemin superior i inferior, quadrat cural i gluti major. La inserció dels 4 primers es troba al trocànter major, el 5è a la cresta del quadrat cural i el 6è a la cresta intertrocantèria. Tots contribueixen en la rotació externa, sent el quadrat cural.
Psoes ilíac: Té 2 orígens: el psoes i l'ilíac. El psoes s'origina als discos intervertebrals i cossos 5 VL i 12 VT i l'ilíac s'origina a la fosa ilíaca interna. S'insereix al trocànter menor, és un potent antepulsor i fa l'anteversió de la cadera (lordotitzador). Passa per l'angle iliopúbic i s'uneix a l'ilíac en 1 tendó. Té relació amb el gluti menor i el recte anterior.